În vremurile confuze, războiul entuziasmează pe multă lume. Este un adevărat spectacol în care cei care nu riscă nimic analizează, dau sfaturi, îndemnuri și plâng ipocrit de mila celor care suferă. Puțini oameni constată că, de fapt, războiul pune capăt viitorului comun al unor popoare.
Se cântă mult despre război. Se cântă despre fapte de vitejie, eroism, spirit de sacrificiu, despre armate cotropitoare, eliberatoare, apărătoare. În multe cazuri, totul se rezumă la faptul că „ai noștri îi ucid pe nenorociții ăștia” sau „nemernicii ăștia îi ucid pe ai noștri”. Cântecele cu adevărat anti-război sunt puține. Pacea nu este spectaculoasă, nu face rating și foarte puțini au curajul să o cânte. Majoritatea cântecelor anti-razboi promovează pacea, descriind distrugerea fizică și psihologică pe care războiul le cauzează soldaților, civililor nevinovați și umanității în ansamblu. Multe dintre aceste cântece sunt considerate cântece de protest și au fost acceptate de oamenii obosiți de război și pandemie.
Vă propun câteva cântece de acest gen. Unele compoziții au fost scrise în momente diferite, din motive diferite, dar în contextul evenimentelor recente sunt actuale.
1.Le Déserteur – Boris Vian 1954
Boris Vian (1920 – 1959) – scriitor, inginer, inventator, poet, textier, cântăreț, critic și muzician de jazz (trompetist), a scris 11 romane, 4 culegeri de poezii, mai multe piese de teatru, nuvele, numeroase recenzii muzicale (în revista Jazz Hot), scenarii de film, sute de cântece etc., toate cu o vervă care îi este unică. „Le Déserteur”, cea mai cunoscută melodie a acestuia, a fost scrisă în 1954, probabil, ca răspuns la recrutarea pentru războiul din Indochina. Acest cântec ia forma originală și provocatoare a unei scrisori deschise către președintele de atunci al Republicii, René Coty. O adevărată declarație de insubordonare, în varianta inițială ultimele două versuri au fost: „că voi ține o armă, și că știu cum să trag...”. Dezertorul este un veteran („când eram prizonier”) pe care războiul l-a lovit puternic: a văzut „ tatăl murind”, “ mama suferă”, „își lasă copiii” și „soția mi-a fost furată”. Decizia lui de a dezerta nu este o chestiune de frică sau lașitate, ci de pacifism. „Nu sunt pe pământ să ucid”. Cântecul dezvoltă un mesaj de insubordonare, de revoltă, după cum revelează versurile. „Refuzați să ascultați”, „Refuzați să o faceți”, „Nu mergeți la război”. Cântecul transmite revolta împotriva răului generat de mașina de război.
Text Domnule președinte,/ vă scriu o scrisoare/ pe care o puteți citi/ Dacă aveți timp, / tocmai am primit/ actele mele militare/ Să merg la război/ Înainte de miercuri seara,/ domnule președinte, /nu vreau să o scriu, nu sunt pe pământ/ pentru că am ucis oameni săraci/ Nu este ca sa te enervez/ trebuie să-ți spun/ Decizia mea este luată/ Voi dezerta/ De când m-am născut/ L-am văzut pe tatăl meu murind/ I-am văzut pe frații mei plecând/ Și copiii mei plângând/ Mama mea a suferit atât de mult/ Ea este în mormântul ei/ Și râde la bombe/ Și râde de versuri/ Când eram prizonier/ Mi-au furat soția/ Mi-au furat sufletul/ Și tot trecutul meu drag/ Mâine dis-de-dimineață/ îmi voi închide ușa/ În fața anilor morți/ Voi merge pe drumuri/ Îmi voi duce viața/ Pe drumurile Franței/ Din Bretania până în Provence/ Și le voi spune oamenilor:/ Refuză să te supui/ Refuză să o faci Nu pleca la război/ Refuză să pleci/ Dacă/ trebuie să-ți dai sângele/ Du-te dă-l pe al tău Domnule Președinte/ Ești un apostol bun/ Domnule Președinte/ Dacă mă urmărești/ Avertizează-ți jandarmii/ că nu voi avea arme/ Și că pot să ma împuște.
2. Give Peace a Chance – John Lennon 1969
Piesa Give Peace a Chance, lansată în 1969 de Plastic Ono Band, grupul format în jurul lui John Lennon și a soției sale Yoko Ono, a fost înregistrată la Montreal în timpul unei adunări pacifiste al cuplului vedetă, la Hotelul Queen Elizabeth, în contextul războiului din Vietnam. Cântecul lui Lennon a devenit un imn anti-război, cu doi ani înainte de iconicul său Imagine. La peste jumătate de secol după ce le-a scris, marile cântece pacifiste ale lui John Lennon își păstrează întreaga forță și relevanță.
Text Toată lumea vorbește despre/Bagism, Shagism, Dragism, Madism, Ragism, Tagism/This-ism, that-ism, ism ism ism/ Tot ce spunem este să dăm păcii o șansă/ Tot ce spunem este să dăm păcii o șansă/ (Hai)/ Toată lumea vorbește despre/ ministru, Sinistru, Balustrade și Canistre Episcopi, Fiscopi, Rabini și Pop Eyes, la revedere, la revedere/ Tot ce spunem este să dăm păcii o șansă/ Tot ce spunem este să dăm păcii o șansă/ (Să-ți spun acum)/ Toată lumea vorbește despre Revoluție, Evoluție, Masturbare, Flagel, Integrări de reglementare, medieri, Națiunile Unite, felicitări/ Tot ce spunem este să dăm păcii o șansă/ Tot ce spunem este să dăm păcii o șansă/ Toată lumea vorbește despre/ John și Yoko, Timmy Leary, Rozmarin, Bobby Dylan, Tommy Cooper/ Derek Taylor, Norman Mailer, Allen Ginsberg, Hare Krishna/ Hare Hare Krishna/ Tot ce spunem este să dăm păcii o șansă/ Tot ce spunem este să dăm păcii o șansă
3. Не стреляй– ДДТ DDT – Nu trage 1980
Cântecul lui Yuri Shevchuk „Nu trage!” este unul dintre hiturile principale ale grupului rus DDT, considerat pe bună dreptate unul dintre cele mai bune cântece anti-război. A apărut într-un moment în care Uniunea Sovietică a trimis trupe în Afganistan, numind această operațiune militară „datorie internațională”. Mai târziu, Yuri Shevchuk și-a amintit că a scris cântecul după ce primele sicrie cu cei căzuți în acel război au fost aduse la Ufa. A fost compus în 1980, după o conversație cu prietenul său din copilărie, sublocotenentul de artilerie V. Tyabin. Într-un interviu cu Kommersant în 2010, Yuri Shevchuk a spus că primul vers al hitului a fost scris de el în colaborare cu artistul Alexander Spiridonov, care a cerut să nu fie listat co-autor.
Text Nu împușca vrăbiile, nu împușca porumbeii,/ Nu trage chiar cu praștia./Hei, iubito, nu trage și nu te lăuda la alții că ai lovit/ ținte vii fără să ratezi./ Ai urcat pe toate poligonele, i-ai surprins pe oameni,/ Câte premii a primit un trăgător excelent, A/lovit aproape fără să țintească, cu mâna și zburând,/ Și în jur au spus: „Iată norocul tipului!”/ Nu trage!/ Și într-o zi s-a întâmplat ceea ce am visat atât de mult./ A lovit punctul fierbinte al planetei./ Iar când s-a întors în sfârșit acasă,/ a ocolit vechea galerie de tir./ Și când cineva și-a amintit de război,/ El și-a înecat conștiința în vin greoi./ În fața lui, parcă în viață, băiatul acela stătea în picioare./Cel care l-a implorat un lucru: Nu trage!
4. The Dogs of War – Pink Floyd 1987
The Dogs of War este o melodie a lui Pink Floyd de pe albumul lor din 1987, A Momentary Lapse of Reason. A fost lansat ca single promoțional de pe album. Versiunile live au un solo mediu extins pentru saxofon, un duet cu chitară și saxofon și un intro mai lung în comparație cu versiunea de album. Piesa a fost un hit radio rock minor în SUA și a ajuns pe locul 16 la Video Countdown de la MTV în mai 1988. „The Dogs of War” descrie politicienii care orchestrează războaie, sugerând că influența majoră din spatele războiului o au banii.
Text Câini de război și oameni ai urii/ Fără motiv, nu facem discriminări/ Descoperirea trebuie să fie renegată/ Moneda noastră este carne și oase/ Iadul deschis și pus în vânzare/ Adună-te și tocmeț/ Pentru bani grei, vom minți și ne vom înșela/ Chiar și pe noștri, maeștrii nu cunosc rețeaua pe care o țesem. O lume, este un câmp de luptă/. O lume, și o vom doborî/ O lume, o lume ./ A dezlănțuit câinii războiului/ Nu poți opri ceea ce a început/ Semnat, sigilat, ei duc uitarea/ Cu toții avem o latură/ întunecată, ca să spunem cel puțin. Și tratarea cu moartea este natura fiarei/ Câinii războiului nu negociază/ Câinii războiului nu vor capitula,/ Ei vor lua și tu vei da,/ Și tu trebuie să mori ca să poată trăi/ Tu poți bate la orice ușă,/ dar oriunde te duci, știi că au mai fost acolo/ Ei bine, câștigătorii pot pierde și lucrurile se pot încorda/ Dar orice ai schimba, știi că câinii rămân. O lume, este un câmp de luptă/ O lume, și o vom doborî/ O lume, o lume
5. Ольга Арефьева „На хрена нам война” Olga Arefieva – La dracu cu războiul 1995
Siberianca Olga Arefieva, creatoare și lider al grupului Kovcheg, introduce pe primul ei album în 1995 această piesă (compoziție proprie) un adevărat manifest pacifist și care a avut un succes deosebit. Discul a fost reeditat în 2000. Există o temă similară cu cea a lui Boris Vian. Din 2017, Olga Arefieva nu a mai fost acceptată cu spectacole la Moscova.
Text Am văzut cum un bătrân soldat și un marinar/ și-au abandonat nava și postul lor – „La naiba cu războiul, La naiba!” -/ a spus bătrânul soldat și marinarul./ S-au privit unul în ochii celuilalt,/ S-au întors din moarte înapoi -/ „Futu-te războiul,dracului!“ – / Au spus cei care s-au întors înapoi./ „Inundația și focul de ieri sunt un fleac,/ Vom construi un oraș nou pe oase vechi,/ Dar de ce naiba suntem în război,/ La naiba!/ Nu mai construi pe oase vechi!/ Destul de barăcile astea, e timpul să mergi la tine acasă,/ Destul de barăcile astea, e timpul să mergi la tine acasă!/ Uniforma făcută din găuri, comandante-/ Gata cu această luptă sângeroasă pentru pace,/ La dracu’ războiul, la dracu’!„/ Ajunge cu această luptă sângeroasă pentru pace!/ Cât de departe vei înota, stând într-un lighean cu gaură,/ Și pe cine să omori, de vreme ce infecția este în noi?/ La dracu cu războiul,/ la naiba!-/ Pe cine să ucizi, din moment ce infecția este în noi?/ Sunt oglinzi pe partea greșită -/ Totul este la fel ca aici, dar numai că nu există război,/ Ia naiba cu noi război,/ La naiba! „Mai bine aici, dar fără război!”/ Așa au raționat soldatul și marinarul,/ Când podul a explodat sub ei./ Nu au ajuns/de partea cealaltă,/ Dar au reușit să părăsească războiul pentru totdeauna./ „La naiba cu noi războiul, a continuat!-/ Acasă, o soție și o sticlă de vin… „-Asta au șoptit/ Soldatul și marinarul, Plecând din război, dar fără să ajungă la final.
6. Женщины устали рожать солдат Femeile s-au săturat să nască soldați – 2014
Premiera videoclipului „Femeile s-au săturat să nască soldați” împotriva războiului din Estul Ucrainei a avut loc la Celiabinsk, în septembrie 2014. Videoclipul folosește o melodie scrisă în 1988 de Yuri Bogatenkov. Potrivit muzicianului însuși, „acest cântec nu are legătură cu niciun eveniment anume, ci este îndreptat împotriva războiului ca atare.” La crearea videoclipului au participat muzicieni din Chelyabinsk și Kiev, precum și chitaristul italian de bluesn Rudy Rotta. Muzicienii ruși au interpretat partea lor din cântec în ucraineană, iar muzicienii ucraineni au interpretat în rusă.
Text: Îmi plăceau filmele de război/ Îmi plăceau marșurile și zgomotul cizmelor/ Dacă ai ști cât de puternic sunt/ când am apăsat pe trăgaci/ Pe scurt, nu vorbi tare/ Când vine vorba de afaceri militare/ Aici este casa mea, aici este bomba ta/ Acum știu/ de unde îmi vine frica/ Întrebați femeile care s-au/ săturat să nască soldați/ Întrebați femeile care s-au/ săturat să nască soldați Întrebați despre asta/ femeile care s-au săturat să nască soldați/ Pereți fără ferestre, case fără lumini/ Unde sunt prietenii mei – câți erau acolo/ Totul s-a terminat în câteva zile/ Ce groapă comună mare/ Ce vei face singur/ Dacă mă vor duce la lupta/ Te-ai săturat de cuvântul/ război/ Întrebați femeile care s-au/ săturat să nască soldați/ Întrebați femeile care s-au/ săturat să nască soldați Întrebați despre asta/ femeile care s-au săturat să nască soldați/ Vorbesc despre ceea ce mi-e frică/ Dar mi-e frică chiar să vorbesc despre asta/ Este un discurs prea periculos./ Este un fir prea subțire./ Ce vei face singur/ Dacă mă vor duce la lupta/ Te-ai săturat de cuvântul/ război
După ce ascultați veți înțelege, care este poziția celor care speră ca războiul sub nicio formă nu trebuie acceptat.
(va urma)
Autor: Vasile Astărăstoae
Sursa: astarastoae.wordpress.com
Adauga comentariu