Analize și opinii

Cornel Nistorescu: O lume nebună, nebună de citit

Mă înscriu pe lista celor care declară că nu înțeleg mare lucru. Rachetele balistice lovesc blocuri de locuințe în Kiev. Coloane de fum se ridică la orizont și put a nenorocire.

Președintele Ucrainei este peste tot și a devenit vedetă planetară. Vorbește în direct în Congresul SUA, vorbește în transmisie directă în Parlamentul European.

Vladimir Putin nu mai vorbește cu nimeni. Zic ucrainenii sau zic rușii, zic propagandiștii sau zic consilierii săi că Volodimir Zelenski a fost ținta unor atentate. Eșuarea ține de adevăr sau de marketing?

Tribunalul Internațional de la Haga derulează procesul lui Putin. Senatul SUA îl declară criminal de război.

Ambasadorul Chinei scrie în ziarul Washington Post că țara sa nu a știut de invazie. Dacă ar fi aflat ar fi încercat să o oprească!

Trei premieri din țări membre NATO anunță că vor merge cu trenul la Kiev în semn de solidaritate cu Ucraina. Şi chiar s-au dus! Europa Centrală, cu țări mai mici dă semne de curaj uriaș. Nici într-un film indian nu se adună trei prim-miniștri care să călătorească prin Ucraina în timp ce avioanele bombardează orașe și tancurile trag în blocuri de locuințe. Trenul care îi ducea la întîlnirea simbolică de la Kiev era însoțit de avioane de vînătoare sau de elicoptere de luptă? Cînd a venit Kamala Harris la București au blocat traficul rutier. Volodimir Zelenski iese în stradă și face declarații televizate. Premierilor nu le-a fost frică de bombe sau au negociat un culoar de trecere? Au făcut călătoria cu acordul rușilor sau pentru a-i sfida? Ce-au mai cărat cu ei cei trei premieri? Mesaje de solidaritate? Medicamente? Cutii cu ciocolată și bere? Altceva pentru front? Nu s-au temut sau rușii i-au privit zîmbind?

Cum naiba a izbutit Marina Ovsianikova de la Pervîi Canal (televiziunea publică a Rusiei) să intre cu pancarta împotriva războiului în programul de știri? Dacă-i dictatură, este și poliție la intrarea în studio! Dacă adversarii războiului sunt arestați de pe străzi, de ce ziarista, după o anchetă de ore și ore, a primit doar o amendă de 250 de euro?

La București, cît o fi de democrație, ar fi primit una mai mare și chiar niște bastoane.

La Cernihov, un obuz a explodat într-un grup de oameni care stăteau la coadă la pîine. Au murit 10 oameni.

Managerul de la Chelsea, Thomas Tuchel, clubul cel mai scăldat în bani rusești din Anglia și visat de toți fotbaliștii de pe glob, a ajuns la mare anaghie.

”Mergem la meciul cu OSC Lille și de-ar fi să luăm autobuzul”.

Firmele de lux plîng în hohote dispariția clientelei ruse. Containerele din China și cele de peste Ocean întîrzie cu săptămînile și cu lunile. Porturile își pierd din agitație și din trafic, avioanele își reduc numărul zborurilor.

Klaus Iohannis zboară la Chișinău însoțit de Nicolae Ciucă. Războiul din Ucraina ne-a apropiat mai mult de frații noștri de peste Prut.

Financial Times vorbește de un acord de încetare a focului.

Serghei Narîșkin, șeful spionajului rus, a declarat la la BBC că trăiește acum un ”moment cu adevărat istoric” pentru că se decide „soarta Rusiei, locul ei viitor în lume”.

Miercuri, Putin ține un discurs la guvernatorii din Rusia, iar aceștia nu înțeleg nimic. Parcă era un altul.

Toată lumea se concentrează pe distrugerile și suferințele din Ucraina.

Nu prea mai găsești vești despre protestele și nemulțumirile rușilor.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a declarat Transnistria ca zonă de ocupație rusă. Parcă ar fi rost de ceva!

La București, PNL și PSD se ceartă la fiecare lege. Între felul în care Marcel Ciolacu vede economia și finanțele și cel în care Vasilică Cîțu bagă zilnic bățul prin gard este o diferență uriașă.

Nu departe de țara noastră se lansează bombe și se trage cu rachete și cu proiectile.

Ai noștri crai politici se contrazic și își trădează doar apetitul pentru prăpastie.

Autor: Cornel Nistorescu

Sursa: cotidianul.ro

Despre autor

editor

comentariu

Adauga un comentariu