Analize și opinii

Un scriitor woke a întrebat indignat la filmul «Shogun»: „Unde sunt oamenii negri?”. Răspuns a venit prompt

Un scriitor de pe platforma de stânga «Medium» a fost ridiculizat pentru că a scris un articol în care s-a plâns de lipsa actorilor de culoare într-o serie TV despre războinicii samurai din Japonia anului 1600, potrivit zerohedge.ro.

Seria, produsă de FX, este o ecranizare nouă a popularului serial Shōgun din 1980, în care nu a apărut niciun actor de culoare.

Pentru că este vorba despre Japonia antică.

Pe site-ul canalului se menționează: „Serialul ‹Shōgun› de pe FX, bazat pe cel mai bine vândut roman al lui James Clavell, are loc în Japonia anului 1600, în zorii unui război civil care marchează un secol. Lordul Yoshii Toranaga (Hiroyuki Sanada) se luptă pentru viața sa în timp ce dușmanii săi din Consiliul Regenților se unesc împotriva lui, când o misterioasă navă europeană este găsită părăsită într-un sat de pescari din apropiere”.

Există și oameni europeni în serie, pentru că europenii călătoreau în Japonia cu corăbii la acea vreme.

Japonezi și europeni, dar nu și negri? Scriitorul woke de pe «Medium» William Spivey nu poate suporta asta.

El a scris: „Personajele albe care apar în primele episoade reprezentând Portugalia, Spania, Anglia și Olanda cu greu ar putea fi considerate eroice. Cu toate acestea, personajul John Blackthorne, acum interpretat de Cosmo Jarvis, este deja o figură esențială și va fi un erou, alături de câteva personaje japoneze”.

„Îmi pun acum întrebarea pe care, în mod naiv, nu am pus-o în 1980. Unde sunt oamenii negri?”, a adăugat el.

ÎN AFRICA!, acesta este răspunsul scurt. Însă Spivey merge și mai departe. El spune că au existat oameni de culoare în Japonia în 1600 și că unii dintre ei erau războinici samurai.

„Nu întreb asta din dorința de a vedea o reprezentare a acestora dacă nu este corectă din punct de vedere istoric. Mă întreb pentru că în Japonia au fost oameni de culoare în 1600 și înainte, deși Japonia ar putea învăța Florida câte ceva despre rescrierea istoriei”, a scris el.

Spivey a continuat: „Conform mai multor surse, unul dintre primii shoguni din viața reală, Sakanoue no Tamuramaro (758–811), era negru, deși e un lucru negat de alții. Există un consens că nu era japonez pur și este adesea considerat descendent din Ainu, indigenii cu pielea mai închisă din nordul Japoniei, care au fost supuși asimilării și colonizării forțate”.

Nemulțumit de această afirmație neverificabilă și inexactă, el a inventat un proverb „japonez”, care ar spune că „Pentru ca un samurai să fie curajos, trebuie să aibă puțin sânge NEGRU”.

Observați scrierea cu majusculă de către Spivey a cuvântului „negru”. Acest proverb, de chiar există, și probabil că nu există, nu se referă la oamenii de culoare, la sânge de negru, ci mai degrabă la un tip dur de om.

Mai mulți utilizatori au reacționat, printre care și oameni de culoare, subliniind că afirmația scriitorului este o inepție și încă un exemplu de efort woke de a înnegri istoria prin afirmații fără temei despre oameni de culoare britanici, romani, vânători-culegători din mezolitic și așa mai departe.

Preluare: activenews.ro

Autor: Iustina Filimon