Analize și opinii

Un adevărat polonez îngenunchează doar în fața lui Dumnezeu, spune ambasadorul Poloniei în Germania. Dar românii?

Ambasadorul Poloniei în Germania, Andrzej Przyłębski, a vorbit despre gestul politic pe care jucătorii sunt sfătuiți să-l facă la începerea meciurilor de la EURO 2020.

„Pentru mine, este de la sine înțeles că echipa națională poloneză nu va îngenunchea înainte de meciurile din timpul Campionatului European de Fotbal”, a spus Przyłębski lui Junge Freiheit.

„Un adevărat polonez îngenunchează numai în fața lui Dumnezeu – și, eventual, în fața femeii sale. Fotbaliștii de culoare se află acum în elita fotbalului, sunt bogați și sunt apreciați și admirați. Deci, de ce ar trebui să îngenunchem în fața lor?” a întrebat ambasadorul.

„Mi se pare nepotrivit să fac trimitere la colonialismul din epoca trecută, plecându-mă în fața oamenilor care nu aveau nimic de-a face cu el și care s-au născut în Anglia sau Franța, de exemplu”, a explicat Przyłębski.

„Polonia nu a avut niciodată colonii, deci nici nu a participat la colonialism. De ce ar trebui să ne alăturăm unei practici născute din corectitudinea politică neînțeleasă care afectează alte țări?” el a adăugat.

Critici față de gestul anti-rasism a venit și de la președintele Societății germano-ungare, Gerhard Papke.

„Oricine crede că Europa va câștiga respect la nivel mondial cu echipele de fotbal îngenunchiate greșește foarte mult”, a scris fostul lider al grupului parlamentar FDP din parlamentul de stat din Renania de Nord-Westfalia, precizează Remix News.

În urmă cu două săptămâni, echipa națională a Poloniei a refuzat să îngenuncheze în semn de solidaritate cu mișcarea BLM înaintea meciului cu Anglia.

„Federația de fotbal informează că jucătorii echipei naționale poloneze, înainte de meciul împotriva Angliei de la Wembley, au luat o poziție neutră și apolitică față de inițiativa Black Lives Matter. În același timp, subliniem că toți reprezentanții polonezi sunt solidari împotriva oricăror manifestări de rasism. În activitățile noastre am fost întotdeauna ghidați de respectarea principiilor egalității, toleranței și drepturilor egale, indiferent de locul nașterii, culoarea pielii, religia și punctele de vedere politice”, a precizat Federația de Fotbal din Polonia.

Ulterior, jucătorii Ungariei au anunțat că nu vor îngenunchea în fața BLM la Euro 2020. La scurt timp, și echipa Croației s-a solidarizat cu Ungaria.

Nu același lucru se poate spune și despre România. În meciul amical cu Anglia, desfășurat la Middlesbrough, naționala noastră a îngenunchiat alături de fotbaliștii englezi, singurii români care au refuzat să fac gestul pentru mișcarea BLM fiind Stanciu și Nedelcearu.

Amintim că îngenuncheatul în numele mișcării BLM a fost interzis la Jocurile Olimpice de la Tokyo, după ce Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a aprobat o recomandare a Comisiei Atleților, prin care se cerea interzicerea protestelor politice pe terenul de joc, scrie Sky Sports.

Sursa: r3media.ro

Despre autor

editor

comentarii

Adauga un comentariu

  • …romanii? ati uitat? ”Capul plecat, sabia nu-l taie”… asadar, romanii ingenuncheaza in fata tuturor si a orice… in felul asta ”raminem cu capul pe umeri”… mai conteaza ca sintem cu el gol si umili?

  • Ce cautau polonezii in Moldova lui Stefan?
    La furat si pradat…
    La un moment dat Stefan cel Mare a facut alianta cu turcii contra polonezilor. Lesilor.
    Sa nu mai faca atata pe inocentii.