Răscolirea trecutului reprezentantului Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) Alexandru Rafila, fiu de securist bolșevic născut în URSS, acuzat de torturarea deținuților politici din Arad și uciderea unui grup mare de țărani din Valea Crișului Alb, potrivit autoarei Memorialului Durerii (video mai jos), ne-a readus aminte de trecutul securistic al Familiei Orban, care a dat regimului actual doi înalți reprezentanți: premierul Ludovic Orban și consilierul prezidențial Leonard Orban. Publicistul Fabian Anton, scormonitor al Arhivelor CNSAS, a produs ieri următoarea postare, pe care o prezentăm integral:
Frații Orban, fii și nepoți de securiști
“Astăzi m-au sunat cîțiva ziariști să mă întrebe ce știu despre povestea Rafila & fiul.
Văzuseră documentarul meu cu torționarul Franț Țandără și doreau să știe dacă nu am mai multe amănunte despre plozii PNL-USR-PSD etc., cu tați torționari sau securisti…I-am trimis să verifice de pildă și biografia premierului Ludovic Orban sau a fratelui său, Leonard, cîndva Secretar de Stat în Ministerul Integrării Europene, care, după cum spun documentele CNSAS cercetate cu atenție, au „suferit” în perioada comunistă, ca fii și nepoți ai unor securiști.
Așadar, Ludovic și Leonard Orban sunt fiii lui Ludovic Orban, cîndva (prin 1953 mai exact) sublocotenent și șef birou II la Ministerul Securității Statului, Regiunea Stalin.
Șeful lui Ludovic Orban (tatăl) era pe atunci celebrul colonel Ambruș Coloman, un torționar vestit pentru brutalitatea sa, avansat ca director al Direcției Ministerul Securității Statului, Regiunea Stalin, ca mulțumire adusă pentru că, între 1948 – 1951, pe cînd era director al Direcției Regionale a Securității Timișoara, a coordonat, alături de maiorii Aurel Moiș și Zoltán Kling, represiunea împotriva grupurilor de partizani anticomuniști din Munții Banatului și Mehedințiului.
Ludovic Orban (tatăl) a fost și unul din anchetatorii arhimandritului Teofil Părăian, de la mănăstirea Brâncoveanu – Sîmbăta de Sus, după cum mi-a mărturisit, pe vremuri, chiar marele duhovnic.
Una din dovezile despre implicarea lui Ludovic Orban (tatăl) în această poveste se găsește în volumul 61 din dosarul nr. 7358 DMRU.
Reproduc mai jos pagina respectivă:
În ceea ce-l privește pe unchiul celebrilor frați Ludovic și Leonard Orban acesta este nimeni altul decît Imre Orban (zis si Emeric Orban), născut la 3 octombrie 1920, în Odorheiul Secuiesc, fiul lui Domokoș și Julianna.
Imre Orban a fost angajat inițial între 1948 – 1950 la Direcția Regională Brașov/Stalin a Securității Statului unde, în 1951 va fi numit locotenent major, în 1954, căpitan și șef serviciu și în 1955 locțiitor șef birou. Imre Orban va fi trecut în rezervă la data de 29 februarie 1956.”, conchide Fabian Anton pe site-ul său.
Dacă Ludovic Orban, poreclit Șică-Mandolină, este ceva mai cunoscut, fratele mai mare, Leonard Orban, prezent în poziții importante în stat indiferent de regimul politic, este mai rezervat în apariții. Însă el se află într-o funcție la fel de importantă ca și fratele său mai mic. Potrivit Administrației Prezidențiale, acesta este CV-ul său, pe scurt:
Leonard Orban – Consilier Prezidențial – Departamentul Afaceri Europene
“Leonard Orban (n. 1961) este absolvent al Facultății de Mecanică din cadrul Universității din Brașov și al Facultății de Management din cadrul Academiei de Studii Economice din București. În prezent, este profesor asociat în cadrul Universității Româno-Americane din București.
Între mai 2001 și aprilie 2005, Leonard Orban a fost negociator adjunct și, ulterior, negociator șef cu Uniunea Europeană. Este semnatar al Tratatului de Aderare a României la Uniunea Europeană (25 aprilie 2005, Luxemburg). A fost secretar de stat în cadrul Ministerului Integrării Europene, în perioada decembrie 2004 – decembrie 2006.
În ianuarie 2007, Leonard Orban a devenit primul comisar român. Între ianuarie 2007 și februarie 2010 a îndeplinit funcția de membru al Comisiei Europene, responsabil pentru domeniul multilingvismului. În perioada 2010 – septembrie 2011, Leonard Orban a fost Consilier prezidențial pentru Afaceri europene în cadrul Administrației Prezidențiale.
Între septembrie 2011 și decembrie 2012, a fost ministrul Afacerilor europene, responsabil cu domeniul afacerilor europene și al fondurilor europene. Este autor a numeroase articole și studii publicate atât în presa românească, cât și în cea internațională, privind afacerile europene și domeniul multilingvismului. În 2002 a fost decorat cu Ordinul „Steaua României” în grad de Cavaler, pentru contribuția adusă la aderarea României la NATO.
Autor: MIRCEA ALEXANDRU
Sursa: activenews.ro
Adauga comentariu