Analize și opinii

Trădare națională. Cum s-a premeditat, oficial, prăbușirea economică a României

Modul în care a fost gestionată criza energetică din 2022 arată clar că totul a fost premeditat pentru distugerea economiei naționale, ne spune Dian Popescu, fost consilier al ministrului Energiei. Acesta arată că România a avut cele mai mari prețuri la gaze, în condițiile în care suntem unul dintre cei mai mari producători din UE, dar și cele mai mari prețuri la energie. Guvernul ar fi trebuit să plafoneze prețurile la producători, însă a așteptat ca 40.000 de companii să intre în insolvență.

Pierderile de 72% din profiturile OMV pe acest an nu sunt deloc pierderi, ci o dovadă a profiturilor uriașe făcute în 2022, cu acordul statului român. Fostul consilier al ministrului Energiei, Dian Popescu, ne spune că este normal ca austriecii de la OMV să aibă profituri mai mici, pentru că am avut prețuri mult mai mici în 2023, față de 2022. ”Una era când OMV Petrom vindea energia cu 300-400 de euro MWh și alta când vinde acum cu 90 de euro la MACE (Mecanismul de Achiziție Centralizată a Energiei). Una era când vindea benzina cu 1,80 euro, și alta este când vinde cu 1,40 euro. Au scăzut prețurile de vânzare, au fost plafonate tarifele gazelor direct la producător. Ei au vândut anul trecut gazele cu 150-200 euro MWh, iar acum îl vând cu 60 de euro. De aici vine scăderea cu 72% a profiturilor OMV. Eu am tot spus anul trecut că cei de la OMV vor avea profituri uriașe, pentru că era costul de producție la gaze de 10-15 euro”, ne-a declarat Dian Popescu. Acesta arată că atenția opiniei publice a fost îndreptată spre traderi în mod eronat, insinuându-se că aceștia ar fi majorat prețurile. ”Guvernul a profitat atunci și a decis să-i impoziteze pe traderi cu 98% și au plecat toți traderii, s-au dus în Bulgaria și în alte țări și au rămas doar producătorii, care și-au făcut prețurile cum au vrut. La energie, același lucru s-a întâmplat. Bulgaria i-a impozitat pe traderi cu 20% și a încasat bani, iar România nu a mai încasat nimic”, susține fostul consilier al ministrului Energiei, Dian Popescu.

Consum cu 70% mai mic
Consumul de gaze pe 2023 în luna mai a fost cu 70% mai mic decât luna mai 2022, ceea ce înseamnă că economia s-a prăbușit, atrag atenția analiștii. ”Azomureș a fost oprit timp de 2 ani, că i-a dat ordin Virgil Popescu să închidă în 2021 și ăia s-au supărat și nu au mai pornit-o. Dar am luat îngrășăminte din Austria, că ăia aveau. Totul a fost un joc de trădare a României. A scăzut consumul de gaze acum de la 11 miliarde de mc, la 8 miliarde mc, iar consumul de energie din perioada asta a anului de la 8.000-9.000 MWh, la 5.000-6.000 MWh. Asta înseamnă că nu mai are cine consuma, că nu mai avem economie. În 2022 a fost un jaf generalizat. Aveam unul dintre cele mai mari prețuri la benzină, când 40% o produceam în România. La gaze, aveam cel mai mare preț din UE, în condițiile în care eram unul dintre cei mai mari producători de gaze din Uniunea Europeană. Se duceau la Guvern cei de la OMV și spuneau că asta este situația în Europa, că sunt prețurile mari. Economia României a fost amanetată pe două generații. În urma acestor prețuri, 40.000 de companii au intrat în insolvență. Și oamenii ăia au plecat din țară. Avem 6 milioane de români plecați în afara țării. Oamenii ăia din IMM-urile alea care s-au în închis au fost nevoiți să plece, ca să supraviețuiască”, ne-a precizat Dian Popescu. Acesta a pledat, încă de anul trecut, pentru plafonarea prețurilor la producători, cum au făcut acum cu OPCOM, și totul se rezolva. ”Nu prețurile traderilor și nici ale furnizorilor, ci cele ale producătorilor ar fi trebuit plafonate. Când a văzut că explodează prețurile în Europa, Guvernul trebuia să protejeze România. În momente de criză se aplică soluții de criză. Dar a plafonat la furnizori și apoi a plătit miliarde de lei furnizorilor”, ne-a precizat Dian Popescu.

Profituri de peste 10 miliarde de lei
În 2022, OMV Petrom a avut profituri record de peste 10 miliarde de lei. Comparativ, în 2017, profiturile au fost de 2,4 miliarde de lei, în 2018, de 3,9 miliarde de lei, în 2019, de 3,5 miliarde de lei, în 2020, de 1,3 miliarde de lei , iar în 2021, au declarat profituri de aproape 2,7 miliarde de lei. Între 2017 și 2022, numărul salariaților OMV a scăzut de la 13.322, la 7.372. Totodată, datoriile raportate fiscal au crescut de la peste 4,5 miliarde de lei în 2017, la peste 9 miliarde de lei în 2022.

sursa: https://www.national.ro/0pp/tradare-nationala-cum-s-a-premeditat-oficial-prabusirea-economica-a-romaniei-805092.html

Despre autor

editor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu