Analize și opinii

Teroristul nr. 1 al României: sărăcia

MEHEDINTI (1)Nu vreau să minimalizez lupta anti-tero care l-a înflăcărat pe Iohannis, dar cred că în România operează de vreo 25 de ani un terorist foarte periculos pe care l-am lăsat să-şi facă de cap şi care a produs multe, enorm de multe victime. Sărăcia omoară în fiecare zi români reali, oameni care ar avea zile dacă nu le-ar fi curmate de sărăcie. Iohannis a chemat partidele la consultări pentru bugetul Apărării, dar de sărăcie cine ne apără?

Este lăudabil că partidele parlamentare se înţeleg cu preşedintele pe tema bugetului Apărării, pericolele externe sunt reale şi trebuie adresate ca atare. Ce facem însă cu pericolele interne? Cinci fraţi cu vârste între unul şi şapte ani au fost găsiţi morţi astăzi într-o garsonieră din Rovinari, alături de tatăl lor, în urma intoxicării cu monoxid de carbon de la o instalaţie de încălzire improvizată. Sărăcia tocmai a făcut încă şase victime, dintre care cinci copii. Pentru ei însă nu există o zi de doliu naţional, nici nu constituie subiectul întâlnirii de la Cotroceni.

Asemenea cazuri au loc în fiecare iarnă, iar teroristul nr. 1 al României, sărăcia, îşi însemnează pe răboj noi şi noi victime. Nicio armată şi nicio instituţie nu îl combate pe acest inamic intern, aşa că îşi face de cap în continuare. Unul din cinci români se zbate în sărăcie, iar o treime din populaţia României nu îşi poate cumpăra cele necesare unui trai decent, spune statistica oficială, aşadar îmbunătăţită. Probabil lucrurile stau chiar mai rău. Dar clasa politică nu se întâlneşte pentru un consens în direcţia combaterii sărăciei, e mai simplu să dea 2 la sută la Apărare şi să fie cu conştiinţa împăcată că gata, România a fost salvată.

În timp ce discutăm aprinşi dacă avem sau nu dreptul la caricaturi, am uitat să ne hotărâm dacă oamenii au dreptul la pâine şi la căldură, la un acoperiş şi la cele necesare traiului zilnic. Chiar aşa, credeţi că, în afară de caricaturi, oamenii ar avea dreptul să nu trăiască în sărăcie şi, eventual, chiar să moară din cauza ei?

Până să ne atace teroriştii, ne atacă sărăcia în fiecare zi şi face victime. Victime care nu sunt plânse decât de apropiaţi, pentru că noi, restul, suntem implicaţi în strategii globale şi în rezolvarea marilor dileme geostrategice mondiale, în timp ce ne mor copiii de frig sau de foame. Sărăcia a omorât în România în 25 de ani atâtea victime cât un adevărat război. Şi teroarea penuriei continuă. Nu există însă nicio dorinţă reală în clasa politică de rezolvare a acestui flagel intern. E mai uşor, desigur, să fii Charlie, decât să-ţi îngrijeşti propriul popor. Şi, în timp ce discutăm aprinşi dacă avem sau nu dreptul la caricaturi, am uitat să ne hotărâm dacă oamenii au dreptul la pâine şi la căldură, la un acoperiş şi la cele necesare traiului zilnic. Chiar aşa, credeţi că, în afară de caricaturi, oamenii ar avea dreptul să nu trăiască în sărăcie şi, eventual, chiar să moară din cauza ei?

Autor: Bogdan Diaconu

Sursa: Adevarul.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Impotriva acestei amenintari “terorista” nu lupta nimeni, ba dimpotriva ( se cauta scuze ca vezi economia tarii se afla in putrefactie tot din cauza saracilor). Altfel, eu nu vad cum gandesc astia care tot timpul au motive sau inventeaza altele ( doar ca sa scapa de datorie pt. care au fost investiti sa o faca).

    Chiar, de ce avem nevoie de astia daca ei nu sunt in stare sa combata saracia, mai mult o dezvolta pe plan international. Iar, tot im timpul alocat astora ( au macar bunul simt sa se imbogateasca cand restul nu are ce pune pe masa).

    Pana cand, ca asa nu se mai poate ( cum de altfel o stiu si ei) dar le vine cu greu sa recunoasca adevarul!

  • Un subiect care ar fi trebuit sa stea pe masa celor 5-8 parlamente cu care Romania a fost blagoslovita sa le aiba dupa 1989. Saracia a fost instaurata ca politica de stat, de partidele si guvernele postdecembriste atat in ceea ce priveste nivelul de trai cat si in sanatate, educatie, legislatie, economie, activitate administrativa, aparare nationala, siguranta cetateanului, etc. Saracia a fost instaurata de politicienii romani ca brand de stat. Suntem pe primul loc la saracie si coruptie in Europa si pe ultimul loc in ceea ce priveste nivelul educational, sanatatea, dezvoltarea economica, venitul pe cap de locuitor si chiar in domeniul analizat de presedinte, apararea nationala.Clasa politica actuala are ca obiective numai interesul individual, de grup si de clan in dauna interesului general, in dauna prosperitatii generale, in dauna prestigiului ca tara a Romaniei. DNA este o institutie platita de romani pentru a proteja tara de politicieni, de coruptia promovata pe fata ca politica de stat de catre partidele politice si toate guvernele postdecembriste. Disolutia statului reprezinta obiectivul principal al majoritatii parlamentarilor, ministrilor si politicienilor. Deci saracia este efectul, iar la cauza saraciei sta clasa politica romaneasca, o clasa politica dispretuitoare fata de propria natiune.

  • Ei sunt de vina pentru conditiile PE care le-au creat fara Sa gandeasca in ansamblu .. Ei au devenit corupti imediat cum s-au asezat pe fotolii . Ma refer la coruptia confortului , binele ala , caldurica de sub posteriorul lor .. . Noi suntem de vina ca nu II luam la bataie de fiecare data cand gresesc .. Ar tee UI exists oameni care

  • Ei sunt de vina pentru conditiile pe care le-au creat fara sa gandeasca in ansamblu .. Ei au devenit corupti imediat cum s-au asezat pe fotolii . Ma refer la coruptia confortului , binele ala , caldurica de sub posteriorul lor .. . Noi suntem de vina ca nu ii luam la bataie de fiecare data cand gresesc .. Ar trebui sa existe oameni care sa aiba un sunt simt de puternic al corectitudinii incat sa le dea capace pentru fiecare tentativa de iscalire pe un document necitit Dar care un impact ireversibil si imediat . Din pacate , constiinta este adormita de anestezia sigurantei de moment .

  • Din nefericire, exista o adanca neintelegere despre cum se imbogateste o tara si asta se vede in comentariile oamenilor pe facebook. Orice initiativa majora, cu pondere la PIB este torpilata – fara discutii publice pentru ca publicul stie clar cum se construieste un buget, un PIB, nu?! Firmele straine care ne pot aduce injectia de capital sunt hulite: “veneticii vin si ne iau banii/padurile/aurul/petrolul”. Bogatasii romani isi cheltuiesc banii pe Ferrari si alte luxuri si nu-i intereseaza sa dezvolte economia. Iar Statul – multi ar fi de acord cu investitiile de Stat – nu numai ca e inept (mai mult decat alte guverne care, sigur, nu-s foarte destepte) dar abia plateste salariile din minusculul PIB de 160 mld EU, ruleaza un deficit (sunt pe MINUS) asa ca de unde sa scoata bani – miliarde EU/$ – cu care sa faca investitii de termen lung?!
    Impotrivirea romanului-atotstiutor vine ca o piatra de moara peste bubele taxarii inalte, coruptiei, birocratiei si legislatiei confuze si in continua miscare.