Analize și opinii

Tensiuni între Ungaria şi Olanda: Budapesta îşi retrage ambasadorul de la Haga

Ungaria a luat decizia de a-şi rechema ambasadorul din Haga, după ce ambasadorul Olandei de la Budapesta a comparat eforturile Ungariei de ”a-şi crea duşmani” cu practicile reţelei teroriste Stat Islamic, relatează Deutsche Welle.Comentariile ambasadorului olandez, Gajus Scheltema, au iritat profund oficialităţile maghiare şi au făcut ca Budapesta să ia decizia retragerii ambasadorului său din Olanda.

Într-un interviu apărut într-o publicaţie din Ungaria, Scheltema a făcut o paralelă între nevoia constantă a prim-ministrului Viktor Orban de a-şi căuta duşmani şi practicile organizaţiei teroriste Stat Islamic. Ambasadorul olandez a dat exemplul opoziţiei Ungariei privind participarea la planul Uniunii Europene de relocare a solicitanţilor de azil. Scheltema şi-a exprimat îngrijorarea faţă de problemele de corupţie din Ungaria şi l-a criticat pe Viktor Orban pentru campania purtată împotriva lui George Soroş.

Reacţia Guvernului maghiar nu a întârziat să apară. Ministrul de Externe, Peter Szijjarto, a anunţat că Ungaria îşi va retrage ambasadorul din Haga şi îi va interzice lui Scheltema dreptul de a intra în orice instituţie a statului maghiar.

”Relaţiile la nivel de ambasadori au fost suspendate pe termen nedeterminat”, a declarat Szijjarto. El a adăugat că îi va cere ministrului de Externe al Olandei punctul de vedere legat de afirmaţiile lui Scheltema. ”Nu ne vom mulţumi cu o explicaţie în spatele uşilor închise”, a spus Szijjarto.

Gajus Scheltema este ambasadorul Olandei la Budapesta din 2013 şi urmează să părăsească acest post în perioada imediat următoare.

“Suntem bucuroşi că ambasadorul olandez pleacă şi sperăm că o va face curând. Nimănui nu ar trebui să i se permită să facă asemenea remarci împotriva Ungariei sau a poporului maghiar”, a mai spus ministrul ungar de Externe.

Autor: Marian Avram

Sursa: Mediafax.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Nota 10 pt atitudinea demna a Ungariei in fatza celei mai “perverse si drogate” tari din UE, care mai are si tupeul sa dea lectii de corectitudine si moralitate, altora. Sa ne amintim si de atitudinea de pres pe care o aveau acum cativa ani , slugoii Romaniei, in fatza ambasadorului cu figura de sobolan al Olandei, care ne critica si ne reprosa orice in propria noastra tara, in timp ce facea presiuni pe institutii ale statului roman ca sa acorde contracte cu dedicatie unor firme olandeze.

  • Retragerea ambasadorilor vestici de pe teritoriul apartinand tarilor estice, un pas important, oportun, in rezonanta cu energiile unei noi ere, energii care impun regandirea proiectelor europene, parteneriale, zonale, in conformitate cu interesul national specific fiecarei tari. De bun simt. Si…de preferat, fara tensiuni.