Analize și opinii

Tăriceanu: Am discutat cu PSD să încheie povestea cu ajutorul de stat acordat exclusiv firmelor străine

Copreședintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat, duminică, într-o emisiune la Digi 24, că a discutat cu colegii din PSD ”să încheie povestea cu ajutorul de stat acordat în exclusivitate firmelor străine, să încheie povestea cu contractele de achiziții publice date pe capete numai firmelor străine”, el dând asigurări că Guvernul PSD-ALDE va da prioritate firmelor românești și capitalului românesc. Tăriceanu a spus că multinaționalele primesc foarte multe avantaje, au fost tratate cu toată generozitatea și mai mult decât de a exploata forța de muncă ieftină din România nu au făcut, potrivit News.ro.

205756_first

”Economia în general nu este un domeniu care este gestionat sub imperiul principiilor morale. Acesta e un lucru pe care trebuie să îl recunoaștem și să îl înțelegem cu toții. Multinaționalele au interesul să folosească avantajele pieței românești – piață de desfacere, piață de muncă – și să-și ducă profitul către firma mamă.

Eu cred că aici trebuie să fie un joc win-win: dacă noi am oferit avantaje, trebuie să primim și noi ceva în schimb, să fie un anumit echilibru. Și dacă mă uit, foarte multe multinaționale primesc foarte multe avantaje, au fost tratate cu toată generozitatea și mai mult decât de a exploata forța de muncă ieftină din România nu au făcut”, a susținut Tăriceanu, scrie profit.ro.

Liderul ALDE a spus că aceste companii au făcut, într-adevăr, investiții, însă pentru a-și dezvolta afacerea.

”Dar, dincolo de aceasta, dacă o să vedem care este câștigul în plan economic, la nivelul veniturilor  bugetare, de contribuție a efortului economic, o să vedem că prea mult economia stă pe umerii întreprinderilor românești. Cam în toate domeniile constatăm același lucru: firmele își duc profiturile către patria de origine și aici în afară de a-și plăti impozitele pe venit pentru salariați, contribuțiile de asigurări sociale, de asigurări de sănătate și celelalte, nu au mare lucru ca contribuție”, a arătat Tăriceanu.

El a spus că, raportat la cifra de afaceri, cele mai puternice companii din România sunt companiile străine, care în anul 2014 au plătit cam 2 miliarde de lei impozit pe profit în România, în timp ce 55 de miliarde de lei au fost plătiți de companiile românești, care sunt firme mici și cu mai puțină forță financiară decât companiile străine.

”Concluzia este că până la urmă efortul economiei românești stă pe umerii companiilor românești care nu au avut avantaje. Anul acesta, înțelepciunea Ministerului de Finanțe face ca tot ajutorul de stat să se ducă exclusiv către companiile străine”, a mai spus copreședintele ALDE.

Sursa: Money.ro