Analize și opinii

Sorin Roșca Stănescu: „Din nou, Klaus Iohannis e îngrijorat. Nevoie mare!”

Din nou, Klaus Iohannis e îngrijorat. Nevoie mare! Și convoacă astăzi la Cotroceni așa-numiții responsabili cu pandemia. Pentru a lua decizii cardinale. Pentru țară. În beneficiul sănătății cetățenilor. A siguranței acestora. Se scarpină în cap căutând soluții. Ca o babă buimacă. Și se face că uită că este principalul responsabil pentru ceea ce se întâmplă. Pentru miile de morți, care nici măcar nu mai au unde să fie îngropați în sacii lor negri.

Degeaba mulți dintre noi l-am avertizat pe președinte. Din vreme. Și i-am avertizat și pe liderii PNL. Era la mintea cocoșului că 6.000 de persoane, adunate la București din toată țara, vor răspândi exponențial pandemia. Unul dintre principalele focare, în mod cert, pentru acest val patru al pandemiei, poate fi localizat în marele pavilion Romexpo. Unde s-a adunat floarea cea vesttiă a partidului de guvernământ. Și unde a stat moț însuși președintele Klaus Iohannis. Fără mască de protecție. Și cine poate ști dacă în acea zi locatarul de la Cotroceni, baba care astăzi se scarpină în cap, s-o fi spălat pe mâini? În conformitate cu legile în vigoare, la sfârșitul lunii septembrie, cel puțin 6.000 de persoane și nu oricare, ci oamenii cei mai importanți din conducerea statului, au încălcat pe față, în mod agresiv legea. În loc să se dea 6.000 de amenzi și să se facă sute de dosare penale împotriva tuturor celor responsabili, Ministerul de Interne, în fruntea căruia este tot un liberal, care a fost participant la cel mai mare Congres Covid din toate timpurile, a întocmit un singur proces verbal. O singură amendă de câteva mii de lei, pe numele organizatorului. Pe numele PNL. Și nu se știe dacă măcar această amendă a fost plătită sau nu. După două zile de Congres – din păcate presa nu s-a concentrat decât asupra primei zile – tulpina Delta a plecat în drumeție prin întreaga țară. Iar după două săptămâni, pandemia a explodat. Iar acum pare de neoprit.

De vină sunt desigur cetățenii. În niciun caz Guvernul. Și cu atât mai puțin PNL. Cât îl privește pe președinte, acesta este curat și uscat. Chiar dacă a patronat o nelegiuire, care a supus populația unui risc maxim. Mă întrebam atunci, întrebam și în mod public – și nu eram deloc singurul – cine își va asuma miile de cruci care urmau să vină. Nu era deloc o întrebare retorică. Îl acuzam în mod direct pe președintele României drept responsabil.

Acum, cel vinovat, după ce se scarpină în cap, urmează să ia măsuri. Restrictive. Împotriva cetățenilor. Așa nu se mai poate! Cetățenii trebuie să se distanțeze și mai mult. Unii de alții. Să nu se mai adune. Cu atât mai puțin în piețele publice. Să nu se mai adune la proteste. Doamne ferește! Pentru că protestele propagă pandemia. Așa o fi. Dar ce-i apucă brusc pe români să iasă la proteste? Cine îi împinge la demonstrații disperate? Cine e de vină că acești oameni nu mai suportă situația și ies, rând pe rând, din casele lor? De-a valma. Sau pe categorii socio-profesionale. Pe categoriile cele mai lovite de nepăsarea, de nesimțirea guvernanților. După ce baba se scarpină în cap, întrebându-se, poate cu amar sau poate cu cinism, cine o fi avut ideea neghioabă să-l pună pe Orban premier, înainte ca PNL să piardă alegerile și apoi pe Cîțu premier, după pierderea acestora. Cine a decis ca Raed Arafat să primească, iar și iar, puteri excepționale, asumându-și sarcini pe care nu le mai poate duce. Cine l-a proțăpit și-l susține în funcția de mare strateg al luptei împotriva pandemiei pe colonelul Valeriu Gheorghiță. Cine a validat, cine a moșit toate măsurile de până acum, care s-au dovedit a fi catastrofale. Cine a primit la Cotroceni jurământul a doi miniștri ai Sănătății, care i-au îngenuncheat pe medici, pe sanitari și, în primul rând, pe cetățenii aflați în suferință.

În timp ce baba se scarpină în cap căutând soluții, avem și noi, iată, răgazul să ne întrebăm cine este principalul vinovat. Și de ce nu, să dăm și răspunsul. Iată-l: principalul vinovat este Klaus Iohannis. El este cel chemat să deconteze primul. Apoi la rând vin autoritățile. Și abia la sfârșit cetățenii. În niciun caz invers.

Autor: Sorin Roșca Stănescu

Sursa: corectnews.com

Despre autor

editor

comentariu

Adauga un comentariu