Analize și opinii

Sorin Faur: “Securitatea lui Nicolae Ceaușescu a racolat ca informatori cel puțin 12.000 de elevi”

Timp de zece ani, începînd din 1979, Securitatea lui Nicolae Ceaușescu a racolat ca informatori cel puțin 12.000 de elevi. Cei mai mici aveau atunci 12 ani. Cei mai mari, 16. Azi, minorii de atunci sînt oameni în toată puterea, cu vîrste cuprinse între 45 și 60 de ani.
Sper ca toți părinții care citesc asta să-și imagineze, măcar pentru cîteva secunde, cum propriul lor copil ar fi integrat azi, cu sau fără știința lor, într-o rețea de peste 400.000 de ciripitori cu contract/angajament ai unui Organ al Cîrmuirii care, desigur, ne voia tuturor doar binele. Însă pentru asta trebuia să-l ajutăm, cu toții, pe Organ. Trebuia să fim toți solidari întru Binele Comun, deci să ne păzim de dușman, care niciodată nu doarme.
Din totalul celor 400.000 de ciripitori ai Securității lui Ceaușescu (atîția erau cu toții în 1989), nu vom ști niciodată cîți slujeau din convigere Cauza. Convingerea mea este că o parte infimă. Marea majoritate o făceau din oportunism, sperînd la beneficii concrete în propria ascensiune socială.
Categoria, mare, a acestor oportuniști nu include, însă, cele peste douăsprezece mii de minori racolați în acei ani. Cele douăsprezece mii au fost, toate, victimele unui abuz monstruos de putere. Trebuie să-ți lipsească cel puțin o doagă ca să crezi că, la 13 ani, animat de convingerea că viitorul omenirii e comunismul, Gigel o turna securistului pe bunica sau pe mămica Anișoarei, precum și pe Anișoara însăși. Gigel nici nu și-o găsise încă pe-a lui, dar sprijinea Organul… Mda…
Motorașe psihologice foarte fine trebuie să fi folosit ofiţerii ăia (patrioți, desigur!) pentru “a lucra” cu Gigel…
Azi, Gigel a trecut de prima tinerețe. Ba e foarte posibil să fi depășit și criza vîrstei de mijloc. Iar abuzul suferit în copilărie i-a instalat din timp lui Gigel toate atributele suficiente abuzatorului matur. Asta, în cazul în care uneori nu înțelegeți exact de unde avem prin preajmă atîtea slugi sîngeroase ale Cîrmuirii, sub toate formele și întrupările ei.

Autor: Sorin Faur

Despre autor

editor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Eu nu am intâlnit fenomenul, iar daca exista nu am fost deranjata de nimeni niciodata. Cred ca amplificam realitatea de atunci. Acum suntem urmariti sofisticat ,delatorii nu trebuie recrutati, o fac din proprie initiativa.