Analize și opinii

Sorin Faur: “Propagandă și propagandiști”

Calitatea propagandei definește foarte precis percepția propagandistului și a grupului căruia îi aparține despre electoratul/poporul căruia i se adresează. 



Dacă ești chiar convins că te adresesezi unor organisme foarte puțin dezvoltate cerebral, unor analfabeți funcțional, unor cumpărabili cu ulei, zahăr sau găleți, unor plante de seră incubate pînă adineaori de lumea în care ar trebui să trăiască și cărora “nu le place politica”, deși habar n-au că nu despre gust a fost vorba vreodată în politică, și dacă ești, ca orice populist, un catch-all party, atunci e firesc că propaganda ta va fi primitivă, simplă, violentă.

Pentru proști vei opera cu cel mult două culori de stimulare emovizuală – de pildă roșu și albastru -, vei evalua absolut totul cu numai două adjective – “bine/bun” vs “rău/răi” -, vei ventila exclusiv spaime și vei urla la propriu în dodii prin piețe. Îți vei proiecta/panota liderii distribuiți în rolul salvatorilor în exact aceleași posturi eroice ale lui Marx și Lenin scrutînd bravi viitorul mujicilor sovietizați, dar mai ales al copiilor mijicilor sovietizați. Copiii fiind o sculă de mare efect în strategiile scenariilor de stradă, dar și în comunicarea emoțională a grijii fierbinți pentru viitorul lor, care a fost compromis iremediabili de răi și va fi garantat 100% de bunii salvatori.

Cînd bolșevicii au luat puterea, Rusia era cea mai puțin alfabetizată țară europeană. Axul central al propagandei sovietice a fost, deci, Știința. Cînd naziștii s-au instalat la putere, Germania era cea mai educată țara europeană. Unor oameni cu niște știință de carte Goebbles nu le putea vinde “știință”. Deci le-a vîndut cu succes mitologie. Nici bolșevicii nu credeau în știință, cum nici naziștii în mituri. Ba sînt convins că le disprețuiau la pachet cu popoarele cărora le administrau tratamentele. Însă propaganda este exclusiv despre cucerirea și gestionarea puterii. Din fericire, ea definește cu mare exactitate și caracterul personajelor implicate în afacere.

Autor: Sorin Faur

Sursa: Sorin Faur Facebook

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Din pacate, asa stau lucrurile, sau stateau pana acum. Din fericire, lucrurile se pot schimba in Bine, dovada eforturile imense in salvarea aparentei de normalitate, corectitudine, moralitate, legalitate. Identificand CAUZA, MIJLOACELE, SCOPUL, intelegem, corectam, vindecam unde se impune, obtinem rezultate corecte, morale, legale, EFECTE pe masura. Cazuri Scoala. Lectiile vietii pe Terra. Tot raul spre bine!

    Fapta unui presedinte care atentioneaza asupra analfabetismului functional dezvoltat in randul poporului sub doua mandate prezidentiale… constituie in fapt si-n drept recunoasterea incompetentei. Impotenta functionala la pachet cu analfabetismul functional. Capcana functionala cronica in pusee acute, cauza carantinei planetare.
    Un punct de vedere marca “gandeste”.

  • Degradant: va ofer o bricheta, un calendar, ulei, faina, o serbare campeneasca cu mici, bere, artisti, o galeata, pelerina, va promit autostrazi suspendate, aliante, parteneriate felurite, luna de pe cer. Votati-ma! Impreuna vom privi stelele, pamantul din ceruri! Mai stii!?

  • Cu Goebels ai dat-o in bara rau de tot – avea doar 4 doctorate. Propaganda (si asta este un termen cinstit fata de PR) se adreseaza omului obisnuit, om care nu gandeste in in teorii stiintifice sofisticate.

  • Oricum ar fi, PROPAGANDA, PR, prestatiile necesita sustinere financiara enorma. Echipe enorme, informatii, logistica, strategii, mediatizare, etc. Propaganda se adreseaza omului obisnuit care nu gandeste in teorii stiintifice sofisticate, omului de rand preocupat cu grijile cotidiene, munca in institutii diverse, publice, private, munca campului, categorii sociale aflate in conflict permanent din motive de salarizare, beneficii suplimentare, bonusuri, tichete de vacanta etc. Pai, stiti, cei care mai au cate o gradina, un patrunjel, o gaina, un pom fructifer, se descurca – cu conditia sa nu fie afectat de vreun fenomen meteo extrem, caz in care o gradina cu rod poate fi distrusa in 3 min, ex. tornada recenta de la Calarasi, exemple garla. Propagandistii, PR-istii raman cu banii, satisfactia muncii, prestigiul, laurii victoriei, in fapt si-n drept, cu un gust amar resimtit la nivel colectiv, furandu-ne unii altora caciula. Ne plangem ca n-avem autostrazi, ca tara a ajuns o ruina, nu mai avem forta de munca, vlaga, paduri, sanatate, repere, valori, principii, istorie, credinta, armonie in familie (care familie?) societate, pe planeta, in galaxie. Care societate, care planeta, galaxie? Stim cine suntem, de unde venim si incotro ne indreptam? Deliciul, la elitele din varful piramidei globale…

  • Si-apoi un om in deplinatatea facultatilor mintale nu-si permite sa doreasca “moartea-n chinuri” vreunei companii straine, oricare ar fi aceasta, daca-si desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei cu respectarea legii, moralei, corectitudinii, cu bun simt, buna-credinta….. haideti sa fim lucizi!

  • 10 SAPTAMANI DE PROTEST PENTRU O BUCATA DE PAINE DECENTA DE LA STAPANII SUEDEZI PROPRIETARII ELECTROLUX!!!!! Strigator la cer si mai presus la ceruri! Se crucesc pana si extraterestrii…