Analize și opinii

Sorin Faur: “Pentru că doar Ei sânt sensibili la sensibilități”

Da, Victor Ciutacu n-a respectat – și rău a făcut – principiul, sănătos și de bun simț, al răcirii mortului în cazul jurnalistei Iulia Marin. Care, din cîte am înțeles de la psihoterapeuta ei, Ana Musat-Dada, s-a sinucis – și bine a făcut: „(…)Iulia Marin a fost un spirit superior care nu a vrut să îi stabilească boala destinul, nici felul în care iese din scena vieții. A avut curajul și ambiția să fie ea în controlul vieții ei, să stabilească ea cum & când oprește suferința, să își exprime voința proprie, liberul arbitru, înainte ca simptomele să îi amuțească capacitatea decizională și să o transforme într-o păpușă manevrată pe ațe (imagine pe care o avea frecvent în ep. psihotice). Demnitatea și integritatea Iuliei au rămas neatinse până în ultima clipă, pt. că așa era ea.”
Cu prilejul menționat, Tolontan – de profesie mare caracter – simte un nou emoprilej tip Colectiv pentru promovarea sa & a trustului Ringier și apasă blană pe accelerația unui populism de cofetărie din care trebuie să rezulte că doar Ei merită să existe. Pentru că doar Ei sînt sensibili la sensibilități.
Deci USR REPER PLUS Serviciile (de presă) aferente mobilizează exemplar un nou episod colectiv în care, practic, se cere interzicerea cu înfometare a unor paria. În spetă, a RTV. Chiar dacă nu e prima oară cînd se petrece asta, constat din nou, cu uluiala corespunzătoare și cuvenită, ce lipsă crasă de apetit pentru pluralism și diversitate conțin avocații pluralismului și ai diversității. Și mai ales cît de străini sînt de principiile fondatoare ale democrației moderne. Care e grele, nene.
Dragi militari, civilia e cu democrație. Sau așa ar trebui să fie. Dar nu doar în civilie, ci și în militărie, libertatea de exprimare trebuie apărată mai ceva ca Suprafața Sacrei Ucraine. De ce? Măcar din instinct de conservare. Căci mîine pot veni la putere alți militari și vă sudează ei vouă porțile cazarmei. Din dosul cărora nu veți mai avea nici cum și nici voie să vă auziți. Fiindcă de partea cealaltă a gardului vor fi niște militari foarte sensibili la sensibilități diferite și mult mai importante decît a voastră.
…..
P.S. Dacă această postare are un aspect ciufulit și pare destinată unor oligofreni, vă rog să consemnați că nu din vina mea reforma sistemului sanitar din România întîrzie nepermis.

Autor: Sorin Faur