Analize și opinii

Sorin Faur: „O fi naturală, dar nu este evoluție”

Deși pentru unii foarte bănoasă, corala oftativă despre pericolul fake news a ajuns plictisitoare, agasantă.
De cînd presa clasică a cedat complet locul rețelelor sociale, fiecare proprietar de telefon cu tastatură e producător de știri. Producția de informație s-a “democratizat”. Cu excepția mecanizării rudimentare a cenzurii pe platformele social media, nu mai există absolut niciun filtru al discernămîntului profesionist în producerea și distribuirea informației.
Marii experți ai domeniului susțin ca asta ar fi o evoluție naturală în condițiile dinamicii tehnologice date. O fi naturală, dar nu este evoluție. Dimpotrivă. Targhetarea (pardon) economică a fiecăruia dintre noi prin Rețele ne fleșcăiește tuturor mușchiul curiozității critice. Astfel ni se selectează și ni se livrează țintit numai informație care ne place și/sau de care mașinile tip Țucărberg consideră că avem sigur nevoie. Mecanismul acesta e visul umed al oricărui propagandist.
Presa e moartă și îngropată adînc. Locul ei a fost preluat de instituții care plasează produse. Căci și informația este tot un produs, la fel ca, de pildă, unguentele contra hemoroizilor. Odinioară, produsul avea o anumită rețetă; azi, noua rețetă conține cantități uriașe de emosteroizi, emoaditivi, tot soiul de alte E-uri și tot mai puține A-uri de la adevăr. Iar, pentru că plac, aceste noi produse îngrașă, sclerozează, anchilozează.
În aste condițiuni, deja tradiționalul bocet despre fake news este, de fapt, doar încă o ticăloșie, destul de rentabilă: slab performantă, tabăra bocitoare cîștigă bani din arătarea înlăcrimată către fake news-ul dușmanului cu speranța (de regulă confirmată) că publicul cu care vorbește despre asta
1. nu va observa că bocitoarea e, de fapt, incapabilă să fie mai bună în materie decît inamicul
2. nu se va prinde că, în subtextul acelui bocet, el, publicul, e considerat oligofren de către tabăra bocitoare deoarece cumpără – de prost ce e! – produsele vrăjmașe, nu pe ale ei sau ale aliaților. Iar ticăloșia asta este un pericol letal pentru democrație căci ea poate acoperi/scuza/explica orice acțiune cu bocanc în dinții adevărului neconform.
Cea mai recentă bocitoare continentală în materie e șefa Comisiei de la Bruxelles. Care zis-a (IAR!!!) că trebuie combătut fake news-ul putinist. Nu, duduie! Nu asta trebuie. Contrainformațiile sînt o altă meserie.Trebuie să produci matale news, nu cotranews. Adică informații mai convingătoare, mai performante, mai adevărate și “mai morale” decît ale dușmanului. Altfel, nu vom reuși decît să întețim actuala olimpiadă bezmetică a minciunilor delirante, în cadrul procesului de înhumare neîmbalsămată a civilizației, așa cum o înțelegeam aproape toți pînă mai adineaori.

Autor: Sorin Faur