Analize și opinii

Sorin Faur: „Cifrele nu sunt deloc mici pentru o armată care pierde războiul fiindcă nu mai are demult de niciunele”

Zelenski (citat de G4Media): “Rusia a efectuat 4.500 de lovituri cu rachete şi peste 8.000 de raiduri aeriene, în total, în această perioadă”.
Principalul erou al pardon narativului nu precizează durata “acestei perioade”, dar se poate zice că cifrele nu sînt deloc mici pentru o armată care pierde războiul fiindcă nu mai are demult de niciunele și își răcește motoarele de avion și tanc cu ventilatoare demontate de pe mașinile de spălat (civile, desigur) pe care le-a furat din victorioasele/eroicele gospodării ucrainene. Adică inventarul de ridicări în aer și de lovituri cu rachete rusești raportat de Zelenski ar putea fi un elogiu involuntar făcut armatei lui Putin.
Nici gînd!
Foarte puțini știu cu exactitate datele privind forțele și dotările angajate cu adevărat în conflictul din Ucraina. Toți ceilalți mint, voit sau involuntar, fiind angajați, voit sau involuntar, în giganticul și impenetrabilul baraj informațional reușit de propaganda de război.
De pildă, cifrele impresionante aruncate de Zelenski pot fi mult exagerate, în logica operațiunii continue a Kievului de impresionare a Europei occidentale și Statelor Unite cu unicul scop de primi armament tot mai sofisticat, mai ales rachete. Tot așa cum cifrele lui Zelenski ar putea fi mult diminuate, tocmai ca să valideze scenariul secării Rusei de forțe și de dotări. Doar nu degeaba vedem la televizor cum rușii pierd războiul ceas de ceas, clipă de clipă.
Bezna prin care orbecăim în materie este totală. Pe vremuri se vorbea despre “The Fog of War” (vedeți pe youtube documentarul dacă l-ați ratat pînă acum). Adicătelea, ceață. Ceața războiului. Prin ceață ești dezorientat, însă tot mai zărești cîte ceva. Acum, cu Ucraina, s-a reușit bezna totală. Din aceea cu băgarea degetelor în ochi, voită sau involuntară.
De fapt, în Ucraina se poartă două tipuri de război. Cu costuri probabil enorme, ucrainenii luptă azi, în primul rînd, pentru cucerirea minților și inimilor Occidentului. Războiul lor este preponderent comunicațional, iar în Occident l-au cîștigat, indubitabil. Războiul rușilor, cu costuri probabil enorme, este unul strict militar. Rusia lui Putin luptă pentru controlul teritoriului locuit preponderent de rusofoni, precum și pentru menținerea Ucrainei în afara NATO. Și, oricît l-aș întrista pe Radu Tudor, dpdv militar rușii n-au pierdut pînă acum nimic semnificativ din ceea ce au ocupat începînd cu 24 februarie.
Autor: Sorin Faur