Analize și opinii

Sorin Faur: “Că războiul rentează e un truism”

Că războiul rentează e un truism. Și cel din Ucraina rentează, bineînțeles. Pentru cine rentează, știm. De fapt, aproximăm și speculăm mult prin deducții. Căci date concrete, ioc. Dar ce ne facem, măi, dacă el, războiul, rentează inclusiv pentru Rusia?
Combustibilii fosili s-au scumpit deja. La îndemnul complet dezinteresat și doldora de bune intenții al americanilor, europenii se screm, fără succes deocamdată, să plafoneze prețul petrolului rusesc. Ca să taie, vezi Doamne, din profiturile lui Putin, dar să nu încetinească prea mult economia globală. Cu alte cuvinte, pînă la limita de sus a prețului la petrolul din Rusia, războiul lui Putin se poate finanța și din Occident. Dacă e ieftin, trebuie că e și moral.
Prostie mai mare, mai rar. Rușii au anunțat deja că nu-i interesează fanteziile cu pricina și că nu vor vinde strop de petrol țărilor care au impus preț plafonat. Precum și multă sănătate! Mintea copiilor este foarte complexă prin comparație cu fonderlaiernismul la vreme de criză&război. Iar aici fierbe scîrbos și o enormă cantitate de ipocrizie, populism găunos și prosteală pentru sărăcuți mintal. Petrol și GPL din Rusia se importă deja în Europa de la terții nesupuși ultramoralelor sancțiuni economice impuse Rusiei lui Putin. La un preț care conține șmenul, adică mai mare.
Pînă una, pînă alta, din Rusia nici măcar propaganda ucraineană de război nu scornește “informații” despre vreo criză economică majoră, cu impact social adevărat. În schimb, despre dîrdîit în case, despre dezindustrializare, inflație tip ventilator și sărăcire se vorbește mult în presa europeană. Sancțiunile americano-fonderlaierniene lovesc în Occident, fix acolo unde n-ar trebui, nu în Rusia.
Rusie unde Putin cică ar fi pierdut vreo 3% din încredere după părăsirea (“temporară” zice propaganda Kremlinului!) a Hersonului. Asta, la pachet cu frustrarea populară pricinuită de “blîndețea frățească” a militarilor ruși pe fronturile din Ucraina, care i se impută “prea moalelului” Putin. Care Putin s-ar fi prăbușit la aproximativ 77% încredere. +/-3, bineînțeles.
In acest timp, Ucraina e tot mai scumpă. Țara trăiește acum exclusiv din finanțare externă, iar scorurile sînt de ordinul miliardelor de euro și de dolari lună de lună. Sigur că rușii nu mai au rachete de prin martie, însă cu alea foartefoarte vechi care le-au rămas toacă mistuitor tot sistemul energetic ucrainean. Atît de grav, încît în Ucraina cică se discută chiar și despre abandonarea de către civili a marilor aglomerări urbane, lipsite de curent și de alimentare cu apă potabilă. Bașca încălzire.
Asta ar însemna multe milioane de pribegi, pe care ar trebui să-i preia și să-i găzduiască Occidentul aliat. Iar scenariul alternativ optimist spune că ucrainenii vor reuși să găsească în timp util și fluent prin lume întregul necesar tehnic pentru repararea lunară, dacă nu săptămînală!, a daunelor grave aduse sistemului energetic de interminabilele bombardamente rusești.
Poze tip Vogue cu Olena Volodymyrivna Zelenska promițînd rezistență în beznă ajută enorm, însă nu rezolvă problema chiar pe deplin. Iar, în acest timp, rubla n-o duce tocmai rău. Abandonata piață europeană e compensată cu suplimentare de exporturi către piețele uriașe și bogate ale Asiei, care pot asigura astfel ceva rentabilitate pînă și complexului militaro-industrial rusesc. Ăla amărît, dacă nu cumva inexistent, hîrbuit, dezafectat, ros de rugină și corupție, lipsit de cipuri, microcipuri și care se mai ține doar cu ventilatoarele si becurile frigiderelor furate de ruși din Ucraina (pot continua așa încă două ore, dar cred că ați prins ideea).
Sigur că Ucraina va înfrînge, prin eliberarea tuturor teritoriilor contropite și ocuparea Moscovei, ambele iminente. Dar, pînă la concretizarea efectivă a iminenței, moment care va coincide cu instalarea viageră a lui Radu Tudor în funcția de purtător de cuvînt al NATO, mai trebuie rezolvat un detaliu care, din păcate, complică puțin: Rusia. Care nu dă semne că se prăbușește. Ba s-ar putea chiar să-i convină un război de termen mediu-lung. S-au mai văzut cazuri.
Autor: Sorin Faur

Despre autor

editor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu