Analize și opinii

Constantin Gheorghe: “Dacă ONU și gașca au impresia că așa fac un bine femeilor din Afganistan, n-au înțeles nimic”

Nu-ș ce comitet al ONU(probabil cel cu Drepturile Omului) a decis că tratamentul aplicat de talibani femeilor se încadrează la ”crime împotriva umanității”. Asta e cu manta, probabil că vizat e Iranul. Dar dacă tot e să judecăm așa, mai toți din lumea arabă și musulmană sunt niște ”criminali”, dacă e să aplicăm criteriile folosite de ăștia de la ONU, de pun etichete.
Așa că mi se pare că asta poate fi extinsă și în lumea occidentală, unde relele tratamente aplicate femeilor se înmulțesc. Mă gândesc că unul de la noi, care-și ia la pocit nevasta, ar putea fi judecat pentru măcar infracțiuni la adresa umanității.
Revenind la Afganistan, care e pretext, cum spuneam, nimeni nu se întreabă de ce, după 20 de ani de ocupație occidentală, și măcar o schimbare de generație, nu s-a reușit schimbarea în bine a statutului femeii afgane? Că în anii 1960-1980, cu sau fără sovietici, femeile aveau alt statut, mult mai aproape de ce visăm noi că ar trebui să fie acolo. Dar i-am inventat pe talibani, că erau buni să le-o tragă sovieticilor, și iaca pozna.
Oricum, dacă ONU și gașca au impresia că așa fac un bine femeilor din Afganistan, n-au înțeles nimic din nimic, și totul e o lungă litanie de clișee ”progresiste”, care nu aduc nimic bun în viața de zi cu zi a femeilor afgane. Asta e, atât putem!

Autor: Constantin Gheorghe