Analize și opinii

Sistemul nu moare, sistemul se reorientează

HotNews și Dan Tapalagă joacă de multă vreme rolul de goarnă a sistemului. Camuflați inabil sub plasa cu frunze galben – verzui a presei de știri, acești agenți de influență, deconspirați și  caricaturizați ca atare de mințile lucide din societate, nici nu se mai obosesc, azi, să încerce a salva aparențele deghizamentului lor.



Și-au asumat să întrețină delirul unui grup de susținători ai sistemului care, în fanatismul lor, cred că democrația e doar un paravan pentru domnia forței brute și a bunului plac, așa că alimentează sistematic nevoile acestui grup cu narcoticele informaționale de care are nevoie ca să nu intre în sevraj.

Ei acționează, așa cum bine i-a încondeiat un ziarist notoriu, ca o unitate militară. La ordin și cu disciplină ierarhică. Decupează din realitatea complexă doar ce servește ordinului primit, apoi recompun, din aceste fragmente, un colaj convenabil. Rezultă o realitate virtuală, pe care o oferă publicului lor țintă spre prizare, precum un  joint într-un Coffeeshop din Amsterdam.

Într-un articol publicat în HotNews (aici), Dan Tapalagă ne prezintă ordinul pe unitate transmis goarnelor de la Comandamentul sistemului, în legătură cu scandalul Kovesi și modul în care ar trebui el direcționat pentru ca șefa DNA să mai fie o dată salvată.

Lucrurile fiind atât de grave, dezvăluirile compromițătoare despre Laura Kovesi  mutând războiul împotriva acesteia din afara în interiorul instituției, negarea acuzelor în cascadă aduse șefei DNA nu ar mai convinge pe nimeni. În această situație, strategii oculților transmit, prin intermediul trompeților lor, noua direcție de urmat: nu mai contestăm păcatele reproșate doamnei Kovesi ci prezentăm catastrofic ceea ce ar urma să se întâmple dacă dânsa ar pleca de la șefia DNA.

Iată cum profetizează și escatologizează Dan Tapalagă situația:

Toti cei de buna credinta care o vor pe Kovesi plecata refuza sa vada pasul urmator, adica dezastrul iminent. Ce urmeaza? Cine executa urmatoarea mutare si ce va rezulta din ea? E chiar atat de greu de anticipat? Asta nu se prea intelege ca se intampla in cazul unei demisii poate justificate”.

Cum eu mă consider dintre cei de bună credință care o vor pe Kovesi plecată, m-am simțit direct vizat de aprecierile de mai sus ale domnului Tapalagă. Și vreau să-i răspund.

Nu, nu refuz să văd pasul următor. Ba, mai mult chiar, mi-l imaginez cu speranță și cu un puternic sentiment de mai bine (în primul rând pentru țară), ca o convalescență după extirparea cu succes a unei tumori. Domnule Tapalagă, încercați să țineți pasul cu vremurile. A trecut de mult epoca liderilor mesianici, a celor mai iubiți fii ai poporului, a personajelor de neînlocuit. A spune că dacă este înlocuită Laura Kovesi urmează „dezastrul iminent” înseamnă a desființa obiectul cultului dumneavoastră din ultimii ani: instituția DNA.  Din două una: sau DNA este o instituție matură, care stă solid pe picioarele ei și poate funcționa performant indiferent de conducătorii vremelnici (și atunci va putea trece cu bine peste schimbarea unui șef), sau DNA este un invalid, dependent de cârja liderului său unic și absolut, care, odată retrasă, îl lasă în imposibilitate de a se descurca singur în importantul rol ce i-a fost hărăzit (și în acest caz trebuie reconstruită din temelii).

Ce urmează după eventuala demisie a Laurei Kovesi? Însănătoșirea! Asta ar trebui să urmeze!

Aaaa, înțeleg! Dar după aia vor pune mâna pe justiție penalii de la  PSD care vor distruge și ce s-a făcut bun până atunci. Și va urma dezastrul. Cam asta este teoria promovată de sistem.

Nu pot să garantez că nu există și un astfel de risc. Dar, deocamdată, asta este doar o posibilitate, nu o certitudine precum corupția și dezastrul care au cangrenat, deja, DNA-ul prezent. Ce-ați vrea? Să lăsăm să se instaleze septicemia doar pentru că operația de însănătoșire prezintă unele riscuri?

Să fim serioși!  Așa  cum corupția nu este rezervată doar PSD ci tuturor partidelor îmbătate de aburii puterii, tot astfel și justiția nu poate fi rezervată familiei spirituale a magistraților cu rădăcini în justiția comunistă, precum Macovei, Prună, Kovesi etc.

Eu pot înțelege ce frisoane lăuntrice îl încearcă pe domnul Tapalagă când se gândește, de pildă, cum a intrat el, împreună cu Monica Macovei, în arhiva SIPA, fără certificat ORNIS și fără vreo calitate oficială. O schimbare la vârful justiției din România, da, ar putea fi dezastruoasă pentru cei doi, dar nu și pentru cauza adevărului și a legalității.

Să înțelegem, totuși, că sistemul nu este nici Tapalagă, nici Macovei, nici Kovesi, nici Prună. Sistemul nu este o colecție de indivizi ci o rețea de interese. Iar diferența dintre colecție și rețea este diferența dintre individ și grup.

Rețeaua/grupul, nu se va sfiii niciodată să sacrifice un individ, chiar indivizi, când în joc este supraviețuirea ei/lui.

De-asta spun: sistemul nu moare și nu va muri doar ca s-o țină în brațe, la nesfârșit și cu orice preț, pe Laura Kovesi.

Sistemul se reorientează, în funcție de evoluții și ne nevoia lui de perpetuare.

Sursa: Contele de Saint Germain