Analize și opinii

Semianalfabeții doctori în științe

Nu pot să trec peste decizia Monicăi Anisie de a închide școala doctorală de la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza“. Cel mai slab și mai caraghios ministru din toată istoria învățămîntului românesc, o caricatură de conducător al domeniului, a luat una dintre cele mai curajoase și corecte decizii de după 1990. A stopat una dintre fabricile de proști și escroci cu diplome de doctori în științe. Este pentru prima dată cînd un ministru ia această decizie simplă și de bun simț, morală și legală, etică și profesională. Din păcate, decizia privește doar Academia de Poliție (academie, cum sunt eu popă!) și nu include Academia Națională de Informații „Mihai Viteazu“-și aceasta o academie în care încă se învață gramatică! – aflată sub tutela SRI. Este primul semn că minstresa noastră comică n-are curajul necesar pentru a începe un adevărat măturat de doctori crescuți ca păstăile pe diferite funcții bine plătite din statul român.

Monica Anisie a taxat o școală de falsuri intelectule, dar n-a dat nici un semn că ar fi capabilă să abordeze fenomenul. Decizia sa nu exclude suspendarea dreptului de a mai conduce doctorate pentru tot felul de caricaturi universitare, între care Gabriel Oprea este Caraimanul mediocrității românești. Și pe care nimeni nu l-a deferit justiției pentru producția sa subintelectuală și neștiințifică. În fapt, anularea școlii doctorale de la Academia de Poliție ar trebui urmată de cercetarea și anularea tuturor tezelor susținute aici, de anularea diplomelor de doctor și de sancționarea tuturor celor care le-au acordat. Nu doar cei care au beneficiat de lefuri mărite pentru titlul de doctor în științe ar trebui sancționați cu restituirea banilor, ci și cei care le-au acordat diplomele și au fost parteneri la frauda financiară comisă la buget și în ierarhiile științifice și didactice. Ar trebui sancționați cu despăgubiri și sancțiuni penale toti conducătorii de doctorat cu teze; au fost chiori din interes sau au fost prostiți și atunci ar trebui suspendați. Fiecare plagiat ar trebui urmat de o sancțiune, indiferent că este vorba de Kovesi, Coldea, Oprea, Dîncu etc., indiferent dacă, în mod conștient sau nu, au permis trecerea mediocrilor prin examene doctorale.

Cu retragerea acestor diplome, România ar obține sume importante de bani și batalioane de mediocri cu care ar putea săpa canale de irigații, construi spitale, școli și grădinițe. Vorbim de o producția la hectar și în stil proletar de intelectuali pârâți. Această farsă științifică a luat un avînt nebun după 1990 și a inclus politicieni, parlamentari și funcționari publici, fiind principalul mecanism care a produs alterarea calității învățămîntului românesc, altfel, destul de serios în anii de totalitarism.
Dacă nu se iau și alte măsuri, România va ajunge în situația de a avea tot atîția doctori în științe cîți absolvenți de universitate. Iar numărul absolvenților de la universitățile private să îl depășească simțitor pe cel al absolvenților de liceu!

Autor: Cornel Nistorescu

Sursa: cotidianul.ro

Despre autor

editor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu