Analize și opinii

SE VA RUPE EUROPA DE STATELE UNITE?

Am primit o întrebare grozavă de la un cititor german care se întâmplă să fie și jurnalist. El a întrebat: „Care ar fi calea și care ar fi implicațiile practice dacă Europa, în general, și Germania, în special, s-ar rupe de SUA pentru a găsi un cadru economic și de pace european, care să implice Rusia?”
Lașitatea manifestată de Germania, Franța și Marea Britanie în susținerea pasională a confruntării Americii cu Rusia a luat sfârșit. În ciuda amenințărilor bombastice continue de a înarma Ucraina până când Rusia se prăbușește, realitatea economică îi lovește pe europeni ca un duș cu apă înghețată de la un furtun de incendiu. Inflația rapidă, în special în sectorul energetic, obligă fabricile și companiile să-și închidă operațiunile.
Dezindustrializarea Europei, în special a Germaniei și a Regatului Unit, a început. Oțelăriile germane se închid, brutăriile germane încearcă să-și dea seama cum să plătească facturile tot mai mari de energie electrică în timp ce încă fac pâine și covrigei, iar producătorul german de hârtie igienică Hakle GmbH a depus o procedură de insolvență auto-administrată.
Dacă nu ai bideu sau găleată plină cu nisip, hârtia igienică este un element obligatoriu. Spirala inflației poate însemna că într-o zi va fi mai ieftin să-ți ștergi fundul cu o bancnotă de 100 de euro decât cu trei foi de Hakle.
Așadar, situația economică din fiecare dintre aceste țări va crea o presiune politică internă enormă asupra guvernelor europene respective, care în prezent salută Ucraina și înjură Rusia pentru a-și reconsidera politicile. Războiul dintre Rusia și Ucraina a creat deja diviziuni semnificative între membrii UE, Ungaria refuzând să impună noi sancțiuni Rusiei.
Alegătorii înghețați și înfometați vor deveni din ce în ce mai revoltați de faptul că miliarde de dolari se varsă în Ucraina, în timp ce privațiunile se înmulțesc de la Berlin la Londra și de la Londra la Roma.
Rusia deține atuul cheie – poate stimula aprovizionarea cu gaz și petrol, care sunt esențiale pentru revitalizarea industriilor europene și pentru încălzirea locuințelor. Dar nu cred că Rusia va face asta fără nimic în schimb. Ce ar însemna asta?
Ce zici dacă Europa se rupe de NATO? Sau, mai simplu, dizolvarea NATO. Până acum, Europa a avut iluzia că Rusia nu poate funcționa economic fără o piață europeană. Ultimele șase luni de operațiune militară a Rusiei au dovedit contrariul: fără resursele cheie ale Rusiei, Europa este o economie moartă care merge goală într-o iarnă înghețată.
Cei mai mari doi parteneri comerciali ai Europei sunt China și Statele Unite. Europa are un deficit comercial cu China. Dacă China cere plăți în dolari în loc de euro, presiunile inflaționiste asupra Europei vor escalada. Și de ce? Pentru că valoarea dolarului american a crescut brusc în comparație cu euro și lira sterlină. Ei vor trebui să cheltuiască mai mulți euro pentru a cumpăra dolari, ceea ce înseamnă că deficitul comercial cu China crește.
Situația cu Statele Unite este exact invers. Statele Unite ale Americii sunt deficitare față de Europa, care la rândul ei a avut un excedent. Acest surplus va dispărea sau cel puțin se va micșora drastic. Capacitatea Germaniei de a exporta produse în Statele Unite se va deteriora din cauza cursului de schimb al dolarului și a fabricilor europene care vor fi închise sau restrânse.
Cu excepția unei schimbări miraculoase – adică inflația dispare și criza energetică se rezolvă – situația din Europa va continua să se deterioreze. Istoria acestui tip de tulburări economice este plină de cadavrele politicienilor care au insistat să impună politici care dăunează alegătorilor lor.
Eșecul Republicii Weimar în Germania a deschis calea pentru ascensiunea lui Adolf Hitler la putere. Nu sugerez că un nou Hitler prinde aripi, dar cred că puterea pe care Verzii o dețin acum în Europa va fi redusă sau chiar distrusă.
Statele Unite se confruntă cu propria sa catastrofă economică care se profilează. Colapsul pieței de valori, care a scăzut cu peste 20% până în prezent, este probabil să continue. În ciuda insistențelor vehemente ale administrației Biden că nu există recesiune, semnele unei recesiuni cresc, în special pe piața imobiliară.
Totuși, situația economică care se deteriorează nu este încă suficientă pentru a genera presiunea politică necesară asupra alegătorilor americani propagandizați pentru a susține miliardele de dolari ca ajutor pentru Ucraina. Cu toate acestea, un șoc major de stagflație sau un colaps al armatei ucrainene ar putea schimba acest calcul.
Statele Unite ale Americii și Europa joacă un joc de poker cu mize mari cu Rusia. Ei au pus toate jetoanele pe Ucraina, fie că învinge Rusia, fie forțează Rusia la masa negocierilor, imaginându-l pe Putin, cu pălăria pe burtă, târându-se în fața stăpânilor occidentali cerșind ajutor. Aceasta este o nebunie. Dar există mulți politicieni și experti în colțurile întunecate ale Washingtonului care cred cu fermitate în această fantezie.
Rusia nu joacă poker. Rusia joacă șah și joacă bine. Comerțul în creștere și legăturile militare ale Rusiei cu China, Iran, India și Pakistan, Arabia Saudită și Brazilia întăresc, nu slăbesc, poziția lui Putin. O posibilă prăbușire a Ucrainei ca urmare a unei economii ruinate și/sau a înfrângerilor pe câmpul de luptă ar fi mai mult decât un eșec pentru NATO și, mai ales, pentru Europa. Probabil că ar distruge rațiunea de a fi a NATO. Aceasta, la rândul său, va pune bazele pentru o apropiere de Rusia fără Statele Unite.
Epoca colosului SUA se apropie de sfârșit. Unchiul Sam nu va mai avea în lesă o haită de Yorkshire, pudeli și tecki europeni care latră. Cred că suntem în pragul unei noi ordini internaționale multipolare care va spulbera în cele din urmă moștenirea colonialismului european și a imperialismului american. După cum a observat cu înțelepciune Garland Nixon, „Generalul Winter este în marș”.

Despre autor

editor

comentarii

Adauga un comentariu

 • …se implinesc sase ani de cind am scris prima oara ca SINGURA SOLUTIE de ”rezolvare” a TUTUROR ”problemelor” europene consta in doar doua cuvinte: GO HOME!

 • De peste 30 de ani SUA incearca sa opreasca ascensiunea Europei.
  Se pare ca acum a decis sa treaca la desfiintarea Europei.
  DESFIINTAREA !
  Daca Europa nu ”intoarce armele, va disparea.
  Nu ca mi-ar parea rau de ea, dar prea nu vreau ca, prin acest gest de necrofag, SUA sa-si amine implozia !!!

 • Germania e o doar o biată colonie a SUA. Majoritatea covârşitoare a reprezentanţilor clasei politice şi a formatorii de opinie mediatizaţi sunt agenţi de influenţă ai SUA, fiind membri în diverse asociaţii transatlantice de la care primesc de regulă indemnizaţii foarte consistente. E exclus ca în viitorul previzibil Germania să întoarcă spatele SUA.