Analize și opinii

România tace în timp ce creștinii ortodocși din Bucovina ocupată de Ucraina sunt bătuți și izgoniți

Încă o dovadă că România nu are un aliat în Ucraina, ci un vecin dușmănos, și că zonele din țara vecină în care locuiesc etnici români nu au nici o protecție.

În satul Zadubrovca, care aparține de Eparhia Cernăuților și Bucovinei, apărătorul Bisericii Ortodoxe Ucrainene a fost bătut de cei care se pretend reprezentanții falsei Biserici Ortodoxe a Ucrainei care ia bisericile cu forța și îi agresează pe credincioși și pe preoți.

Astfel, în noaptea spre 13 martie a.c., în satul Zadubrovca, regiunea Cernăuți, șase susținători ai Bisericii Ortodoxe a Ucrainei nou create, necanonice, rezultat al uneltirilor politice, iar nu al cursului firesc al credinței, l-au bătut sever pe enoriașul în vârstă de 63 de ani al bisericii Sfântului Arhanghel Mihail al Bisericii Ortodoxe Ucrainene Vasile Hașiuc. Anunțul incidentului dramatic a fost făcut chiar de Eparhia Cernăuților și Bucovinei.

Potrivit relatării parohului bisericii Sfântului Arhanghel Mihail, preotul Vitalii Durov, aceasta era ziua de veghe a lui Vasile, el a preluat serviciul la 12 noaptea, dar deoarece în biserică erau oameni, iar a doua zi dimineața el trebuia să meargă la muncă, l-au lăsat să plece acasă.

“La orele 00.30 Vasile a ieșit din biserică. Unul dintre susținătorii BOaU l-a întâlnit la 300 de metri de la biserică. A izbucnit un conflict verbal. S-au apropiat alte 5 persoane, toți tineri, până la 20 de ani. Răposatul bunic al unuia dintre atacatori era în conflict cu fostul paroh al bisericii, părintele Leonid. Drept urmare, Vasile a primit o comoție cerebrală și hematome multiple”, a spus preotul paroh al bisericii din Zadubrovca.

Preotul a precizat că victima, Vasile Hașiuc, este un om liniștit și non-violent, așadar nu putea să îi provoace pe atacatori.

Dar acesta nu este un caz singular. Eparhia  Cernăuților și Bucovinei amintește că atacatorii care l-au agresat pe Hașiuc i-au bătut și pe enoriașii Bisericii Ortodoxe Ucrainene în luna mai a anului trecut.

Desigur, statul ucrainean se face că nu vede, pentru că el a inventat o nouă biserică pentru a rupe Biserica Ortodoxă Ucraineană, istorică și canonică.

Dar ce face statul român, aliat al Ucrainei, pentru că mulți din cei care au de suferit sunt etnici români, și iată că au căzut la mijloc într-un conflict în care Kievul calcă peste cadavre doar să își impună politica proprie de deznaționalizare și de ”ucrainizare” a regiunii Bucovinei, încercând, de această dată, să preia și controlul asupra bisericilor.

În paralel, inițiatorii acestei schisme a bisericii din Ucraina încearcă să obțină de la Patriarhia Română o recunoaștere falsă, pe care însă, din fericire, până acum, nu le-a fost acordată de Biserica Ortodoxă Română. În timp ce susținătorii rupturii bisericești din Ucraina fac diligențe și presează Bucureștiul să le recunoască dreptul de a inventa o nouă biserică, iată ce se petrece departe de ochii publicului român: în Bucovina, creștinii ortodocși, mulți dintre ei români, sunt prigoniți, bătuți, amenințați, că să nu mai țină de biserica lor istorică, ci să treacă forțat la biserica inventată de clasa politică de la Kiev!

Iată și imagini cu enoriașul agresat:

https://www.facebook.com/orthobuk/photos/pcb.1114383185703326/1114382369036741

Sursa Izborsk.md

Autor: Teodor Bujor