Analize și opinii

PUTIN CERE REVENIREA LA ARHITECTURA DE SECURITATE DIN 1997

Russian President Vladimir Putin speaks during his annual press conference in Moscow on Dec. 20, 2018.
Este vorba despre retragerea trupelor străine, a echipamentelor şi armamentului, precum şi de alte măsuri în sensul restabilirii configuraţiei din 1997 în cazul ţărilor care nu erau membre NATO în acel moment, iar aici sunt incluse Bulgaria şi România.
Ne, ne, neeee…! Nu mai merge, stimabile! A dormit Gorbaciov, a dormit și Elțin. Atunci trebuia acționat. Eu sunt de acord că România nu era neapărat necesar să fie în NATO. Ca și Bulgaria, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Croația, Țările Baltice. Între blocul Vestic și Rusia trebuia să fie această centură central-europeană. Se ajunsese la tratate de dezarmare nucleară… control militar reciproc USA-Rusia… Pași extraordinari pentru pacea lumii.
Cine anume trebuia să asigure independența, suveranitatea și integritatea fostelor țări comuniste, susamintite, să nu fie readuse sub control rusesc? Dreptul internațional, a cărui aplicare trebuia garantată de ONU, OSCE, Consiliul Europei… Acolo sunt principii de drept, semnate de statele membre.
Doar că America n-a mai ținut cont de ele, după 1990, deoarece a înțeles că a rămas singura putere a lumii, Jandarmul mondial. Că nu mai trebuie să stea la mîna altor state, să voteze ele cum vor. A crezut că lumea unipolară va dura veșnic. Că dispariția URSS va reduce Rusia la o simplă putere regională. Și nu bănuia nici explozia economico-militară a Chinei! A crezut că lumea va fi a ei. Să aducă în NATO pe cine vrea. Fără să mai țină cont că Rusia a rămas, totuși, a doua putere nucleară a lumii.
Da, Vladimire, e vina Rusiei aici. Fiindcă a dormit. N-ai cum să mai dai timpul înapoi. Mortul nu se mai întoarce de la groapă. Cu Ucraina e clară, cu Georgia la fel. Să-și vadă de treaba lor, n-are nevoie NATO de ele. Doar dacă vrea război, având gânduri ascunse. Problemele lor cu Rusia trebuie soluționate, am zis, conform cu dreptul internațional. Ați „furat-o”, ați „furat-o”. Asta e! Vedeți ce faceți de-acum încolo!
Dar, probabil, ați simțit voi cât de bleagă a ajuns America sub Biden și ai lui democrați, preocupați de LGBTQ, Cancel culture, Transgenderism, Black Lives Matter și alte cretinătăți care au distrus-o.
Păi noi am dat tot să intrăm în UE și NATO. Tu vrei să ne scoți de-acolo? În curul gol? Barem să recuperăm ceva. Dacă nu, ieșim de bună voie.