Analize și opinii

Prof. univ. dr. Lidia Vianu: „Fără conștiința unui “acasă”, toate valorile morale sunt compromise”

Profesor universitar dr. Lidia Vianu spune că românii nu sunt atât de slabi cum sunt prezentați și că studenții sunt mai buni și universitățile noastre sunt mai performante decât cei din afară și multe universități străine. Ea a declarat într-un interviu că, după ce a predat doi ani în Statele Unite, poate spune „cu mâna pe inimă” că „iubește studenții filologi români”.

„După ce am predat doi ani de zile în Statele Unite, pot spune cu mâna pe inimă că iubesc studenții filologi români. Sunt deștepți, sunt sensibili, au curiozitatea învățăcelului, au încă simțul vechi al societății bine așezate (uneori au doar nostalgia ei, dar și asta e bine). Au respect pentru catedră și dorința de a-și câștiga onest existența.

Universitățile străine au fonduri. Au și profesori buni. Despre calitatea studenților aș prefera să nu mă pronunț. Să ne bucurăm că studentul român încă are dragoste de cultură. Și de cultura neamului lui.

În ce privește calitatea intelectuală a profesorului și a studentului, cu toate metehnele noastre, încă avem un mic avans. Valorile universitare sunt la locul lor. Buzunarele, însă, sunt goale, și sărăcia nu face casă bună cu progresul.

Cercetarea e muncă de o viață. Câtă vreme tânărul universitar român se zbate pentru ziua de mâine, nu are cărți, nu are de niciunele, și muncește zi-lumină, de nu mai apucă nici să doarmă – să nu mă întrebe nimeni cum este cu cercetarea în România, că iau foc.

Ca să spun foarte cinstit ce gândesc, suntem mai performanți decât multe universități străine, pentru că studentul român încă știe cum să studieze. Nu vom ajunge prea curând la nivelul de finanțare al altor state, unde industria universitară este în floare, dar să fim mulțumiți dacă nu pierdem și ce avem”, a spus prof. Vianu într-un interviu acordat Tribunei învățământului.

Dr. Vianu, unul dintre cei mai străluciți angliști români, spune că în 1990 în România au intrat și multe prostii. Ea afirmă că românii și-au pierdut naționalismul.

„Se schimbă viața în România. Părinții mei, în tinerețe, așteptau cu sufletul la gură: ‘Vin americanii!’. Au venit. Au adus ‘OMG (Oh, my God)!’, sau mai rău, ‘Știi ce zic’. Au mai adus și Familia Bundy și alte personaje care batjocoresc cu sânge rece.

Am avut noroc de 1990, dar nu am anticipat acest transfer cultural, uman, profesional de violență și singurătate. În aceste clipe de mare derută, profesorul este martir al neamului. Umilit de director, de elevi și de părinții lor, prost plătit… Dar cine spune vreodată aceste aspecte pe șleau? Nimeni. Pentru că puțini mai au încredere în România. Da, avem corupți, avem tot felul de nenorociri și, în plus, atunci când vine vorba de încrederea românului că se poate ridica la o viață morală, altruistă, dedicată, în România, tare mă tem că ea nu mai există. Se cheamă naționalism ceea ce am pierdut și, fără conștiința unui ‘acasă’, toate valorile morale sunt compromise”, a spus ea.

Prof. univ. dr. Lidia Vianu este poetă, prozatoare, critic și traducător literar, profesor de literatură britanică modernistă și contemporană la Universitatea din București.

Unul dintre cei mai importanți intelectuali români, prof. Lidia Vianu a predat cu bursă Fulbright doi ani, la University of California – Berkeley și State University of New York – Binghamton. A publicat peste 20 de volume de critică, printre care The AfterMode și T.S. Eliot: An Author for All Seasons. A publicat, de asemenea, metoda Lidia Vianu în șapte volume: Smile and Learn! A tradus în limba engleză și în limba română aproape 100 de volume. Pentru Marin Sorescu, The Bridge (2004), apărută la Bloodaxe Books, a primit premiul Poetry Society din Londra pentru Traducerea de Poezie. La Northwestern University Press a apărut în traducerea ei The Return of the Author, de Eugen Simion. A publicat Censorship in Romania (Central European University Press, 1997).

Sursa: anonimus.ro

Despre autor

editor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu