Analize și opinii

Dan Stoica: “Viața merge înainte. Și revoluția tehnologică la fel.”

Oamenii ca să ajungă să domine viața planetei au trebuit să năpârlească biologic de câteva ori. Au trebuit să lase în spate simțurile „de vânătoare” (miros, auz) în favoarea unui alt simț orientativ care încet încet i-a schimbat și anatomia pentru a ajunge la performanța așteptată de la el. Coloana s-a îndreptat, am renunțat la mersul în patru labe pentru a ne ridica și privi în jur.
Văzul e cel care a condus specia în drumul istoric nu numai geografic. La fel cum spargerea oaselor craniene a lăsat creierul să ia proporțiile cerute. Fără aceste retușuri nici Eva nu ar fi fost băgată în seamă de șarpe și nici Adem nu ar fi mușcat din mărul cunoașterii într-un fel care să îi tragă alungarea din rai.
Egal. Au trebuit sute de mii de ani ca aceste modificări anatomice să devină o constantă și să se includă în desfășurarea evoluției omului.
Iată că o mică unealtă tehnică (telefonul mobil) reușește într-un sfert de secol să facă praf aceste cuceriri biologice în favoarea închideri în noosfera ignoranței aprofundate virtuale.
Stăm cu ochii lipiți în ecranele telefoanelor, ne cocoșăm să vedem ce scrie pe monitor și în mai puțin de câteva decenii copii se vor naște gata gheboși, cocârjați, cu oasele rarefiate, pregătiți să țină un mobil în fața ochilor indiferent de câte de chinuit se va mișca, cât de temeinic se va ține pe picioare.
Viața merge înainte. Și revoluția tehnologică la fel.
Autor: Dan Stoica