Analize și opinii

Pretul politizarii absolute

De peste 20 de ani, institutiile statului continua sa se decredibilizeze accentuat. Valurile de pedeserizare, cederizare, liberalizare si, mai nou, democrato-liberalizare au distrus totul in calea lor. Numirile politice au devenit o normalitate care continua sa aduca grave prejudicii. Fiecare guvernare, de stanga sau de dreapta, coalitie sau nu, a incercat sa obtina controlul absolut asupra Romaniei. Atat la nivel central, cat si la cel al judetelor. Nici in 2010 situatia nu poate fi alta. Liderii din Modrogan, sustinuti de Basescu, au reusit sa duca politizarea pe cele mai inalte culmi ale dispretului fata de populatie, fata de nevoile si greutatile cu care se confrunta aceasta. Subordonarea institutionala reprezinta un pariu pe care actuala guvernare a reusit, din pacate, sa il castige. Ultima reduta impotriva abuzurilor Puterii, Curtea Constitutionala, pare a fi fost ocupata de cei care nu concep sa nu controleze absolut totul. Majoritatea parlamentara, creata prin tradare, compromisuri si facilitati financiare ce sfideaza criza, a transformat Regulamentele Camerei si ale Senatului, Constitutia, in materii optionale care, mai mult, pot fi interpretate in functie de interesele Puterii. Pentru Basescu, Boc si ceilalti artizani ai dezastrului economic nu exista viitor. Exista doar un prezent pe care prefera sa il deformeze cu nonsalanta. Situatia in care se afla Romania este una grava. Perspectivele sunt sumbre. Bugetul de stat este secatuit de lipitorile care formeaza clientela de partid si care se ascund in spatele decidentilor de la Palatul Cotroceni si Palatul Victoria.

Ar fi fost o varianta interesanta, intr-un sistem politic normal, ca PDL sa renunte la guvernare si sa permita formarea unui guvern PSD-PNL, la care s-ar fi raliat imediat UDMR. Sa isi rupa, astfel, Opozitia gatul. O Opozitie ai carei lideri se amagesc ca discursurile demagogice tin locul solutiilor. Sunt convins ca in secunda doi, PSD si PNL ar fi declansat lupta pentru Putere. Pentru desemnarea premierului. Pentru impartirea portofoliilor. Pentru numirile politice din teritoriu. De ce nu face, totusi, PDL acest lucru? De ce prefera sa piarda capital electoral cu fiecare zi ce trece? Din simplul motiv ca Basescu vrea sa aiba sub controlul sau totul. Absolut totul. Din simplul motiv ca liderii din Modrogan sunt obsedati de mentinerea la Putere cu orice pret. Din simplul motiv ca oligarhia portocalie nu concepe sa nu devalizeze si pe mai departe banul public. Din simplul motiv ca iresponsabilitatea alesilor elimina din orice ecuatie politica decenta, competenta, respectul fata de milioanele de romani.

Cabinetul Boc nu poate oferi solutii. Este dominat de interese si obsesia de capatuiala a celor ce il compun. Fiecare ministru, fiecare parlamentar, are in jurul sau o liota de profitori care sunt dependenti de mentinerea actualului guvern la Putere. Un guvern ilegitim, corupt si arogant. Un guvern care mimeaza reducerea cheltuielilor bugetare. Care promite reducerea numarului secretarilor de stat si plafonarea salariilor din agentii. Care promite reducerea cheltuielilor cu deplasari, telefoane, birotica si carburanti. Niciun cuvant nu se aude, insa, despre solutiile anticriza. Despre relansarea exporturilor. Despre stoparea declinului economic. Despre stoparea afacerilor clientelei de partid cu statul. Despre schimbarea din functie a tuturor celor care si-au demonstrat lipsa de profesionalism si care stau ascunsi in spatele carnetului de partid. Este nevoie de dezbateri reale, de identificarea unor profesionisti capabili sa ofere solutii pliate pe realitatea crizei si care sa aiba forta de a respinge imixtiunile liderilor. Dar guvernantii actuali nu au timp sa asculte solutii, sa inteleaga ca dezastrul este generalizat. Din pacate, pretul incompetentei lor devine tot mai greu de platit. De fiecare dintre noi.

Iulian Badea
sursa: cronicaromana.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu