Analize și opinii

Prea multe ecrane pentru un copil mic! Un copil de 7 ani stă un an, zi şi noapte, în faţa televizorului sau a laptopului

Un studiu britanic demonstrează că un copil de aproximativ 7 ani pierde un an, stând zi şi noapte, cu ochii într-un ecran: televizor, laptop, tabletă, telefon mobil etc. Consecinţele sunt dramatice: mai mulţi tineri obezi, bolnavi de diabet, cu tulburări de atenţie şi de concentrare.

Aric Sigman, medic britanic, psiholog pediadru, a analizat şi calculat cât timp stau copiii noştri în faţa unui ecran. Concluziile specialistului britanic au fost publicate în revista Archives of Disease in Childhood, şi ele sunt înspăimântătoare. Înainte de a împlini 10 ani, un copil din Anglia are acces la cel puţin cinci tipuri de ecrane diferite: televizor, calculator sau laptop, consolă de jocuri, tabletă, telefon mobil. Un copil de aproximativ 7 ani a pierdut un an complet în faţa ecranelor. Să fim bine înţeleşi, când spunem un an, părinţii să înţeleagă că zi şi noapte continuu, un copil stă cu ochii pironiţi în ecran. Calculele specialistului britanic merg mai departe. Astfel, trei ani plini de stat în faţa ecranului pentru un adolescent de 18 ani. Şi în acest ritm, un octogenar ar putea să atingă păgubosul record: 18 ani de stat zi şi noapte în compania ecranului. Studiul arată că tinerii nord-americani (Canada, SUA) îi surclasează pe tinerii britanici la acest capitol. Tinerii nord-americani stau, în medie, aproape opt ore zilnic în compania ecranului, comparativ cu şase ore, în cazul tinerilor britanici. Studiul subliniază că, în Europa , părinţii nu sunt prea fermi în privinţa timpului permis copiilor de a privi la televizor.

Psihologul britanic subliniază că acest fenomen este asociat cu mai multe probleme: una culturală legată de calitatea informaţiilor la care copilul are acces, de comportament legat de modul de a-şi petrece timpul liber. Dar statul multor ore în şir, zile şi nopţi la rând, în faţa unui ecran devine o problemă de sănătate publică, deoarece acest fenomen este în directă legătură cu riscul de boală. Aric Sigman spune că multele ore de stat la televizor sau laptop sporeşte alarmant riscul ca un copil să se transforme foarte repede într-o persoană sedentară. Şi de aici tot cortegiul de boli grele: obezitate, diabet, hipertensiune, infarct, dar şi reducerea capacităţii de atenţie şi de concentrare a copiilor.

De asemenea, Aric Sigman pune pe seama acestui fenomen şi frecvenţa în creştere alarmantă a accidentelor vasculare cerebrale la tineri. Periculos este şi faptul că aceşti copii sunt din ce în ce mai tăcuţi, introvertiţi, izolaţi. Aric Sigman susţine că, din păcate, toate aceste aspecte extrem de delicate sunt prea puţin studiate, “poate şi pentru că timpul irosit în faţa unui ecran nu corespunde unei substanţe periculoase – ca în cazul unor alimente – sau unei activităţi riscante, cum ar fi, să spunem, boxul. Ca şi alte studii, şi cel al lui Sigman are un capitol consacrat recomandărilor adresate părinţilor. * Eliminarea din camera copiilor a ecranelor, mai ales din dormitor * În cazul copiilor sub 3 ani – vârsta cea mai vulnerabilă – ecranele sunt interzise total * După această vârstă, un copil va sta la calculator în prezenţa părinţilor *Între 6 şi 12 ani, folosirea în scop pedagogic a ecranelor, la şcoală sau chiar acasă, poate fi benefică, dar evident sub supravegherea părintelui sau a pedagogului.

sursa: jurnalul.ro

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Nu trebuie sa fim absurzi si sa nu lasam copii sa aiba acces la televizoare si internet dar nici nu trebuie facut exces de ele. Cred ca moderatia este totul. Copii trebuie sa stie sa utilizeze laptoputile si internetul in aceasta epoca a tehnologiei, dar nu trebuie pierduti in fata aparatelor.