Analize și opinii

Octavian Stireanu: „Niște oameni cu ștaif, ce păreau niște guru electorali, s-au făcut de cacao.”

Alegerile au avut și alt fel de rezultate decât cele de la urne. Ele trebuie menționate, că pot fi învățătură de minte pentru viitor. Este vorba, în principal, despre faptul că o propagandă hidoasă și supradimensionată s-a dezumflat ca un balon spart de mărăcini, iar  niște oameni cu ștaif, ce păreau niște guru electorali, s-au făcut de cacao.

Printre cei care au dat cu barda în cui se află, la mustață cu Iohannis, ambasadorul Americii, un personaj de o bădărănie mai greu de întâlnit în vreo diplomație din lume. Campania anti-PSD, pe care dl. Z dus-o cu o grosolănie depășită doar de a lui Iohannis, i-a ieșit pe nas. Marele câștig al victoriei lui Biden va fi – spre binele imaginii SUA în România – retragerea din diplomație și cu tinichele de coadă a acestui personaj comic. Poate că următorul ambasador „Klemm” sau „Gitenstein” sau „Guest” de la democrați, chiar dacă nu va avea mai mult respect față de colonia trans – danubiano-pontică, nu va reuși, totuși, prestațiile lamentabile ale dlui. Z.

Până să-și facă bagajele, dl. Z a mai apucat, însă, să dea ieri o decorație generalului care a semnat obligarea țării la cea mai mare cursă a înarmării din istorie, alocând 2% din PIB zece ani la rând pentru cumpărarea de armament american. Contractele vor trece pe la un cabinet de avocatură. Nu se știe dacă dl. Z, avocat tranzacționist de meserie, se va îngriji sau nu de bucătăria juridică a afacerii.

Într-o culme a slugărniciei, Iohannis s-a dus la ambasadă ca să-l felicite pe…Ciucă pentru decorația primită! Comicul situației a fost complet cu prezența lui…Orban, în calitate de nu știm ce (că premier era chiar decoratul)!

După rezultatul obținut de PNL la alegeri și după demisia de la Guvern, s-ar putea spune că Ludovic Orban a venit la balul decorării cam cu pantalonii în vine. Drept pentru care singura sa participare la festivitate a constat – așa cum se vedea la tv – în tragerea în sus de pantaloni, rămași cam largi după cura automată de slăbire suferită în ultimele zile.

„Președintele” îl putea felicita pe Ciucă și telefonic, pentru că festivitatea de la ambasadă era, totuși, intuitu personae, dedicată generalului. Dar sunt supoziții rezonabile că „președintele” s-a dus acolo să ia lumină de la Licurici, astfel ca acești doi loseri ai propagandei anti-PSD să se pună de acord despre ce să facă și cum să dreagă ca să-i lase pe „tâlharii baroni roșii” (expresia dlui ambasador) pe dinafara deciziilor din parlament.

Alt chiflangiu al campaniei anti-PSD a fost panarama de primar general (expresia îi aparține), care a ieșit solemn cu o zi înainte de vot anunțând ritos o veste pe care întreg poporul o aștepta cu sufletul la gură: oare cu cine va vota marele Frigușor Ban? Și misterul s-a risipit: Plicușorul a anunțat că va vota cu PNL, chiar dacă el – mare om, mare caracter – provenea de la USRi. Visând cum se încolonează lumea în spatele său ca să pună ștampila pe PNL, panarama generală a îndemnat toată Capitala să-l urmeze. Și bucureștenii s-au încolonat de n-au mai putut, astfel că PNL s-a clasat al 3-lea în Capitală. Paranoidul e boală
mai grea decât covidul.

Un alt mare loser al propagandei anti-PSD a fost băiatul cu ochi mari, rotunzi și umezi, trompetă de lux a lui Iohannis și PNL, care până și în seara închiderii votării făcea el calcule cu privirea rătăcită despre cum va domina PNL politica românească „timp de cel puțin patru ani”, iar PSD va fi aruncat la lada de gunoi a istoriei. De vreo doi ani, de când s-a văzut
proțăpit în fruntea bucatelor liberale, bibicul cu batistuță și pantofi de golf purtați prin casă a intoxicat televiziunile despre cum va câștiga PNL totul – europarlamentare, prezidențiale, referendum, locale și parlamentare – desigur, „în parteneriat cu Iohannis” – deschizând „o nouă eră” în istoria României.

Dar situațiile din teren aveau să-i dea peste batistuță. La europarlamentare, PNL a obținut doar 1 mandat în plus față de PSD. Doar atât:1 mandat. Și asta in extremis, pentru că tabletele STS s-au încins (1) ca să umfle scorul listei USRi PLUS (în care aproape toți sunt cu praf de stele pe umăr) și (2) să-l lase în afara jocului pe Tăriceanu – singurul adversar credibil al Statului paralel care mai rămăsese enervant de vocal. Cu scor sub prag, Tăriceanu devenea o victimă sigură. Lucru care avea să se desăvârșească acum, după parlamentare, când fostului președinte al Senatului, rămas singur în bătaia tuturor vânturilor, i s-a redeschis un dosar penaaal…Sistemul nu iartă și nu uită. Iar pe tema Statului paralel s-a așternut o liniște asurzitoare…„Careul de valeți” de la PSD (Ciolacu, Dîncu, Tudose, Grindeanu) veghează pentru noi…

Referendumul – o șmecherie penibilă furată de la Băsescu – a fost votat pentru că era ca o frecție la un picior de lemn. De întrebările alea – pe care nici marele inițiator nu știa să le spună! – s-a ales praful. Iar prevederea principală, care interzicea modificarea Codului penal prin OUG, a fost încălcată chiar de Guvernul Orban cu aprobarea lui Iohannis, în luna martie din acest an (O.U.G. nr.28/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal). După uriașul tam-tam făcut de Iohannis și țucălarii săi liberali pe tema interzicerii OUG în materie penală, apariția acestei OUG le-a luat la toți aerul din trompetă, iar demagogia găunoasă a acelui referendum s-a arătat în toată splendoarea. La prezidențiale, Iohannis a câștigat pentru că acoperiții din PSD au reușit și de-astă dată să impună un candidat după metoda din 2014. Atunci trebuia să candideze Crin Antonescu, dar acesta, care era prea periculos pentru Binom, a fost aruncat peste bord, ca să-i facă loc lui Ponta, om al casei, al cramei și al sufrageriei; în 2019 trebuia să candideze Tăriceanu în numele ambelor partide, Dragnea anunțase public acest lucru și de aceea a și fost arestat. Pentru că, la ora aceea, Tăriceanu îl spulbera la vot pe Iohannis, acoperiții din PSD au reușit și cu acesta manevra din 2014 cu Antonescu, astfel că a fost împinsă în față Dăncilă,
care, pentru Sistem, era o „trufanda” politică ușor de împachetat. Pentru siguranța misiunii, lui Dăncilă i-au fost furnizați și consilieri anume selectați, aceiași care aveau să-l consilieze la locale pe…Nicușor Dan. Bingo!

La locale, PNL și Iohannis au încasat primul duș rece. PSD a obținut iarăși cele mai multe primării de orașe mari și reședințe de județ, ca și un vot politic superior la CJ. Elanul propagandei liberalo-iohanniste s-a mai temperat cât de cât, cu gândul la marea lovitură ce va urma la parlamentare. Care lovitură a urmat, dar direct în plexul PNL.

Obrăznicia, aroganța, tupeismul, agresivitatea unor personaje precum Fl.Tudose, Turcan, Cuie Mîțu, Vîlceanu, P.Popescu, Prișcă etc au rămas, însă, intacte. Pentru că, așa cum spuneam mai sus, paranoidul e o boală mai grea decât covidul…

Dar ne putem imagina cum ar fi arătat ecranele tv dacă toată această adunătură de talibani ar fi obținut nu 25%, ci 35% din mandate…

Autor: Octavian Stireanu

Sursa: cotidianul.ro

Despre autor

editor

comentariu

Adauga un comentariu