Analize și opinii

O omisiune din discursul prezidențial și motivele ei

„Nu alegerile și procesul electoral au legătură cu pandemia”. Așa a grăit, în această seară, președintele Klaus Iohannis, răspunzând unei întrebări care se referea la eventualitatea ca prezența la votul din 27 septembrie să fie una dintre cauzele reactivării Covid-19, care se înregistrează în ultimele zile. După care a precizat: „Este, însă, posibil ca în anumite localități să aibă legătură ci petrecerile care au avut loc ilegal și cu încălcarea normelor în vigoare”. Pentru a încheia discuția pe acest subiect în următorii termeni: „Oamenii au fost găsiți, amendați, dar probabil că, unii la petreceri, din entuziasm, au uitat că suntem în pandemie”.

Până aici, toate bune și frumoase, doar că ne-am fi așteptat ca domnul președinte să ne dea măcar un exemplu de asemenea isprăvi anume pentru a se face mai bine înțeles. Și, să nu spun vorbă mare, nici că ducem lipsă de așa ceva. Iată, chiar în săptămâna ce a urmat zilei votului, pe mai multe canale de informații sau de socializare a circulat un filmuleț înregistrat în comuna Girișul de Criș, județul Bihor. Acolo unde susținătorii primarului reales pentru un al cincilea mandat precum și salariații primăriei au sărbătorit, până în zori, victoria edilului lor șef. Filmuleț în care putem vedea și auzi că la chiolhan s-au cântat, cu înfocare și cu patimă, manele ale căror texte erau înjurături în toată regula transmise PSD-ului și pesediștilor. Inclusiv sau mai ales din localitate. Manele pe care le-a cântat, tot cu dedicație, însuși domnul primar, altminteri membru marcant al PNL, și pentru care solistei i-au fost strecurate în decolteu niscai sume de bani din partea admiratorilor.

Avem, așadar, aici, principalele date care ne poate lămuri și de ce președintele tuturor românilor nu a dorit să facă referire la acest eveniment, deși el se înscria perfect în aria de referință a discursului domniei sale. Cum ar fi reacționat, însă, președintele Klaus Iohannis dacă ar fi fost vorba despre un primar PSD? Răspunsul vine de la sine și nu vreau să mai insist. Insist, însă, asupra unui alt amănunt care, iarăși, nu prea se înscrie în litera și în spiritul discursului oficial de astă seară.

Mă refer la faptul că, deocamdată, nu avem date certe din care să reiasă că, aici, la Girișu de Criș, cheflii- în frunte cu primarul reales- au fost amendați de către oamenii legii pentru că au încălcat normele în vigoare. Iar, dacă treaba asta nu s-a întâmplat până acum, eu zic cum că sunt slabe speranțe ca, de acum încolo, să se mai întâmple…

Autor: Serban Cionoff
Sursa:jurnalul.ro

Despre autor

editor

comentarii

Adauga un comentariu