Analize și opinii

Niște pământeni fericiți: își iau adio de la mască!

Guvernatorul republican al Texasului, Greg Abbott, a anunţat marţi renunţarea la obligativitatea de a purta mască şi redeschiderea totală a magazinelor şi restaurantelor, apreciind că al doilea stat ca populaţie din SUA are „mijloacele de a-şi proteja” populaţia de coronavirus, transmite AFP.

„De miercurea viitoare, toate magazinele şi restaurantele de orice tip pot deschide la 100% din capacitatea lor”, a precizat guvernatorul într-un decret care „pune capăt purtării obligatorii a măştilor în tot statul” în vigoare din iulie 2020.

„Datorită progreselor medicale în domeniul vaccinurilor şi tratamentelor cu anticorpi, Texasul are acum mijloacele de a-şi proteja texanii de coronavirus”, a adăugat Greg Abbott.

Chiar dacă „COVID-19 nu a dispărut”, statul sudic „se află într-o situaţie mai bună” decât în octombrie, când capacitatea magazinelor şi restaurantelor a fost limitată la 75%.

„Acum este momentul să deschidem Texasul 100%. De aproape şase luni, prea mulţi texani au fost privaţi de oportunitatea de a lucra, prea mulţi proprietari de mici afaceri au avut probleme în a-şi plăti facturile. Ne asigurăm ca toate afacerile şi familiile din Texas să aibă libertatea de a-şi hotărî propriul destin”, a spus guvernatorul în timpul unei vizite într-un restaurant din Lubbock, nord-vestul statului.

Cu toate acestea, firmele pot limita capacitatea de primire a spaţiilor lor sau pot introduce protocoale sanitare, a subliniat decretul guvernatorului.

Circa 44.000 de persoane au murit din cauza COVID-19 în Texas de la începutul epidemiei, potrivit datelor raportate universitatea americană Johns Hopkins.

Luni, directoarea Centrelor pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite, principala agenţie federală de sănătate publică a ţării, a avertizat împotriva oricărei relaxări, în special în ceea ce priveşte purtarea măştii.

„Sunt foarte îngrijorată de informaţiile potrivit cărora din ce în ce mai multe state ridică exact măsurile pe care le-am recomandat pentru a proteja oamenii. Nu este momentul să relaxăm dispozitivele cruciale despre care ştim că pot opri răspândirea Covid-19”, a declarat Rochelle Walensky într-un briefing.

Sursa: cotidianul.ro

Despre autor

editor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Nu inteleg de ce Texas inca mai face parte din Uniunea Republicilor Socialiste Americane?

  • Rusia a renunțat și ea la restricții dar cum în Europa cortina de fier deține controlul.din media puține șanse de a scăpa de restrictii