Analize și opinii

Nenorocirea de la Ministerul Sănătății

Nu mi-am imaginat niciodată că echipa de mediocri, impostori și politruci din PSD, acuzată cu atîta vehemență de liberali, va fi urmată de o alta, la fel de rapace, de agresivă și de destructivă desemnată de PNL. Cel puțin, la Ministerul Sănătății, după prestația onorabilă a Sorinei Pintea, nu ne așteptam la o asemenea nenorocire. Încă nu știm în ce măsură echipa de la Ministerul Sănătății este doar opera Ralucăi Turcan, vicepremier în Guvernul Orban, sau a unei înțelegeri cu președintele Klaus Iohannis, apropiat și el de unele persoane din domeniu sănătății din municipiul Sibiu.



După desemnarea chirurgului Victor Costache în poziția de ministru, într-o perioadă extrem de scurtă, la conducerea Ministerului Sănătății au mai fost numiți chirurgul Horațiu Moldovan și pe postul de secretar de stat, nașul ministrului Costache. Tot secretar de stat a fost numit și Andrei Baciu, faimos de la facerea guvernului Dacian Cioloș, cel cunoscut drept ”Manechinul” și președintele unei fundații care reprezenta (și mai reprezintă) interesele lui Cristian Bușoi. Liberalii nu s-au sfiit să își numească reprezentanții personali pe posturi guvernamentale, indiferent cît de compormiși și incompetenți erau aceștia. Imediat pe postul de consilier al ministrului, în 5 decembrie a fost numit medicul Călin Ciontu. Acesta a fost rapid retras din cauza dosarului penal în care este judecat în scandalul operațiilor estetice de la Spitalul de Arsi din București.

Între timp, ministrul Costache a numit-o în poziția de director de cabinet al ministrului pe Maria Mihalela Constantin, cea care, conform Mediafax, este vizată de ancheta penală de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate declanșată în mai 2016. Nu pierdem vremea acum cu problemele lotului de consilieri strîns de Victor Costache în jurul său.
Merită însă cercetată numirea (în noiembrie ac) a directoarei Adela Cojan de la clinica Polisano din Sibiu în functia de președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Începe să se contureze un grup de putere și influență aproape în întregime sibian în zona sistemului de Sănătate din România. Cercetarea acestuia este o operațiune complicată și cronofagă. Noi am început de la ministrul Sănătății, fost personaj cheie în Clinica Polisano, cea care a apartinut cîndva familiei Vonica. Reamintim că Ilie Vonica, proprietarul clincii, s-a sinucis, clinica Polisano a intrat în nenumărate dificultăți financiare. În acest moment, Polisano este proprietatea integrală a grupului MedLife.

Dar cel mai complict lucru este cercetarea traseului profesional, universitar, științific și moral al noului ministru al Săntătății, controlat de Raluca Turcan și mai puțin de Ludovic Orban, acesta neînțelegînd nimic din bătăliile intestine ale domeniului.

La Ministerul Sănătății, în fiecare zi ies la iveală interesele și agenda personală a ministrului Victor Costache și a grupului său. Ministrul cu certificat de medic specialist în chirurgie toracică și cardiovasculară, în fapt o hîrtie semnată tot de un ministru, contabil de profesie (Eugen Nicolăescu) este tămîiat acum de jurnaliștii de casă drept un mare chirurg de anvergură internațională. CV-ul bogat și înflorat al ministrului Costache este însă plin de capcane și greșeli, de incoerențe și precizări pompoase. El scoate în evidență, dar și ascunde o carieră ce trebuie cercetată mult mai atent și de care ne vom ocupa în edițiile următoare.

La Ministerul Sănătății noua echipă managerială este pe cale să comită tot soiul de nenorociri cu aerul că modernizează sistemul de sănătate din România. În fapt, ne aflăm în fața unei mutilări a acestuia cu scopul ca banii publici să se dreneze masiv și către cele două clinici Polisano și Sanador, reprezentate în conducerea Ministerului Sănătății de cei doi, naș și fin, ministrul Victor Costache și secretarul de stat Horatiu Molodvan.

Autor: Cornel Nistorescu

Sursa: Cotidianul

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu