Analize și opinii

#NeaMișu

Discursul curajos al lui Mihai Tudose de la Antena 3 și declarațiile ce au urmat arată foarte clar că premierul României are în spate mai multe forțe care-l susțin, independente de PSD. În cele trei luni de când conduce guvernul, Tudose nu a dat semne că ar fi nemulțumit de coaliția de guvernare care îl susține din Parlament sau de liderul PSD.



Ce s-a schimbat de s-a schimbat Tudose?

În acest moment, PSD este la peste 50% în sondaje într-un moment cheie, discutarea legilor justiției. Aici intervine sistemul, ca și în cazul Grindeanu sau în cazul Ponta și se schimbă întreaga paradigmă de gândire a premierului.

Semnalul primit de Tudose se înscrie, bineînțeles, în logica lui Iohannis care, împreună cu camarila sa, are tot interesul să slăbească PSD-ul prin eliminarea lui Dragnea în așteptarea alegerilor prezidențiale, iar Tudose este dispus să facă acest joc pentru a controla el partidul în locul lui Dragnea. Este o alianță de conjunctură, din care ambii actori au de câștigat pe termen scurt și mediu.

Echipa de șoc – Tudose, Ponta, Grindeanu

La începutul mandatului la Palatul Victoria, Mihai Tudose declara:

”Eu am solicitat şi partidele coaliţiei au solicitat şi domnul preşedinte Dragnea a solicitat ca între Guvern şi Parlament, ca între Guvern şi coaliţie să existe un dialog permanent. Am stabilit următorul mod de lucru: săptămânal să fie şedinţe de informare cu coaliţia despre ceea ce s-a întâmplat în săptămâna trecută şi ceea ce ne propunem să facem la Guvern în săptămâna viitoare, iar o dată pe lună să fie o analiză a stadiului îndeplinirii programului de guvernare plecând de la termene, implicări şi realizări„.

”Cred, în egală măsură, că partidul care şi-a asumat guvernarea şi programul de guvernare, PSD, împreună cu partenerul său de coaliţie, ALDE, au dreptul la legitimitatea de a controla săptămânal, lunar sau de câte ori consideră necesar ritmul de implementare a programului de guvernare.”

Aceste declarații ne arată un Tudose slab, care se arată dispus să vină în fața partidului care l-a propulsat și să dea explicații. Înainte, Liviu Dragnea nu-l incomoda, pentru că tocmai acesta îl pusese acolo. Acum, ca la un ordin totul se schimbă și-l deranjează.

Se pare că Ponta, Grindeanu și Tudose suferă de aceeași boală sau, mai bine zis și-au petrecut tinerețea la aceiași unitate și urmează aceleași ordine. Totul este în regulă, totul se poate, dar până la legile Justiției.

În mod normal aș vorbi despre lipsa de caracter a lui Tudose, dar niciodată nu l-am bănuit să aibă un spirit înalt, așa că voi evidenția doar promptitudinea cu care execută ordine și se sinucide politic. Același spirit de kamikaze l-am văzut și la Ponta și mai ales la Grindeanu. Avansăm, serviciile investesc mai puțin în tehnologie, dar cresc niște kamikaze de mai mare dragul.

Autor: Alexandru David