Analize și opinii

Monica Krueger: “Si atunci despre ce vorbim?”

Este pamantul mai framantat de calamitati si zvonuri de razboi? Personal cred ca nu. Doar atentia noastra este mai canalizata de mass-media spre un subiect sau altul, depinde de rating si interesele unora.
Franta este framantata de revolte de ani, dar pentru mass-media nu este de interes. Nu de alta dar s-ar putea trezi din amorteala si alte popoare, sa-si ridice glasurile si nu numai, impotriva conducatorilor lor.
A ars padurea amazoniana, s-a vorbit putintel (pana s-a ajuns la pace cu sacalii imobiliari), dupa care, gata! Acolo nu s-a mai tanguit nimeni ca au murit animale.
Se excaladeaza violenta in Orient? Parca pana acum ar fi fost pace…
Arde Australia! Este o tragedie, fara doar si poate. Imagini care au facut inconjurul globului si care nu au cum sa nu te impresioneze. E tragedia Australiei mai mare decat a fost tragedia Japoniei sau a Indoneziei? Habar nu am. Dar daca judecam in pierderi de vieti omenesti as fi inclinata sa spun ca nu.
Daca este sa ma uit la Europa, nu pot sa nu observ ca majoritatea tarilor au orice la conducere, doar lideri nu. Toti orbecaie si se invart ca un “oulet” intr-o caldare.
“Incalzirea globala” s-a transformat in “schimbare climatica”. De ce? Simplu. Unii se vor incalzii si altii se vor racii. Nu o sa fie ceva unitar pe tot globul. Poate fi oprita aceasta schimbare? Sigur ca nu! Dar asta nu inseamna sa nu luam anumite masuri care se impuneau de mult. Dar…banii, fratioare! Profitul! Sa nu scada profitul!
Si o sa va dau un exemplu , pe care eu il consider “emblematic”.
In Germania se stia de ani buni ca glifosatul este un pesticid cancerigen, extrem de daunator omului si insectelor, produs in Germania, desigur, dar nu s-au luat nici un fel de masuri pentru oprirea acestei otravi pana cand apicultorii germani nu s-au rasculat. Scandalul ajungand pana la Bruxelles. Germania a recunoscut toxicitatea acestui pesticid, folosit pe scara larga. Si la ce concluzie au ajuns? L-au interzis? Nici de cum! Au dat termen de 5 ani de zile firmei producatoare sa nu-l mai produca! Inca 5 ani de zile de otravire cu buna stiinta, pentru ca , nu este asa, firma producatoare nu poate pierde profitul, mai ales ca exporta in toata Europa si nu numai.
Si atunci despre ce vorbim?
De cat timp se stie ca plasticul este toxic si ne sufoca?! Ha? ce masuri s-au luat? A fost interzisa producerea pungilor de plastic? Sau imbutelierea lichidelor in bidoane de plastic? Sau preambalarea in plastic?! Nu. Dar au stiut sa ne puna tot pe noi sa platim mai mult daca cumparam…la plastic! Pentru ca “ei” nu trebuie sa piarda nici o centima din profit chiar daca noi , plebea, suntem otraviti si omorati de ei!
Să vorbim despre ce a fost în pandemie? Despre încălcarea drepturilor omului? Despre “morțile subite” care sunt duse în desuet? Despre reacțiile adverse grave? Nu. Astea sunt subiecte tabu pentru mass-media și lideri. Banii vorbesc! Oamenii nu contează în nici una din ecuațiile astea.
Si atunci, revin, despre ce vorbim?

Autor: Monica Krueger