Din punct de vedere economic, România a recuperat în ultimele două decenii în mod semnificativ decalajul de dezvoltare față de media Uniunii Europene. Dar, din păcate, doar din punct de vedere economic.
Această recuperare în zona inputurilor, a procesului de creare de plus valoare, nu se concretizează în egală măsură și în cazul indicatorilor privind outputurile dezirabil sociale, respectiv calitatea vieții: educație, sănătate.
Din păcate, producem mai mult, dar pentru alții. Să se bucure ei de extracția de plus valoare, dupa ce o plimbă și îi fac pierdută urma prin paradisurile fiscale. Caz clasic de colonialism. Și caz clasic de stat slab, predat intereselor străine.
Nici o problemă. Românii oricum îi consideră pe străini superiori și își doresc ca străinii se se îmbuibe pe spinarea lor. Așa sînt slugile: recunoscătoare că stăpînii le exploatează.
De ce să păstrăm banii în țară și să facem autostrăzi și spitale și să plătim profesorii mai bine? Cînd e mult mai la îndemînă să-i lăsăm pe cei de la Schweighofer să taie pădurile ieftin și mult și pe celelalte multinaționale să ne păcălească prin șmecheria prețurilor de transfer?
Autostrăzi oricum nu ne trebuie, că suferă gîndăcelul și liliacul și că va trebui să stăm acasă, să nu ne mai fîțîim atîta prin Europa. Greta Trotineta ne ceartă dacă vrem autostrăzi.
Nu uitați. Românii merită tot ce e mai bun.
Ghinion.
Autor: Mirel Palada
Adauga comentariu