Analize și opinii

Mirel Palada: “Europa, mai ales stăpîna acesteia, Germania, începe să simtă în ceafă răsuflarea istoriei.”

Au început problemele economice în Europa. Domeniile industriale intensiv energetice au mari probleme și pierd cursa cu celelalte două forțe geopolitice majore: Statele Unite și China. Dintr-o dată, Europa, mai ales stăpîna acesteia, Germania, începe să simtă în ceafă răsuflarea istoriei.
“Europa riscă să devină dependentă chiar și de bunurile și substanțele chimice de bază și nu-și poate permite să se întâmple asta, au mai semnalat marii industriași [germani]”, scrie într-un articol recent în presa română.
Aha. Germanilor cu influență le e frică nu cumva Europa să devină dependentă. Aha. Pe bune? Păi nu ne-ați cumpărat pe noi la bucată, Dumnezeii mamilor voastre de nemernici, preamărind virtuțile globalizării? Nu ne spuneți voi de treizeci de ani încoace că încăpățânarea de a fi autonomi, independenți, e o prostie medievală, mă politrucilor mă? Că trebuie să ne integrăm, să acceptăm interdependențele, că în epoca globală nu mai există țări autarhice?
Aha. Cît timp v-a convenit să ne cumpărați la bucată, cît timp ați fost de partea bună a istoriei și a dominației economice, dependența nu era o problemă. Pentru că era dependența noastră care însemna bunăstarea și independența voastră, Cristoșii mamilor voastre de ticăloși. Coloniile care erau supte de metropolă.
Acuma, cînd riscați să deveniți și voi dependenți, să vă colonizeze economic americanii și chinezii, dintr-o dată dependența nu mai e bună. Paștele și anafura Dumnezeii mamilor voastre de jecmănitori. Acuma vă e frică să nu fiți dependenți de alții.
Ba să fiți, crucea și anafura voastră. Noi sîntem dependenți și de energia voastră, Și de banii voștri. Și de tehnologia voastră. Și de materiile voastre prime. Și de puterea voastră. Pînă și de mîncarea voastră. Nimic nu e al nostru cu adevărat.
În cei treizeci de ani de la căderea comunismului, ne-ați luat tot. Sîntem dependenți de voi pînă în măduva oaselor. Și iete că n-am murit. Sîntem doar slugi. Slugile voastre. Și ne-ați spălat pe creieri, și pe noi și pe copiii noștri, că e bine. Că e o virtute să fii dependent și precar și slugă.
Deci puteți și voi, Cristoșii mamilor voastre. Să fiți și voi dependenți. Să ajungeți și voi slugi la alții, mai necruțători decît voi. Să vă calce în picioare americanii și chinezii cum ne-ați călcat voi pe noi. Să intrați în recesiune.
Să vină alți aroganți să vă reproșeze că nu sînteți competitivi, poate e nevoie să vindeți niște insule. Să vă zvîrcoliți în vieți de sclavi, dependenți de alții. Să vă terorizeze cu sfaturi prețioase și cu indicații disprețuitoare și cu presiuni diplomatice și condiționalități ăia mai puternici. Să vă jupoaie pielea de pe voi. Să vă ia toată plus valoarea și să vă zvîrcoliți în precaritate. Mărgele de sticlă pe care o să vi le arunce în scîrbă noii voștri stăpîni, americanii și chinezii.
Deci sînteți preocupați să nu care cumva să deveniți dependenți, care va să zică, nemților, europenilor, industriașilor, deontologilor?
Cristoșii și crucea mamilor voastre de nemernici…

Autor: Mirel Palada