Analize și opinii

Mirel Palada: Calea PNL spre eșec

PNL urmează zilele astea neabătut calea către eșec pe care a luat-o inițial PSD în anii 2017 – 2020, cu un ciclu electoral în urmă.

După victoria impresionantă de la sfîrșitul lui 2016, PSD a reușit contraperformanța să-și bată joc și să risipească mai mult de jumătate din considerabilul capital electoral prin schimbările la foc rapid de premieri, semn al intruziunii serviciilor în decizia politică.
Pe Dragnea nu l-au lăsat să fie premier, deși el era de departe opțiunea cea mai validă, fiind președintele partidului care cîștigase 45% din voturi. Nici pe omul de încredere Sevil n-au lăsat-o, inventîndu-i niște securisme necesare.
L-au pus pe Grindeanu. Grindeanu a stat șase luni. Schimbat decapitat, după un episod penibil de baricadare în sediul Guvernului alături de Ponta.
Pus Tudose. Tudose a stat și el tot doar șase luni. Schimbat decapitat.
Arestat Dragnea. Intervenit cu mînă forte în soarta partidului.
Pus Dăncilă, o variantă mediocră, un om de paie cît se poate de evident. Lăsat Dăncilă pe scaun, să se facă iremediabil de rîs și să fie un iepure electoral convenabil pentru Iohannis.
Populația, inclusiv submulțimea sa electoratul PSD, nu e nici proastă, nici naivă, deși mulți și-ar dori să fie. Românii și mai ales pesediștii au mirosit imediat harneala și au reacționat în singurul fel în care le stă în putere. Au sancționat prin vot aceste greșeli politice evidente. Din 2016 pînă în 2020, bazinul de vot PSD s-a prăbușit la jumătate. Și acolo a rămas, nu și-a mai revenit aproape deloc.
Hai să vedem ce-a făcut PNL în ultimii ani, de cînd a venit înapoi la putere. Pe lîngă schimbările dramatice de alianță, de la aliatul USR la schimbarea la 180 de grade spre aliatul “Ciuma Roșie” PSD, în primul și în primul rînd PNL a făcut fix ce făcuse și PSD cu un ciclu anterior în urmă. Și-a schimbat la foc automat trei președinți, trei premieri. Nu neapărat că așa au vrut ei, ci că așa le-a sucit mîna la spate serviciile. La fel cum făcuseră anterior și cu PSD.
Mai întîi mediocrul de Orban. După ce l-au numit, au dus un război imens de peste un an să-l demonizeze și să-l schimbe cu Cîțu. Prezentîndu-l pe Cîțu drept cea mai foarte perfectă lumină a Universului. Singurul erou mitic care poate salva lumea de la Apocalipsă.
După lupte seculare, care au pus țara pe hold aproape un an, l-au pus pe Cîțu. La nici cîteva luni, l-au schimbat și pe ăsta. Au descoperit brusc și subit că de fapt e un nepriceput care mai rău încurcă lucrurile. Aceiași care clamau perfecțiunea lui Cîțu au clamat mai apoi la fel de senin că numirea lui Cîțu a fost o greșeală.
Dar nu-i nimic, stați așa, nu vă supărați, există o soluție. Nu-i nimic, avem un alt joker pe care să-l scoatem din buzunar. Și mai foarte perfect. Un alt erou mitic de tip semizeu care poate salva Universul. Vestitul genialul incomparabilul Ciucă.
L-au pus pe Ciucă. Ditamai generalul în buza războiului. A făcut frumos 3 luni, pe urmă a început să se ducă în cap, pe măsură ce deschidea gura și mai apărea încă o dată la televizor. Acuma este la niveluri de dispreț populare demne de Cartea Recordurilor. Nu vreți să știți cum stă în sondaje. Dărîmător. Apocaliptic. Ce general perfect era și ce premier fleașcă a ajuns în ochii românilor.
Evident că aceste decizii neinspirate de schimbare de premieri și de lideri de partid la foc automat n-aveau cum să nu lase urme adînci de sînge și de suferință în procentele partidului.
Deja PNL s-a făcut varză. Deja este în mod cronic sub 20%. Deja PNL și-a risipit cel puțin două treimi din tot bagajul electoral adunat ca urmare a succesului electoral de acum 8 ani al lui Iohannis. Un fleac: s-a făcut țăndări. Și e de-abia începutul. This could as easily be the way the dodo bird and the PNȚ-CD went before.
România ultimilor șase ani stă sub semnul unei duble serii de decizii politice cretine, doar pentru ca Securitatea să nu-și piardă controlul asupra clasei politice și asupra puterii guvernamentale.
Triada fleașcă Grindeanu – Tudose – Dăncilă, urmată de triada la fel de fleașcă Orban – Cîțu – Ciucă. Maximă mediocritate. Maxim damage electoral.
Și două partide mari, PSD și PNL, care și-au risipit bazinul de vot și mai ales credibilitatea prin capitularea în fața forțelor non-civile. În loc să-și aleagă liderii pe bază de decizie politică, au preferat să se lase conduși de alții. Cu consecințele de rigoare.
Și repet: e de-abia începutul. Încă mai avem vreo doi ani de zile de criză economică prin care să trecem, sub înțeleapta cîrmuire a mediocrilor de la putere. Încă mai e loc de erodare electorală.
O să fie bine. O să vă placă. Românii merită tot ce e mai bun. Mai mult de-atît. Nici n-o să credeți procentele sondajelor. Vai, de-abia aștept să vă văd cum intrați în negare și cum o să dați vina pe sondajele manipulatoare și false. O să mă crăcănez pe mine de rîs.
Noroc că încă mai aveți sociologi convenabili care să vă spună ce doriți să auziți. Știți voi. PalaDA. PieleaNU.
Ghinion.
Autor:  Mirel Palada

Despre autor

editor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu