Analize și opinii

Mircea Marian: „De când sunt în presă nu am văzut fraude atât de nerușinate ca la aceste alegeri interne din USRPLUS”

M-a sunat, ieri, un vechi prieten, cu care mă știu cu mult înainte de a fi ziarist și care e în USRPLUS, și mi-a zis: crezi că e mai rău la USR decât la PSD, cu fraudele de la alegerile interne? I-am spus că la asta mă gândesc și eu…
Stimați prieteni, de când sunt în presă nu am văzut fraude atât de nerușinate ca la aceste alegeri interne din USRPLUS. La Vrancea, subprefectul l-a prins pe șeful agenției funcționarilor publici cu sacoșa cu buletine de vot completate. Și? Conducerea partidului l-a dat afară pe ăl de sesizase frauda. La Brăila – și-n multe alte județe – s-a votat masiv pe metoda Autobuzul: zeci de membri băgați în organizație pste noapte, inși care habar nu aveau ce se întâmplă, puși să voteze cu cine trebuie. La un sector din București – nu zic care, îmi e mie rușine de rușinea persoanei care a beneficiat…- au transferat peste 100 de useriști de prin Oltenia…La Baia Mare, la fel – deși acolo team Barna înțeleg că, oricât a șmenuit, a pierdut dezastruos.
Presa tace. Unii sunt sătui de trollingul activiștilor de partid, acum cu salarii de la stat. Alții se bucură: intră USR în rând cu lumea, e bine…
E mai rău la alții? Poate. Chiar eu am scris de o istorie asemănătoare la S2, la PNL, unde n-au vrut să-i ia cotizația lui Stolojan. Dar aici am ajuns? La comparații cu pteordactilii care fac politică de la 1990?
Dar problema cheie este: ce fel de reformă faci la guvernare, când tu șmenuiești astfel alegerile interne? Cum va arăta reforma electorală, atât de necesară?
Asta a fost și evoluția UDMR-ului: în anii `90 erau un model de partid democratic, cu alegeri interne foarte OK, până au dat de banii de la buget. Iar azi sunt ceea ce sunt, niște pesediști care vorbesc și maghiară.