Analize și opinii

Constantin Gheorghe: „Macron a făcut mai mult rău democrației franceze decât oricare politician de după 1945.”

Francezii s-au ferit ca dracu de tămâie de urnele de vot, la regionale! Mai puțin de 30% prezență la vot, într-o țară în care cetățenii nu prea lipsesc din fața urnelor. De ce se întâmplă așa?
Simplu: scârba de politică, stimulată pe toate canalele posibile, destructurarea partidelor tradiționale, și înlocuirea lor cu partide care nu au nimic de propus, în afară de o iluzorie schimbare, care nu schimbă nimic, disoluția statului, alegere vinovată, care îi are în spate pe cei care văd în stat un obstacol în care ambițiilor lor și a afacerilor lor. Macron a făcut mai mult rău democrației franceze decât oricare politician de după 1945.
Mai mult, nimeni nu le-a mai propus o miză francezilor în aceste alegeri. Pactul republican, barajul făcut naționaliștilor suveraniști ai lui Le Pen nu mai sens, câtă vreme nu rezolvă problemele cu care se confruntă cetățenii. A contat și felul mizerabil în care a fost gestionată criza sanitară, cu consecințele ei în plan economic și social.
Cum să te duci la vot, când nevoile tale, cetățean, sunt ignorate, timp în care se aruncă bani pe fereastră pe înarmare și în operațiuni militare inepte, care nu folosesc nimănui? Cea mai nouă ispravă a lui Macron este exercițiul de ”proiecție de forță”, care are ca scop trimiterea în mai pun de 48 de ore a 20 de avioane Rafale în Pacific, cu logistica aferentă. Prima parte a exercițiului este în curs de desfășurare, cu tot tacâmul: avioane cisternă, avioane cu logistică, etc. Prima escală, o bază aeriană americană din California. NATO se extinde în Pacific. Ce-o căuta acolo, doar Robinette știe! Se extinde și prin Africa, de frică să nu le ia caimacul Rusia și China.
În felul ăsta vor fi tot mai puțini cetățeni la vot. Unii ar zice că e o veste bună. vor veni doar cei educați, care votează ”bine”, orice ar însemna binele ăla. Dar și ăia de votează bine au nevoi și așteptări, vezi București, cu Nicușor Dan și Clotilde Armand. Fanatismul opțiunii lor ideologice nu poate produce rezultatele așteptate de ei. Deplasarea către extremele ideologice, radicalizarea, refuzul participării la viața publică, restructurarea statului și înlocuirea lui cu o federație de ONG uri, care acționează ca lobbyuri în slujba unor interese private, și nelegitime, din perspectiva binelui public, toate astea vor alunga de la vot tot mai mulți cetățeni. Golind de conținut democrația. și generând tot mai multă simpatie pentru regimurile de mână forte. Doar că aplicarea mecanică a modelului chinez (că Rusia nu a generat așa ceva!) nu are cum produce efectele dorite. Și vom trece din rău în mai rău…