Analize și opinii

Luminiţa Arhire: SALVAȚI-L PE SOLDATUL RYAN-VASILICĂ!

MOTTO: „În iulie (2022, n.n.), Danileț a fost exclus pentru a treia oară din magistratură de către Secția pentru judecători a CSM în materie disciplinară, pentru exercitarea funcției cu gravă neglijență. În urma deciziilor CSM, Danileț nu mai are dreptul de a judeca, adică de a merge la serviciu și nici nu mai primește salariu.” (HOT NEWS. ro, 21 noiembrie 2022)
………………………………………………………………
Ei, și să vezi, măi dragă, o excelentă aplicație practică pentru „unde dai și unde crapă”, adică: până să ajungă Liiceanu Gabriel al 326-lea cetățean Zo’ez, iată că a devenit Danileț Cristi Vasilică al 2 574 000-lea cetățean al Republicii Moldova. Scriu aceste rânduri pentru cititorii români empatici care plângeau pe NET de se zgâlțâia cămașa pe ei că a rămas karateka-rocker-ul nostru fără „salar”!
Dar oare chiar o fi rămas fără surse de subzistență valorosul produs al justiției române? Ia să vedem ce ne spune chiar dânsul:
„Între timp, trăiesc în baza unui venit lunar făcut prin cheta judecătorilor și procurorilor din România. Lunar, sunt câteva zeci de judecători care adună o sumă și mi-o trimit în cont, ca SĂ AM DIN CE SUPRAVIEȚUI (!!!!, oooo, nu pot să cred!!!, n.n.). Unde mai pui că am și un copil student în întreținere și o mamă în întreținerea mea legală. Ce să zic? Suntem într-o situația kafkiană de-a dreptul: cu legea în față tu le spui lor ceva, iar ei la vot spun că nu e așa.” (MONITORUL CJ. ro, 26 mai 2022)
Doamne, păi vă dați seama? Zeci de procurori și judecători, speriați că l-ar putea pierde pe valorosul Danileț, au pus mână de la mână să-i aline suferința și să-i așeze o pâine pe masă… Ca să nu mai treacă Vasilică prin situații kafkiene și să fie traumatizat… așa cum în urmă cu niște anișori l-au traumatizat fie fosta soție dar și fiica, fie părinții, adică cei care l-au dat în judecată pentru pensii de întreținere. Acest om minunat a explicat presei că a aprobat pozitiv ca părinții să-l cheme în instanță pentru a primi de la el niște sume „de întreținere”, care au fost stabilite printr-o acțiune de judecată la câte 800 de lei per căciulă de „părinte unu”, respectiv „părinte doi” (ca să fim și în ton cu gândirea europeană a lui Vasilică). Vă este clar, nu-i așa? Deci, dacă dumneavoastră ați constata, la un moment dat, că vi se prăpădesc părinții de inaniție, cum ați proceda? Oare i-ați sfătui să vă dea în judecată pentru ca să le dați niște bănișori sau ați băga rapid mâna-n buzunar sau degetele-n tastele bancomatului ca să rezolvați problema? Eu cred că numai Cristi Vasilică se putea gândi la prima variantă și nimeni altcineva! Sigur, el uită să ne spună și de ce anume a făcut asta: pentru ca instanța să nu-i poată mări pensia de întreținere pentru copil, că… na! ce să mai ceri de la un om sărac, pe care între timp l-au stors de bani chiar proprii părinți?!!! Deh, probleme specifice pentru o familie cu principii și valori europene, așa cum v-am spus!
Altfel, eu nu mă îndoiesc că Danileț și-a declarat venitul la fisc și a plătit impozit pe acest „șperț” exotic obținut într-un mod atât de surprinzător și anume… prin CHETĂ! Înțeleg că toate posibilitățile de a se angaja acest exemplar valoros într-o funcție, alta decât judecător (adică maseur, casier, dizeuză, disc jockey, instalator, bucătar, femeie de serviciu, etc.), au fost epuizate și de aceea a rămas dânsul scurgându-se, cu mațele ghiorăind, pe pragul tribunalului și a trebuit să recurgă la chetă!
Dar vedeți, ce minunat! că încă o dată norocul i-a surâs… Văzându-l doamna președinte a Republicii Moldova, Maia Sandu, rupt în cur pe lângă garduri, și-a dat seama că așa ceva nu se poate într-o societate civilizată și aspirantă la valorile europene și l-a recuperat! Dacă nu știm răspunsul la întrebarea cum de s-a gândit Maia Sandu să-i aline suferințele tânărului Danileț, putem recurge la „întreabă un prieten”… adică o prietenă, zic. Sau și mai bine, o prietenă și-o ambasadă! Ia să vedem cine-i prietena și cine-i ambasada…
„E o decizie (excluderea lui Danileț din magistratură, n.n.) care nu știu de unde poate veni, decât poate din străfundurile unor minți care nu mai sunt raționale și care probabil că acționează politic. Așa ceva eu nu am mai văzut în nicio țară!” (Monica Macovei, 14 decembrie 2021)
…și:
„Ambasada SUA este profund îngrijorată de excluderea judecătorului Cristi Dănileț din magistratură. O justiție independentă care respectă statul de drept este esențială pentru orice democrație prosperă.” (Comunicat al Ambasadei Statelor Unite la București, 16 decembrie 2021)
Doar ne imaginăm că Maia Sandu, suflet simțitor, e extrem de sensibilă atât la neliniștile „mamei DNA”, cea care a susținut-o temeinic pentru câștigarea alegerilor prezidențiale din Republica Moldova și-n 2016 (ghinion…), și-n 2020 (reușită), cât și la îngrijorările doamnei Ambasada SUA la București, promotoarea democrației în țara vecină și soră-de-sânge de peste Prut!!!
Am să închei spunându-vă că eu cred că soldatul Ryan-Vasilică tocmai a fost salvat de trupa de comando trimisă să-l „extragă” și că vom mai auzi de el, deci filmul nostru este cu happy-end! Asta înseamnă, stimați cetățeni, că indiferent dacă ați știut sau nu, dânsul a făcut suficiente servicii cui trebuie pentru ca să merite deranjul. Uneori, se pare, slugoiul fidel nu poate fi abandonat căci e mai costisitor să crești altul decât să-l cureți de praf pe cel vechi care-i deja învățat să-ți pupe mâna-nmănușată fără să-ți umple de salivă mănușa!