Analize și opinii

Luminiţa Arhire: RETROSPECTIVA ANULUI 2022 (V)

Pe 1 septembrie aflăm, cu emoție, învățăturile lui Elenski către fiii săi, europenii: „…Cred că este umilitor pentru Europa când este considerată doar un mare butic sau restaurant. Europa este în primul rând un teritoriu al valorilor, nu al consumului primitiv. Şi când cetăţenii statului care vrea să distrugă valorile europene (rușii, desigur! n.n.) folosesc Europa pentru VACANȚA AMANTELOR LOR (…) ceea ce se întâmplă chiar acum, acest lucru este complet împotriva a tot ceea ce a stat la baza Europei unite, în general!” Evident, oligarhii unora sunt buni și vin în Europa numai pentru „valori” iar ai altora sunt răi, urmărind doar „consumul primitiv”… ca să nu mai spunem ce diferență de valoare putem sesiza la amante!
Netulburat de indigestia planetară, David Popovici câștigă medalie după medalie, dovedind că „peștișorul de aur” românesc nu este doar o poveste!
George Buhnici, „criticul rațiunii pure a vergeturilor&celulitei”, este amendat fără milă de CNCD și își pune o cenușă vulcanică-n cap, ce nu s-a pomenit: „Am aflat dintr-un comunicat de presă că am fost amendat cu 20.000 de lei de către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. (…) Regret în continuare că am amestecat unele cuvinte care nu au legătură. Regret și limbajul folosit în acel interviu din creierii nopții. Dar intenția nu a fost niciodată să jignesc.” Avantaj -grașii și grăsuții!
Școala începe, hodoronc-tronc, pe 5 septembrie. Fără teze. Fără posibilitatea exmatriculării elevilor. Cu cinci module (dar nimeni nu știe să explice de ce). Cinci note per cap de elev pentru un an de învățământ se consideră a fi suficiente. O singură medie pe an. Pe lângă „Şcoala altfel” s-a băgat şi „Săptămâna verde”, pentru ca elevii, din ce în ce mai studioși, să conştientizeze schimbările climatice și să lupte pentru o amprentă de carbon mai suplă. (ah, unde-i școala cu trimestre, la fiecare trimestru cu două-trei ascultări la oral, cu 1-2 lucrări de control și teză… ah! unde-i vremea când „școala altfel” și „săptămâna verde” se petreceau în vacanță, la cules de roșii sau de mere… măcar pe această cale afla și elevul că roșiile nu cresc în conservă, iar merele nu se cultivă exclusiv în Polonia!)
Pe 8 septembrie, Regina Elisabeta a Marii Britanii se mută, pentru totdeauna, într-un regat îndepărtat și cu mult mai vast decât cel peste care a domnit timp de 70 de ani.
Ricardo Gabor (un fel de bărbat, să zicem), cu numele de scenă Rubi Diamante (un fel de femeie, să zicem) a câștigat, pe 9 septembrie, prima ediție a sezonului 10 din VOCEA ROMÂNIEI. Tudor Chirilă a glăsuit: „În primul rând mie mi se pare extraordinar că tu ești în 2022 la Vocea României, venind din Spania, cu look-ul ăsta și cu orice fel de orientare sexuală ai avea tu. Este extraordinar. Pentru că noi suntem o țară intolerantă, noi suntem o țară cu un model cultural care are mari prejudecăți vizavi de minoritățile sexuale.”
La PRIMA TV, pe 10 septembrie, Rareș Bogdan ne mărturisește cât este de încet la minte (bine, noi știam, dar orișicât… ne-am bucurat că recunoaște): „De 32 de ani, cine a nenorocit România? Că n-au nenorocit-o politicienii! Post-comuniştii şi securiştii, ăsta e adevărul! MI-AU TREBUIT MULȚI ANI SĂ ÎNȚELEG ASTA, dar ăsta e adevărul! Am înţeles-o în ultimii ani, am înţeles-o mai bine decât când eram în presă.” Eu zic că și după atâția ani tot n-a înțeles, dar, mă rog…
Din când în când, câte-un oficial din Germania vizitează Ucraina ca să „dea un semnal”. Pe 10 septembrie e rândul șefei diplomatiei germane, Annalena Baerbock, să „dea semnalul”. (Nu știu de ce, dar eu când văd o doamnă tinerică în calitatea de ministru de Externe, am așa… o împunsătură intercostală, ca și cum aș auzi de un bărbat cu mochetuță pe piept și mustață viguroasă pe post de „doamna educatoare” la grădiniță!)
Aha-ha! Și veni și „războiul lăcustelor”! AUR cere interzicerea prin lege a consumului de insecte, depunând în Senat o inițiativă legislativă în acest sens, pe 15 septembrie. Imediat, Ludovic Orban se arată revoltat: „Mănânc ce vreau! Unii au luat-o razna!” iar pe 17 septembrie Ovidiu Raețchi, președinte al Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență (i-auzi, dragă! adicătelea un „hub internațional și organism de cercetare, ce are în vedere promovarea și urmărirea obiectivelor de reziliență ale NATO și ale UE”) afirmă că „măsura UE privind insectele se va dovedi UNA DINTRE CELE MAI EFICIENTE ȘI RESPONSABILE din istoria luptei noastre împotriva viziunilor întunecate ale domnului Malthus (autor al teoriei potrivit căreia populația globului crește în progresie geometrică, în timp ce mijloacele de existență cresc în progresie aritmetică, n.n.).”
În trena „hărțuirilor sexuale de top”, pe 21 septembrie, doamna Ioana Ene Nadina Forga Constantin Răcaru Dogioiu ne povestește cum a stat, în nări și-n creier, cu mirosul de aftershave al unui ministru vreo 27 de ani, până când, în sfârșit l-a exorcizat, printr-o confesiune dureroasă pentru LIBERTATEA. ro.
Remus Cernea, același pe care îl știți, netulburat, între două corespondențe de război de la Kiev, participă la protestul din 25 septembrie pentru „drepturile animalelor” unde cei câțiva protestatari scandează vioi: „CĂȚEI, PISICI, VACI-TOATE ÎMI SUNT DRAGI!… CĂȚEI, PISICI, VACI-TOATE ÎMI SUNT DRAGI!” (merge și pentru manualul zoofilului începător) asta până când cineva își aduce aminte și că pirahna, rechinul, știuca, barracuda pot deveni niște simpatice animale de companie și atunci sloganul se modifică în: „CĂTEI, PEȘTI, VACI, TOATE-MI SUNT DRAGI!… CĂTEI, PEȘTI, VACI, TOATE-MI SUNT DRAGI!”
În fine, cum opinia jurnaliștilor necrofagi este la mare preț în presa din România, CTP-ul spârcâie, pe 30 septembrie, o „cujetare” la moartea actorului Alexandru Arșinel: „În rolul de mort înregistrează așa-zisul comic, care, atârnat în meserie de fusta cu adevărat marii actrițe Stela Popescu, nu făcea să râdă decât curcile, poate cel mai mare succes al carierei sale, comparabil cu cel al vânătorului de rinichi.” Postarea acestor rânduri pe FACEBOOK se bucură de aprecierea a 13 000 de cetățeni buni la suflet… (peste câteva zile, Ilie Năstase va mărturisi că se-ngrozește la gândul că ar putea să moară înaintea lui CETEPEU: „Păi, vă imaginați ce-o să fie la gura lui dacă se va întâmpla?”)
OCTOMBRIE
Pe 4 octombrie, Rareș Bogdan (cel care înțelege lucrurile mult mai greu decât restul lumii, v-am mai spus asta…), cu durere în glas, face următoarea declarație: „Spun din start că vom avea o analiză extrem de serioasă. Noi nu suntem mulţumiţi de Nicuşor Dan. Ca lucrul să fie extrem de clar, mi se pare că este haotic şi mi se pare că încrederea de care s-a bucurat echipa de acolo se apropie de sfârşit.” Eu încă aștept să văd ce poziție are Rareș al nost’ față de Mihai Chirica, primarul Iașului, care, în opinia europarlamentarului liberal, în calitate de pesedist era „șeful mafiei ieșene”, apoi, când s-a înscris în PENELEU, s-a prefăcut într-un băiat de toată stima și nădejdea, după spusele aceluiași Rareș, iar acum… că stă mai mult la DIICOT decât la Primăria Iași, chiar că nu știu ce impresie o să-i facă lui „batistuță”…
În această perioadă se vede treaba că nici Marcel Ciolacu, Preşedintele PSD, nu stă degeaba… Prezent la Berlin, pe 15 octombrie, la Congresul Socialiştilor Europeni, dânsul face un nou pas spre Schengen… ce mai, pare că suntem cu un picior în deschiderea ușii (da’, ce-i drept, nici ușa nu se lasă…): „I-am mulţumit cancelarului Germaniei, domnul Olaf Scholz, pentru întregul sprijin acordat în accederea României la spaţiul Schengen, mesajul recent de sprijin, transmis de la Praga, fiind practic o încununare a celor 30 de ani de cooperare şi parteneriat în Europa cu Germania”. Încununare-încununare… zic, totuși, să nu ne grăbim…
Pe 24 octombrie ne despărțim de Dîncu Vasile, ministrul Apărării Naționale, sau, mai exact el se desparte de noi, din pricină de „nepotrivire de caracter” cu Klaus… cel puțin așa se înțelege din demisia domnului Dâncu Vasile: că indiferent de poziția pe care-au încercat-o, satisfacție… ioc! Acum, însă… poate cineva să creadă că într-o țară din sud-estul Europei, care a dat un secretar adjunct al NATO, țară aflată la o aruncătură de băț de zona de război, cu un președinte executant perfect al imperativelor externe, cu un premier fost general cu patru stele, se lasă funcția de ministru al Apărării Naționale așa, la alegerea PESEDEULUI ? Sau numele acestuia vine-n plic, de la niște băieți? Ei, vedeți… păi, Dîncu n-a apărut din spuma mării… de aceea , zic, n-ar fi cazul să ne întrebăm de ce naiba a trebuit să dispară?
Luna octombrie se termină cu următoarea știre, lansată de PRO TV, un post de televiziune de toată isprava: „Miliardarul Elon Musk organizează o super-petrecere de Halloween, la Bran, acolo unde sunt așteptate o serie de nume grele din businessul mondial. ” Evident, Angelina Jolie n-ar fi putut să lipsească de la așa ceva. (va urma)