Analize și opinii

Luminiţa Arhire: O POSTARE DE SUFLET, CU ȘORICEI CURAJOȘI ȘI PISICI HIPERSENSIBILE

MOTTO: „Cînd vremea-i propice/ jucătorului de popice,/ acesta își zice: /Lui/ Friedrich/ Nietzsche/ poate să-i strice/ o pereche de brice ?” (Mihai Ursachi, VREMEA POPICELOR)
………………………………………………………………………………………
Nu știu alții cum sunt, dar eu totdeauna am simțit că procurorii DNA sunt niște oameni de treabă și hipersensibili, adică fac parte dintr-acei iubitori de frumos care mai mult cu literatura se ocupă și se mai alină…
Aflu cu bucurie că genul literar preferat de acești cetățeni de toată isprava este ESEUL. Iar pentru că eseul este atât de apreciat în rândul procurărimii, cum stătea DNA-ul ex-kovesian așa, pe gânduri, numai ce-i vine, trosc! o idee: da’ ce-ar fi oare dacă am face noi un concurs de eseuri cu tema ÎN FAȚA UNOR NOI PROVOCĂRI GLOBALE CARE SUNT PRIORITĂȚILE, PROVOCĂRILE ȘI IMPORTANȚA CONTINUĂRII LUPTEI ANTICORUPȚIE? (formularea „…în fața unor noi provocări… care sunt provocările…”- este o licență poetică, nimic altceva…) Zis și făcut… păi, numai ce dădură sfoară în țară despre concurs, că tineretul studios al patriei se și năpusti cu teancul de eseuri. Spuneți-mi voi, cetățeni, un motiv, unul singur! pentru care cineva ar scrie un eseu cu o astfel de temă și s-ar prezenta cu această creație la concurs? Banii, ziceți? Vezi să nu… fericiții câștigători au primit niște pungulițe „dă cadou” care, după mărime, zic, nu conțineau cine știe ce! Gloria? Ce să spun… mare glorie e să devii eseistul preferat al DNA-ului! Poate, dobândirea, peste noapte, a unei popularități de invidiat? Sanchi! Să fim serioși, cine-ar vrea să se pozeze cu conducerea DNA și ar crede cu sinceritate că-și poate convinge rudele, prietenii și vecinii din bloc că asta-i de bine?
În fine, ca să nu vă mai țin în această încordare, vă anunț că „întrecerea de eseuri” a fost câștigată, pe 13 ianuarie 2023, de un student la medicină. Din Constanța… Dânsul a scris eseul CORUPȚIA ȘI PARAZITISMUL, în care apar următoarele înțelepciuni:
„La facultatea de medicină se studiază microbiologia în cadrul căreia învățăm despre paraziți. Un aspect care m-a fascinat este faptul că unii paraziți nu se limitează doar la a consuma resursele gazdei, ci ajung să modifice aspecte semnificative ale vieții organismului parazitat, recurgând chiar și la controlul minții. Unul dintre acești paraziți este Toxoplasmoza a cărui gazdă favorită este pisica. Toxoplasmoza se reproduce în tractul digestiv al pisicii părăsindu-l tot la fel de ușor pe cum a intrat (pe bune? exact la fel? n.n.). Aspectul fascinant al acestui parazit este soluția pe care a adoptat-o pentru a eficientiza (!!!, n.n.) procesul de parazitare. Primul pas a fost găsirea unei gazde intermediare, șoricelul, care datorită practicilor sale de zi cu zi (de când am citit asta, mă tot frământ: care or fi „practicile de zi cu zi” ale șoarecelui? n.n.) nu a fost greu de convins. Odată ajuns în corpul șoricelului Toxoplasmoza migrează în sistemul nervos acolo unde reușește să reprogrameze frica șoricelului pentru pisică, asociată, prin miros cu un sentiment contrar, de atracție. Rezultatul este unul care poate provoca amuzamentul, șoarecele care aleargă pisica, dar în același timp extrem de terifiant -un mic organism capabil să rescrie milioane de ani de interacțiune dintre specii, răsturnând ordinea naturală.” (Ștefan Rareș Mindirigiu, Facultatea de Medicină Constanța, Universitatea Ovidius)
Deci, să decriptăm: Toxoplasmoza este CORUPȚIA… șoricelul este, desigur, CORUPTUL proaspăt infectat … ei bine, abia de-aici cred că începe să fie interesant… cine e dușmanul șoricelului CORUPT și îl urmărește pe acesta ca să facă din el păpică la masa de seară? Pisica, adică DNA-ul, desigur! Numai că, recitind atent textul și potrivit logicii autorului, din eseu rezultă că atunci când CORUPȚIA s-a instalat în creierul ȘORICELULUI VENAL, acesta capătă o vitejie nemaipomenită și aleargă pisica DNA de-o ia mama dracului! Iar dacă o prinde, o infectează și pe dânsa! Na, poftim ce-a premiat conducerea DNA! Cu alte cuvinte, aprecierea acestui text arată ca o scuză, adică: „…noi, procurorii anticorupție, cetățeni, dacă punem botul, nu suntem de vină, Toxoplasmoza e cea care ne întunecă rațiunea!!!” Mie mi se pare o explicație de bun simț, asta!
Ei bine, mergând mai departe, eu am corelat pasiunea pentru literatură, în special pentru eseu, a conducerii DNA, cu pasiunea pentru filosofie a conducerii SRI… deoarece:
„După ce Facultatea de Filosofie a Universității din București și-a anunțat propriii studenți că SRI recrutează «ofițeri operativi și analiști», rectorul UBB din Cluj-Napoca a spus că inițiativa respectivă este un semn foarte bun: «….Într-o societate democratică, serviciile trebuie văzute ca instituții democratice, ele au funcția să ne protejeze și avem de lucrat împreună să protejăm democrația. Eu cred că e un semn foarte bun și mă bucur că semnul ăsta îl dă directorul actual al SRI-ului, care e absolvent al UBB-ului și eu cred că știe ce face», a declarat rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Daniel David, la Digi24.” (CAPITAL. ro, 24 ianuarie 2022)
Dragi cetățeni, oare ce mai urmează? Păi, urmează ca Poliția Română să-și recruteze personalul din zona artelor plastice, DIICOT să atragă hair-styliști iar SIE să angajeze absolvenți de la Conservator. Căci, după cum vedeți, e plin de sensibili în jurul nostru, în instituțiile „dă forță”! Numai noi, plebeii, suntem mai din topor și nu pricepem finețea sufletului omenesc, cu legea-n mână și cu gradele pe umăr!

Autor: Luminiţa Arhire