Analize și opinii

Luminița Arhire: „Nu poți să trăiești exclusiv din mulsul lacrimilor.”

MOTTO: „- Ați plecat de disperare, cădeau bombe?
– Nu, la noi e liniște, dar am plecat din calea războiului, de frică.
– Dar nu cunoașteți pe nimeni căruia sa îi fi fost bombardată casa?
– Nu, nu cunosc, nu am auzit așa ceva.
– Ați lăsat în urma soțul sa lupte pentru țară?
– Nu, soțul e din Lituania.
Disperată, a noastră (Roxana Ciucă, de la ANTENA 3, of course!!!, n.n.) încearcă să îi stoarcă totuși o lacrimă:
– Ce e în sufletul dumneavoastră de mamă, cu copii mici după dumneavoastră?
– Nu, copiii mei sunt mari și stăm doar o zi aici, avem cursă în Italia, acolo mergem.
– Dar nu e ușor să stați în frig, înfometați, atâtea zile.
– Am fost primiți cu mâncare caldă, aici e cald, mulțumim românilor pentru că ne oferă condiții.
A noastră nu mai poate, cedează nervos, orice ar face, femeia nu îi face jocul, așa că la finalul transmisiunii, trage concluzia: «oamenii mor de frig si de foame si aici NINGE TORENȚIAL!»…” (un reportaj din Vama Siret, marca Roxana Ciucă -text preluat de la Adriana Vitan Balint, 2 martie 2022, de pe pagina ei de FACEBOOK)
……………………………………………………………………………………
Televiziunile de știri și radioul public ar trebui să știe asta… nu poți să trăiești exclusiv din mulsul lacrimilor.
Publicul se plictisește și de marile drame, la fel cum se plictisește și de cele mici. Și nu-i vina publicului… dacă n-ar fi așa, viața ar fi insuportabilă și evoluția societății -imposibilă. De aceea, dacă transmiți zile și nopți întregi aceeași dramă disecată de aceiași și aceiași analiști, având în fundal imaginile cu aceeași explozie, dramă scormonită pe teren de mereu aceiași reporteri care până mai ieri alergau după criminalul odios adresându-i-se cu „domnule” și întrebând „…da’ de ce-ați omorât-o pe fetiță? nu v-a fost milă de ea?” și alte lucruri la fel de inteligente și de expresive, de aceea, spun, la un moment dat efectul pe care doresc să-l obțină le explodează în graficul audiențelor, ca o grenadă.
De fiecare dată s-a petrecut la fel… dacă azi ar fi asasinatul de la Charlie Hebdo, ALEPH TV și-ar vopsi prezentatoarele pe obraji cu „JE SUIS CHARLIE ” iar ANTENA 3 și-ar vopsi sigla în negru, cu glob pământesc cu tot. Dacă s-ar întoarce, pâș-pâș, COVIDUL, toate posturile de știri și-ar pune la butonieră izoleta și cocarda neagră… căci moartea „vinde bine”, se știe.
Dar nu pentru mult timp. Cred că audio-vizualul a devenit ceva detestabil și de neacceptat.
Nesfârșitele reportaje despre dramele altor oameni, țâșnind pe canalele cunoscute și însoțite de veșnicul: „un mesaj (gest/text/etc.) impresionant vine de la …” pot ține oamenii în fața ecranului pe timp limitat. Eu am renunțat la TOATE POSTURILE DE ȘTIRI din momentul în care s-a introdus, cu surle și trâmbițe, cenzura. Căci mi-a fost imposibil să nu mă întreb ce anume doresc „democrațiile consolidate” să țină departe de ochii lumii… propaganda de război? Păi, cine nu crede în propaganda ucrainenilor , nu crede nici în cea a rușilor, deoarece părțile sunt în conflict și orice cetățean cu trei neuroni și două sinapse blegi licărind între cei doi neuroni înțelege că „à la guerre comme à la guerre” și e circumspect… Și-atunci? Ce vrea doamna Ursula să nu aflăm? Poate cauzele profunde ale acestei „nebunii”, atât de convenabil atribuite de un cor uriaș de bocitoare UNUI SINGUR PERSONAJ, de preferință deranjat mintal și cu mai multe operații estetice la activ decât Bianca Drăgușanu, după opinia ANTENEI 3?

Autor: Luminița Arhire

Despre autor

editor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Agresiunea Rusiei asupra Ucrainei este atribuita unui singur personaj: Putin. Si pentru dna. Arhire aceasta nu este convenabil. Mai ales ca doamna respectiva este atit de gingasa incit nici nu indrazneste sa-i scrie numele. Sau nu ii permit sponsorii, asa o fi contractul.

  • @iocan poenaru: se vede că nu ești un „cetățean cu trei neuroni și două sinapse blegi licărind între cei doi neuroni” și nu înțelegi că „la război ca la război”, motiv pentru care nu ești „circumspect”. Ești sigur că există un singur vinovat în declanșarea agresiunii? Ce părere ai despre conflictul de interese dintre Bidon cu robinet și Putină? Echipamentele militare trebuiesc testate într-o confruntare adevărată. E un posibil motiv de agresiune pe lângă multe altele. Nici un război nu a fost desfășurat pe teritoriul SUA. Feisbucul de sorginte americană nu poate fi sponsorizat, însă poate bloca contul dacă este pomenit Putin știindu-se că cenzurează opiniile (așa-i contractul). Dacă crezi că e convenabil să bagi bățul prin gard atunci va trebui să mergi la război. Dar în Ucraina s-a înființat o legiune străină care luptă împotriva lui Putin te poți înscrie voluntar în acea legiune.

  • Ma bucur ca mai exista oameni care nu cred in razboi. Totul este o minciuna a televiziunilor. Chiar Voiculescu a data bani sa treca niste ucrinieni vama ca sa aiba ce filma ei. Doar Putin are dreptate. Ce razboi? Asa arata razboiul? Toata lumea stie, doar au vazut filme de razboi cu nemti si rusi. Ce, asa este in Ucraina acum? Fug oamenii doar ca sa faca sport. Ce daca au si bagajele cu ei. Dau rusii cu rachete destepte, dau cu bombe, trag cu tancurile, darama unitati militare, zone industriale, aeroporturi, cladiri civile, spitale, dar nu e razboi. Are sute de mii de soldati in Ucraina, vase de razboi pe Marea Neagra care lanseaza rachete spre Ucraina, dar nu e razboi. Cenzura din Rusia baga oameni la inchisoare doar pentru un cuvant sau pentru o observatie critica asupra „actiunii militare speciale” din Ucraina, tara sora a Rusiei condusa de „nazisti”. Toata lumea vede si se ingrijoreaza de ceea ce se intampla acolo, UE, NATO, ONU, pana si China a zis ca este vorba de razboi. Cum sa orbesti o lume si sa insisti ca nu este razboi, e doar asa, o cearta intre frati, sa nu se bage nimeni ca o dau parte in parte. A, doar Belarus are voie, ca e ca o sora. Dar nu cumva statele astea sunt independente? Nu cumva au niste tratate internationale semnate? Atunci cum e posibil ca Putin sa faca ce vrea cu viata ucrainienilor si nimeni sa nu intervina ca ii bate fratele mai mare?