Analize și opinii

Luminiţa Arhire: NEICUȘORUL NATO, PREGĂTIT SĂ IA MEDITAȚII LA FIZICĂ

MOTTO: „Ieșim la plimbare într-o pădure lângă Oslo. Trecem cu bicicleta pe lângă doi tipi grizonați, îmbrăcați în haine de sport. Îmi dau seama că unul este Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg și celălalt este premierul Norvegiei. Le mulțumesc în limba lor pentru ce fac ei și fiecare merge mai departe. Cam așa arată democrațiile scandinave. Apropiere totală de oameni. Și de natură.” (Iulian Bulai, 6 august 2023, pe pagina lui de FACEBOOK)
…………………………………………………………………
Doamne, ce veselie exuberantă e-n lumea euroatlantică! zău, râzi de te tăvălești! Cică oamenii aceia raționali și lucizi, cu mintea brici, care se ocupă la nivel înalt de „lumea liberă” ar fi găsit, în sfârșit, un băiat competent care să conducă… să conducă și el ceva… un consiliu, o comisie, o instituție sau vreun NATO mai provincial, după retragerea lui Stoltenberg! Klaus Werner Iohannis e numele perlei de pe coroană… bomboanei de pe colivă… moțului de pe… de pe… ei, nici nu mai știu de pe ce anume. Dar ce idee bună! Dacă-i lipsea ceva lu’ tanti Europa și lu’ badea NATO „la vârf”, păi Klaus al nostru cred că le lipsea! La început am crezut că știrea e doar așa, ca să ne râdem la final de mandat prezidențial. Numai că președintele nostru pare să o ia în serios. Cum dragă, el „care familia lui, de la patuzsopt… luptă, luptă si dă-i, si dă-i, si luptă… si tocmai acuma să rămâie pe dinafară… fără coledzi! cât p-ați, neicusorule, să nu s-aleagă…” Nu se poate….
Așa că înțelepții conducători de astăzi ai României, cu PESEDEUL în frunte, l-au propus în șoaptă ca Secretar general la NATO (faptul că niciunul nu vrea să recunoască e mai puțin important), sigur, avându-se în vedere și precedentul că patria a fost deja reprezentată acolo niște ani buni de către un „prostănac” notoriu! Ei bine, e timpul să le dovedim că la noi fabrica de nătărăi duduie! Adică noi nătărăi mai avem destui și putem să furnizăm și mai și! Căci, se vede treaba, în tradiția noastră, orice neghiob lingușit cu măiestrie poartă în raniță bastonul de Stoltenberg! De aceea, eu cred că o să fie mișto de tot! De exemplu, vă mai amintiți cum ne-a povestit Iulian Bulai că s-a întâlnit cu Stoltenberg în pădure? Închideți acum ochii și imaginați-vă că se întâlnește cu Klaus… Bulai călare pe bicicletă… sau, mă rog… călare pe ceva (cal, drulău, mătură, etc) iar Klaus căutând prin tufișuri și scorburi mingiuca de golf lansată de la Pianu de Sus. „Bună ziua domnule Secretar General al NATO…” „Bună ziua…” „Ați pierdut ceva?” „Mda… E o per’oadă când mingile de golf zboară la mică înălțime. Ghinion! Da’ le urmărim cu atenț’e și îngrijorare. Suntem precauți. Dacă nu ești precaut ești pruost…”
Așadar, Bulai va avea încă o dată dreptate: „…apropiere totală de oameni. Și de natură.” Bulai îi va mulțumi pre limba lui, adică prin semne, pentru ceea ce face pentru noi („Dormi liniștit, NATO lucrează pentru tine”) și fiecare o să meargă mai departe. Am uitat să menționez că împletitorul de baloane a ajuns, între timp, ministrul Culturii într-o țară din estul Europei și a învățat să scrie fără greș cuvântul „NATO” din baloane lungi.
Iar când o pleca Werner de la NATO, mi-e că va părăsi incinta cu șase drone kaki la subraț, confort I, cumpărate din meditații… Păi, da! Că o să-i mediteze la fizică pe subalteni de-o să le meargă fulgii, până vor înțelege și ăia de ce e întuneric noaptea, bașca vor reține cum se calculează aria cercului, că nu se știe dacă nu va candida vreunul la președinție prin țara lui de baștină și e bine să-și pună la punct cultura generală!