Analize și opinii

Luminița Arhire: „Mereu și mereu, mai-binele a fost dușmanul de moarte al binelui”

Așa cum , mereu și mereu, mai-binele a fost dușmanul de moarte al binelui și asta nu numai pe bătrânul continent cocoșat de valori europene, care de care mai cu moț, putem observa astăzi cum „mai-reformatorul” e adversarul declarat al „reformatorului”! Din acest punct de vedere, aș spune că dacă Europa nu ar fi avut la îndemână o Ursulă, ar fi trebuit să o inventeze și să o confecționeze. Sau poate chiar așa s-a și petrecut. Mă gândesc că lui Jean Claude Juncker, între două crize de sciatică televizate, nu cred că i-ar fi venit ideea ca să mai terminăm odată cu nesuferitele astea de unanimități și să luăm deciziile europene, cele esențiale, desigur, cu o majoritate agreată (calificată sau mai puțin calificată, vom vedea cât de rotofeie s-a gândit doamna Ursula că trebuie să fie majoritatea…) și cu un dos de palmă peste botul celorlalți, minoritari, care ne și tracasează cu vociferările lor:
„… «Am susţinut mereu că votul în unanimitate în anumite DOMENII CHEIE pur şi simplu nu mai are sens», a declarat Ursula von der Leyen în cadrul unui discurs susţinut în plenul Parlamentului European, conform Agerpres. Ea s-a declarat gata să reformeze UE, «schimbând tratatele dacă va fi necesar»…” (DIGI 24, 9 mai 2022)
Dar nu trebuie să ne îngrijorăm… este vorba numai și numai despre deciziile importante, pentru temele majore… căci pentru cele minore, cum ar fi calibrul morcovului de calitatea I care circulă prin Uniune, eu zic că e bine să se păstreze unanimitatea. Trebuie să vă spun că reformista noastră Ursulă a și numit domeniile în care ar trebui modificate tratatele. Ei hai, cetățeni, din trei încercări, cam în ce domenii vă gândiți că vrea dânsa să elimine unanimitatea care dăunează grav psihicului și ne enervează? V-am dat greu, știu, și de aceea nu vă mai fierb și vă răspund direct: SĂNĂTATE și APĂRARE.
„…«Europa ar trebui să joace un rol mai important, de exemplu în DOMENIUL SĂNĂTĂȚII sau AL APĂRĂRII. Şi noi trebuie SĂ AMELIORĂM în permanenţă funcţionarea democraţiei noastre», a mai spus Ursula von der Leyen. «Voi fi mereu de partea celor care vor să reformeze UE pentru ca ea să funcţioneze mai bine», a adăugat ea.” (DIGI 24, 9 mai 2022)
Păi, să „ameliorăm”, zic… în cele două domenii prin care circulă, după cum ne dăm seama, uriașe cantități de bani! Doamna Ursula știe că deciziile în domeniul sănătății, luate în grup mai restrâns, iar nu cu toate rudele sărace la masă, sunt cele mai bune. Doar e vorba de „grija față de oameni”… și față de unele firme… și față de prieteni… și față de prietenul de la Pfizer, spre exemplu. Iar cu apărarea -tot așa. Tot grija față de cetățeanul european care-i animă pe toți ștabii de la Bruxelles este motorul.
Iar România… se orientează.
Din „miorița neagră” a Europei, așa cum era pe vremea detestatului Dragnea Liviu, pe când o doamnă prim-ministru a citit în Parlamentul European un text care începea cu „n-am venit să dau socoteală”, văd că țara noastră s-a dat de trei ori peste cap în ultima vreme și a devenit o oaie de treabă, cu blana albă-ca-zăpada, care nu mișcă-n staul și behăie aprobator la orice inițiativă a grupului de interese numit generic „URSULA”.
Mi-am amintit, în acest context, de întâmplarea cu discursul acela când m-am simțit eu just reprezentată, nu neapărat de cea care a rostit discursul ci, mai cu seamă de ACELA CARE L-A GÂNDIT ȘI L-A SCRIS. Iată:
„Nu am venit să dau socoteală. Am venit pentru că vă preţuiesc şi vă respect. Cer acelaşi respect pentru România din partea dumneavoastră. Întreb: pentru cine vrem să construim? Pentru politicieni, pentru MCV, pentru europeni? Nu, trebuie să facem o justiţie corectă pentru cetăţeni. Justiţia trebuie să fie garanţia că legile şi drepturile cetăţeneşti sunt respectate, iar cine le încalcă va fi sancţionat. Dar în ce fel a vorbit MCV despre încălcarea drepturilor? Nu am văzut nimic despre protocoalele secrete dintre SRI şi instituţiile din justiţie. În baza protocoalelor, milioane de români s-au aflat sub monitorizarea SRI. Asta înseamnă că acest mecanism şi-a ratat menirea pentru care a fost creat şi cer oficial să ni se spună cine a furnizat datele şi a făcut rapoartele MCV!” (Viorica Dăncilă, în plenul Parlamentului European, cu un discurs scris de un om pe care tare mi-ar plăcea să-l cunosc, pe 3 octombrie 2018)
Au trecut aproape patru ani de atunci. MCV-ul se simte bine, e vioi, se pare că nu i-a căzut greu la stomac discursul. Frans Timmermans, cel care declarase, formal, că este nevoie de o investigaţie asupra protocoalelor secrete încheiate în ţară între SRI şi structuri din justiţie, cele care au stat la baza multor anchete penale, e azi tot Vicepreședinte al Comisiei Europene și ne spune să renunțam la automobil, să mai punem o haină pe noi dacă ne e friguț cu cele 18 grade Celsius regulamentare din locuințe, să ne spălăm mai rar și să aerisim hainele în loc să risipim apa.
Iar PESEDEUL de azi, cică, ar fi de acord cu schimbarea tratatelor…
3 octombrie 2018. Acela a fost momentul nostru și cred că altul nu va mai fi…
…………………………………………………………………..
P. S. Comisia europeană este, potrivit doamnei Catherine Day, fost secretar general al acesteia, un „gardian al tratatelor” și „singurul organism plătit să gândească european”. Păi, nu?

Autor: Luminița Arhire