Analize și opinii

Luminița Arhire: „Mă băieți, daʹ unde sunteți voi acum?”

Păi, nu eram noi în decembrie 2017? Nu urmăream noi cu „atenție și îngrijorare” cum „cei mai drepți și cei mai viteji dintre traci” -adică studenții la Drept- protestau cu o dârzenie de oțel, în ciuda frigului de-afară, pe treptele facultății, ținând în mâinile aproape înghețate Constituția și Codul Penal, apărându-le astfel împotriva maleficului Dragnea și detestabilei CIUME ROȘII? Iată:
„Protestatarii au ținut în mâini textele Constituției României și Codului penal și au subliniat că modificările la Legile Justiției și a Codului Penal vor slăbi sistemul, iar modul în care aceste modificări sunt făcute în Parlament ignoră proceduri și schimbă regulamente, nebăgând în seamă opinia magistraților și avizele negative de la CSM.” ( DE CE NEWS.ro, 20 decembrie 2017)
Ei erau acolo, ca un zid, pentru că Asociația Studenților în Drept a transmis, pe 19 decembrie 2017, următorul comunicat-mesaj:
„Colegi, vă propunem să aduceți cu voi copii ale Constituției României. Ne vedem pe treptele facultății în fata lui Cicerone, a lui Papinian, a lui Justinian, Solon și Licurg pentru că știm de peste 2000 de ani că dreptul nu se construiește arbitrar, pentru diferite interese care nu sunt ale «cetății». Într-un asemenea moment critic credem că trebuie să arătăm că studenții, cei care de-a lungul timpului au fost primii care au criticat asemenea măsuri, sunt în continuare o voce relevantă în societate!”
Batalionul de viitori slujitori ai „justiței independente” (dacă zice Klaus) sau ai „justițʹei indʹpendente” (dacă zice Cîțu) s-a pus stavilă atunci în calea abuzului pesedeilor. Mă băieți, daʹ unde sunteți voi acum? Unde-ați rătăcit cărticica pe care Băse săracuʹ -alt mare apărător al luʹ Coana- Mare-cea-cu-ochii-legați -o arăta publicului zicând, cu glas apăsat, în 2007: „…am pus totul pe o singură carte”? Unde-s foicelele de hârtie pe care v-ați scris voi emoțiile de tineri luptători neînfricați cu „ciuma”? Sau, poate, de astă dată n-ați observat că ministrelul vostru (deoarece ministru nu pot să-i spun), Stelian Ion, tocmai a declarat ceva cu boltă peste avizul CSM-ului?
„În această dimineață, am semnat și am trimis către Guvernul României propunerea de proiect pentru desființarea SIIJ. După cum știți, ieri a fost o ședință în cadrul CSM, o ședință lungă, în care s-a dezbătut acest proiect, s-a dat un aviz negativ. Vreau să fac precizarea că avizul este consultativ și am decis, în urma analizării tuturor argumentelor să trimit mai departe acest proiect… Pentru mine, avizul negativ din partea CSM reprezintă o dezamăgire.” (declarație Stelian Ion, 12 februarie 2021, conform DIGI 24.ro)
Dar tocmai când mă miram plenar că voi, băieți, nu scoateți nici un vaier și mă pregăteam să vă trag de atenție, hop! numai ce mi ți-a explodat în presă, cu miros pestilențial, o știre:
„Consiliul Profesoral de la Facultatea de Drept din București va decide până vineri dimineață dacă un număr de 47 de studenți de anul I vor fi exmatriculați sau numai … sancționați pentru că au fost prinși copiind la examene. Ministrul Educației declară că nu este singurul caz. Decanul de la Drept arată că studenții nu au copiat numai la un examen, ci la TOATE examenele online din sesiune. «Studenții care ne-au spus despre fraudă ne-au adus și conversațiile de pe grupurile lor, care între timp se coroborează după mai multe surse, la conversații participând zeci de studenți. Conversațiile astea electronice au automat participantul, momentul exact al intervenției, iar aceste lucruri pot fi coroborate cu datele de susținere a examenului din platforma electronică. Am aflat în acest fel dacă intervenția a avut loc în timpul examenului, iar dacă a avut loc în timpul examenului și s-a referit la un subiect de examen atunci comunicarea pe care regulamentul o interzice este dovedită», a mai spus profesorul.” (ROMÂNIA.EUROPA.org, 25 februarie 2021)
Am fost uimită… cum, cum? Chiar viitorii slujitori ai dreptății, urmașii ălora care protestau pe trepte, să facă așa ceva? Sigur-sigur vor ieși ceilalți studenți, cei merituoși, în fața facultății, protestând împotriva fraudei la examene! Ca să nu mai spun că și Asociația Studenților în Drept e foarte vioaie în comunicate! Deci m-am grăbit să văd ce părere a avut dânsa despre „pozna” celor 47 de studenți… Aș, n-a avut nicio reacție… adică, a avut, totuși, o reacție –dăcât că la alte probleme. Adică a transmis un comunicat, pe 26 februarie 2021, prin care a solicitat să nu se mărească taxele și a opinat că la cursuri predate online să fie musai și examinare online. Și să-și ceară scuze un profesor care a zis niște chestii nașpa despre bravii studenți…
Deci, faptul că 47 de studenți din anul I au copiat la examene n-a fost important pentru Asociație. În schimb a fost important pentru USR TINERET, exact! pentru ăia „fără penali” în funcții publice, ăia cu cinstea și onoarea, cu „la vremuri noi, oameni noi” și nepătați, de-astea… Iată comunicatul USR TINERET (stima noastră și mândria), care, desigur, nu-i spurcă pe autorii fraudei, ci doar pe cei care, în mod legitim, vor să-i pedepsească exemplar:
„Ne exprimăm îngrijorarea cu privire la discursul radical promovat de anumiți magistrați români în spațiul public, cu privire la nevoia de pedepsire a 45 de studenți de la Facultatea de Drept a Universității din București, acuzați de fraudă la examene. (…) Execuțiile publice sunt o rămășiță medievală demnă de regimurile absolute sau teocratice. (…) Țapi ispășitori caută doar dictatorii și autoritarii. Nu putem sta muți atunci când în România se formează generații de magistrați în spiritul cruzimii și răzbunării. (…) România nu își permite generații de judecători cu ochelari de cal care să aplice legea, dar să ignore justiția.” (pagina de FACEBOOK –USR TINERET, 27 februarie 2021)
V-ați înduioșat? Voi ca voi, cetățeni, dar ce-or fi zis oare Cicerone, Papinian, Justinian, Solon și Licurg, dându-și jos ochelarii de cal, despre toate astea?
P.S. În discuție au fost, până la urmă, 49 de studenți… dar numai pentru 45 a fost propunerea de exmatriculare. Bănuiesc că restul de 4 studenți au fraudat numai 4% , vreau să spun cam cât a plagiat și Codruța Kovesi în teza de doctorat, așa că, normal, nu se pune…

Despre autor

editor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Săptămâna trecută am fost nevoit să fac o călătorie cu CFR Călători, operator de stat, după cum anunță crainica la difuzoarele din Gara de Nord București. Călătoria, atât la dus cât și la întors am făcut-o cu schimbare de tren în Gara de Nord București. La ducere m-am informat de pe Tabela de informații pentru publicul călător – Plecări, la ce peron am trenul și nu i-am acordat prea mare atenție tabelei. Astăzi dimineață la întoarcere, observ că pe Tabela de informații pentru publicul călător – Plecări, la coloana VIA, figurează Operatorii de transport feroviar călători. Din Gara de Nord București iau un tren ce merge la Craiova. Dar la Craiova se poate ajunge prin Videle, Roșiori sau pe celebra rută din „Trenule mașină mică”, Titu, Pitești. Eu folosesc din motive practice via Titu. Am întrebat dacă pentru călători ca informație este mai importantă ruta (via) sau operatorul? Răspunsul a fost că dispoziția de a afișa operatorii este venită de la noii șefi școliți. În prezent ministrul Transporturilor este USR-istul Cătălin Drulă. FSN a eșuat, prin urmare și USR va eșua.

  • Asociația Studenților în Drept a transmis, pe 19 decembrie 2017, următorul comunicat-mesaj:
    „Colegi, vă propunem să aduceți cu voi copii ale Constituției României. Ne vedem pe treptele facultății în fata lui Cicerone, a lui Papinian, a lui Justinian, Solon și Licurg pentru că știm de peste 2000 de ani că dreptul nu se construiește arbitrar, pentru diferite interese care nu sunt ale «cetății». Într-un asemenea moment critic credem că trebuie să arătăm că studenții, cei care de-a lungul timpului au fost primii care au criticat asemenea măsuri, sunt în continuare o voce relevantă în societate!” Asta este o vrajeala de infractori.Cati au fosti exmatriculati acum de la facultatea de drept pentru frauda? Astia erau viitori usr-isti.