Analize și opinii

Luminița Arhire: DIN CICLUL „VIETĂȚI RESPINGĂTOARE”: ASTĂZI, UN „IDIOT NESIMȚIT”

MOTTO: Redactor: „O altă întrebare, d-le Popescu… cine sunt cei care au aplaudat, pentru că, la un moment dat, după acest discurs al lui Cristi Puiu, se aud și aplauze din Piața Unirii?

Cristian Tudor Popescu: „Cine să fie? Hominizii! Hominizii! Ăia care se-nghesuie acum pe litoral, bot în bot, fund în fund, fără să țină seama de nici un fel de regulă, ăia care se tratează cu bere și cu grătar, ăia care-ntreabă: «care virus, dom’ne?» Ălora care nu le pasă că mor oamenii cu zecile, cu zecile pe zi, că cresc cifrele din ce în ce mai groaznic, ăstora care nu le pasă de nici un fel, care sunt adepții -cum să spun eu- adepții teoriei ăsteia că de fapt virusul nu există și e o manipulare din partea autorităților, într-un cuvânt e vorba dă cretini și dă ticăloși. Ca să aplauzi așa ceva trebuie să fii cretin, ticălos sau și una și alta.” (fragment din programul de știri, 8 august 2020, la DIGI 24)
………………………………………………………………………………………

Prieteni, de când mi-a zis CTP-ul că sunt o „hominidă cretină” sau o „hominidă ticăloasă” sau o „hominidă și cretină și ticăloasă” (eu cred că aici mă înscriu, deoarece am o anumită vanitate, care mă îndeamnă să mă consider mai cu moț decât cretinii cumsecade sau decât ticăloșii fără alte defecte) parcă mi s-a luat o piatră de pe suflet. E mai simplu să-ți accepți condiția, dacă cineva îți pune un diagnostic corect. Pentru că eu sunt cu siguranță dintre aceia care l-au aplaudat pe domnul Cristi Puiu pentru aceste cuvinte:

„Înțelegeți? Puterea instalată ar face bine să discute cu oamenii, să intre în dialog, nu să ne trateze ca pe niște vite. Da, există această problemă, există o epidemie, există un virus, dar tonul autorităților statului este inacceptabil. Mi se pare extraordinar de mișto că la Cluj oamenii sunt disciplinați și atenți la toate detaliile astea, dar cred că absolut orice abuz trebuie amendat. Și dacă n-o faceți dumneavoastră, prin vot, de data asta, atunci n-o face nimeni. Dacă n-o facem noi, n-o face nimeni. Și știu că oamenii sunt speriați și respect și distanțarea socială și port mască atunci când intru în absolut orice spațiu închis. Dar, dacă mâine o să vă ceară dumneavoastră să mergeți în mâini, credeți-mă, o să mergeți în mâini. Pe Eroilor.” ( regizorul Cristi Puiu, 7 august 2020, pe scena TIFF, la Cluj)

Iar eu, cretina și ticăloasa, cum vă spuneam, am aplaudat… Abia după ce mi-a deschis CTP-ul ochii, am priceput ce hominidă oribilă și derizorie sunt. Și am mai aflat ceva… iată:

„Despre… declarațiile domnului Puiu… dânsul a făcut o măgărie agitatorică menită să-i promoveze filmul. Dacă n-aș lua în considerare această posibilitate, ar trebui să-l consider pe domnul Puiu, pe distinsul regizor Cristi Puiu, de-a dreptul idiot, pentru comparația domnului Puiu făcută între dictatura lui Ceaușescu și regulile de purtare a măștii și de distanțare fizică cerute acum de guvern pe baza indicațiilor medicale.(…) Rezultă de aici un îndemn la revoluție, că spune dl.Puiu «au fost niște oameni, în 89 care au spus NU dictaturii, de-aceea puteți acum să vedeți filme la TIFF… prin urmare nu trebuie să vă lăsați tratați ca niște vite de către puterea instalată…» Aceasta a spus dl.Puiu, vă rog să dați declarațiile integral… va să zică, ce-ar însemna… asta înseamnă să se mai facă o revoluție acum, iarăși, prin analogie, în care să iasă oamenii și SĂ ARDĂ MĂȘTILE în stradă! ar trebui acum, nu știu… să mai adaug un… calificativ lângă cel de «idiot» dacă n-aș lua în considerare prima ipoteză și anume aceea de … promovare, de publicitate grosieră făcută filmului prin această ieșire a d-lui Puiu, prin care dânsul se alătură personajelor grotești care în mass-media zbiară continuu ANTI-MASCĂ… Ne dă exemple cu Franța, cum filmul lui acolo a fost văzut FĂRĂ MASCĂ și fără distanțare, în timp ce România e ciumata Europei!(…) Ar trebui să alătur și calificativul «nesimțit», cum poți să spui așa ceva, având în vedere că filmul domnului Puiu, MALMKROG, durează 200 de minute, câți MALMKROGI stau pe zi medicii cu MASCA pe figură în spitalele COVID, câți MALMKROGI pe zi stau simplii cetățeni care să duc la muncă acum pentru că trebuie să se ducă, pentru că altfel murim de foame și acolo stau CU MASCĂ ore și ore, în șir… oamenii aceștia sunt vite? Va-s’ zică domnul Puiu știa foarte bine, foarte clar, când a venit la TIFF, la festival, care sunt condițiile… că e nevoie DĂ MASCĂ … e nevoie dă distanțare fizică, știa foarte bine!”

Să recapitulăm: ați înțeles bine, prieteni, despre MASCĂ e vorba în vituperațiile CTP-ului… Sigur, festivalul se desfășura în aer liber, cu scaunele distanțate, iar între regizorul Cristi Puiu și cel care l-a introdus în scenă era o distanță astronomică… dar autorul filmului era cât pe ce să nu fie lăsat să-și prezinte opera, deoarece… NU AVEA MASCĂ. Or, cu nepurtătorii de MASCĂ, indiferent de distanță și de mediul înconjurător, CTP-ul este absolut necruțător: sunt niște „IDIOȚI și niște NESIMȚIȚI”.

Și-am început să mă gândesc, scoțându-l totuși din ecuație pe Cristi Puiu, care era și în aer liber, și la mare distanță de restul lumii, unde naiba am mai văzut eu un „idiot nesimțit”, fix de genul celui semnalat de CTP-ul cel intransigent. Și mi-am amintit scena, că doar tot în studioul DIGI 24 se petrecuse… „Idiotul nesimțit” era pe post de CAP LIMPEDE, dar așa de limpede încât la un moment dat a uitat complet pentru ce anume era acolo și despre ce vorbise cu câteva minute înainte ca mintea să-i facă poc! L-am revăzut pe „idiotul nesimțit” cum, aflat într-o încăpere, la mică distanță de realizatorul emisiunii, a rostit și a făcut următoarele:

„Spuuuneaam chiar… aseaaară… Ăăă… o să rog să mă scuze telespectatorii… (își înfige gheara cu un aer de înțelept mult prea solicitat, în baierul măștii, total incorect, tocmai invers decât ne-a arătat doctorul Streinu Cercel că se face, n.n.) dar o să scot , totuși, MASCA… umblu cu ea tot timpul dar nu știu de ce… îmi trage barba (!!!), pentru că am barba foarte aspră, îmi trage mereu MASCA în jos și când vorbesc, îmi cade și trebuie s-o pun, am mai vorbit cu ea în direct, dar mereu stau că mâna pă MASCĂ, să mi-o pun la loc!” (Cristian Tudor Popescu, 15 mai 2020, DIGI 24, emisiunea CAP LIMPEDE)

După care a așezat masca aburindă și colcăind de posibili COVIZI agitați, pe masă (!!!, n.n.) apoi, s-a mai gândit oleacă și a luat-o de acolo, ștergând, în treacăt, suprafața mesei. În final, și-a atârnat-o de urechi, dar sub bărbie, și a rostit, candid: „…așa e cel mai bine ca protecție”(!!!, n.n.).

Apoi, cu masca atârnată în hățișurile unei bărbi atât de aspre, „idiotul nesimțit” i-a înfierat exemplar pe cei care, în piață, manifestau în după-amiază aceea împotriva… DICTATURII MĂȘTII!!!

E greu, maestre, nu-i așa? să vorbești cu masca pe mufă, când ai o barbă aspră, care ți-o „trage în jos”… d-apăi pentru Cristi Puiu, care trebuia să vorbească și la microfon, n-o fi fost greu? Ba, sigur că da… numai că matale, maestre, te-ai lepădat de MĂSCUȚĂ dintr-o sfântă comoditate, deși, cu ipocrizie, nu mai contenești să-i lauzi peste tot virtuțile de scut anti-COVID, în timp ce regizorul Cristi Puiu a făcut acest lucru doar pentru a-și păstra, în radiografie, coloana vertebrală fără curbe periculoase, îndoituri și neclarități.

De aceea, Cristi Puiu a arătat, pe scena TIFF, ca un bărbat adevărat, în timp ce dumneata, maestre, ai arătat, în studioul DIGI 24, exact așa cum i-ai definit pe cei care nu poartă mască acolo unde ar trebui să poarte: ca un „IDIOT NESIMȚIT”.

Autor: Luminița Arhire

Sursa: Luminița Arhire Facebook

Sursa foto: Playtech.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Am o simpla curiozitate : cu ce se crede superioara moral d-na Arhire fata de acel mancurt electrocutat zis CTP daca foloseste un asemenea limbaj trivial absolut nedemn de o doamna?!?
    Si pentru toti libertarienii anti-masca : libertatea voastra se termina fix acolo unde afecteaza sanatatea sau viata mea. Punct.

  • Nu înțeleg de unde pana unde… maestre în sus, maestre în jos. La cine faceți referire?! La CTP?!!! Dacă și asta e maestru… Maestru în ce?!

  • Draga mea,

    daca tu esti “hominida” acest Casargorz* Tudor Popescu este un antropoid!

    * Casargiz este titlul (si eroul) celei mai bune povestiri SF scrise de CTP. Cea mai buna adica doar proasta si scrisa ca prin 1962-65 de un propagansit PMR bigot.