Analize și opinii

Luminiţa Arhire: DANSUL VOLUNTAR PE JĂRATIC

MOTTO: „Cu ocazia Zilei Mondiale a Radioului și LA UN AN DE LA ÎNCEPUTUL RĂZBOIULUI DIN UCRAINA, Radiodifuziunea Cehă a înregistrat în limba engleză una dintre poveștile de război ale scriitoarei cehe Kateřina Tučková. Radio România Cultural va adapta textul în limba română și îl va difuza pe 25 februarie, de la ora 10.00, la emisiunea «Cu minte de weekend». În aceeași zi, de la ora 19.00, Radio România Cultural organizează la Sala Radio recitalul excepțional «Viața într-o valiză», cu violonistul Alexandru Tomescu, violoncelistul Răzvan Suma, pianista Sînziana Mircea și Mariia Velia, tânără flautistă din Ucraina. O expoziție de pictură și artă contemporană și momente artistice, realizate de Fundația Arte și Artiști în Dialog, vor avea loc în foaierul Sălii Radio înaintea recitalului, publicul spectator fiind așteptat la ora 18.30.” (RADIO ROMÂNIA CULTURAL. ro, 23 februarie 2023)
……………………………………………………………………………………….
Pe culmile dezastrului, dansând cu nenorocirea…
Aș spune, privind la desfășurările din jur, că suntem în plină efervescență a SĂRBĂTORIRII Războiului!!! Se fac expoziții de fotografie, de pictură, se pregătesc concerte, conferințe, se publică tot felul de cărți iar presa, în extaz, udă toată în chiloțeii nespălați de multă vreme, dar aerisiți în cel mai pur spirit european, nu mai prididește să ne anunțe ce cadouri învelite în țiplă va primi Războiul, de ziua lui! Căci mititelul împlinește un an!!!
Dar oare chiar asta ne dorim? Un tort cu o lumânare de aniversare înfiptă în crema de cacao, acum, când Războiul din vecinătatea noastră prinde primul anișor în buchetul vieții? Să crești mare, copilaș… ia de-aici, de la mami Elenski un Oscar primit de la Sean Penn, de la tata Putin niște soldăței și-un spectacol aniversar, de la unchiul Olaf niște tănculețe… vezi că și bunicuța Robinette ți-a lăsat niște parai în pușculița-purceluș, cu fantă pe șira spinării… las’ că vin ele și avionașele, se ocupă mătușica Ursula!
Bine, emoționat și cu sufletul la gură, nenea Radu Tudor, care n-a mai văzut până acum un Război așa de-aproape, așteaptă ca plodul să se ridice în picioare și să meargă copăcel și prin grădina vecinilor, nu numai să facă ture prin sufrageria proprie. Tanti NATO o să-l țină de mânuță și o să-l învețe una-alta! Mânca-l-ar nenea Radu pe el de Război, dar ce voinicuț se făcu!
La mulți ani, puișor! Așa cum frățiorul tău, COVID, a crescut mare și a plecat în lume, e timpul să mai crești și tu, dragă! Doar n-o să rămâi în țarcul ăla strâmt, ucrainean, unde n-ai loc de dezvoltare personală…
Cei patru cavaleri ai Apocalipsei sunt deja o realitate palpabilă. Ciuma Covidului, Paloarea Foametei, Spectrul Războiului, Duhoarea Morții… Dansează în jurul nostru, cu caii în spume, înveliți în cețuri și fum. Iar noi, neglijenți și confuzi, am pierdut Cetatea de refugiu.

Autor: Luminiţa Arhire