Analize și opinii

Luminița Arhire: „Compatrioți, trebuie să facem ceva… Klaus al nost’ traversează momente dramatice”

MOTTO: „Cea mai recentă apariție a lui Johannis este fără precedent în România post-comunistă. De asemenea, nu există un precedent pentru ca un șef de stat al unei țări din UE să acuze un vecin al UE că urmărește planuri separatiste în mijlocul crizei CORONA. În consecință, o mare parte din publicul român a fost șocat. Numeroși politicieni și publiciști de seamă au condamnat declarațiile lui Johannis (…) I-au cerut președintelui să-și ceară scuze.” (DER SPIEGEL, 4 mai 2020, titlul articolului este: UN AGITATOR IN CALITATE DE CÂȘTIGĂTOR AL PREMIULUI CHARLEMAGNE și se referă la episodul: „Jó napot kívánok, PE-SE-DE!”)
………………………………………………………………………………….
Compatrioți, trebuie să facem ceva… Klaus al nost’ traversează momente dramatice, mi se pare… și mi-e să nu intre în depresie. Nici nu vă mai spun că toată presa care -până mai ieri- țoc! țoc! țoc!… îl pupa neobosit pe obrajii dorsali, înghesuindu-se să prindă loc în față, astăzi, canci!!! nu numai că refuză cu demnitate să mai dea năvală în lenjeria intimă și prezidențială, dar chiar îl și spurcă pe Klaus în cel mai sălbatic chip! Că mi s-a rupt inima văzându-l cum stă cu pantalonii albi, de golf, în vine, așteptând o dezmierdare deontologică și… degeaba!
Dar asta nu-i nimic în comparație cu loviturile pe care le-a primit preș’ul nostru de la partenerii germani, adică tocmai de la „…coana Joiţica, tocmai dumneei, care de!… ne așteptam de la dumneei la o PROTEC’ȚE!”… Ei bine, în mod reprobabil, cam de câteva luni, coana Joițica a început să bâțâie nervos din picior, mârâind: „Nein! Nein!” și „Halt! Esel mit langen Ohren!” (traducere automată îmi spune că „Esel mit langen Ohren” înseamnă „măgar cu urechile lungi”… dezavuez, desigur! că doar n-am zis eu, ci a zis coana Joițica) și astfel și-a dat arama pe față… Iată:
„Cândva purtător al speranței în Europa, președintele român Klaus Iohannis, de origine germană, s-a angajat clar față de Bruxelles să lupte împotriva corupției. Între timp, a ajuns să se lupte cu turbulențele politice din țară iar reformele de anvergură avansează lent. Unii compatrioți ai lui Iohannis își pun deja speranțele în succesorul acestuia”. (AUGSBURGER ALLGEMEINE, citat de EVZ.ro, 14 august 2021)
…sau:
„USR îl acuză pe Cîțu de o lipsă de voință de reformă, o economie bazată pe clientelă, o încălcare a acordurilor de coaliție și un stil autoritar de conducere. Cîțu devenise recent președintele partidului său PNL – cu sprijinul președintelui Klaus Iohannis. Scopul lui Cîțu era să-și justifice pretenția de a conduce guvernul cu biroul partidului.” (DER SPIEGEL, 5 octombrie 2021)
…sau:
„În mijlocul pandemiei explozive și în ciuda crizei din sistemul de sănătate și a îngrijorărilor sociale ale multor oameni, el (Klaus Iohannis, n.n.) a vizitat un club de golf exclusivist în apropierea locului său natal din Transilvania, Hermannstadt / Sibiu, într-un costum alb clar. «Poți juca golf la orice vârstă», a spus Iohannis cu bună dispoziție. «Aș dori să îi încurajez pe cât mai mulți să descopere acest frumos sport care oferă atât de multe satisfacții!» În România, acest lucru a fost perceput pe scară largă ca un moment al Mariei-Antoinette. Se spune că fosta regină franceză a spus cu puțin timp înainte de revoluția din 1789 că, dacă oamenii nu au pâine, ar trebui să mănânce cozonac”. (DEUTCHE WELLE. com, 5 octombrie 2021)
…sau:
„Părți mari din clasa de mijloc românească, care și-a pus speranțele în președinte și în partidul care l-a susținut acum aproximativ doi ani, și-au pierdut în mod clar respectul (n.r. -față de Iohannis și PNL, n.n.) în ultimele luni. Pare puțin probabil ca Iohannis să reușească să-l aducă pe apropiatul său Cîțu înapoi în funcția de șef de guvern.” (FRANKFURTER ALLGEMAINE ZEITUNG , potrivit G4 MEDIA. ro, 8 octombrie 2021)
…sau:
„Klaus Iohannis a pus bomboana pe colivă. A susținut fățiș pirateria alegerii incorecte a lui Cîțu la congresul PNL. Ulterior, insensibil la durerile românilor murind cu zile în spitale, dar ipocrit, și-a declarat propriul «stat eșuat», fără să-și dea demisia, cum ar fi fost normal. A preferat, în schimb, să ia în primire un nemeritat premiu Carol cel Mare, în loc să viziteze familiile pacienților arși în spitalul constănțean, spre a încerca să le aline suferința. Frapant a devenit, concomitent, aerul serios cu care, în toate aceste contraperformanțe evidente, își joacă, imperturbabil și cu morgă, rolul afectat de «om de stat» într-o comedie bufă basculând, pentru români, în tragedie.” (DEUTCHE WELLE. com, 6 octombrie 2021)
………………………………………………………………………………..
Asta-i… cum să înțeleagă Klaus că toți ăștia care-l scărpinau până mai ieri între cornițe și-i ziceau „biți… biți…” îi trag acum crose în dos, de parcă dosul lui ar fi o strașnică bilă de golf?
Măi, dar voi, ăia 66,09%… măi, entuziaștilor! Unde sunteți și de ce nu ieșiți în stradă să vi-l apărați? De ce nu le ziceți proștilor ălora de ziariști nemți că președintele vostru seamănă leit cu Carol I și că trăsăturile de caracter care-l evidențiază printre alți oameni politici sunt: „…stereotipurile legate de poporul german: corectitudine, cinste şi modestie”, așa cum atât de frumos îl descria FRANKFURTER ALLGEMAINE ZEITUNG pe 31 octombrie 2014, în febra alegerilor prezidențiale?
P.S. Dar cred că ați remarcat, totuși, dragă 66,09%, că nici măcar jurnaliștii ăia, în elogiul lor deșănțat, nu au cutezat să scrie, pe lângă celelalte calități „…și inteligență”…

Despre autor

editor

comentariu

Adauga un comentariu