Analize și opinii

Luminita Arhire: ANUNȚ LIPIT PE DUGHEANA SCHENGEN: „NU MAI DAȚI NĂVALĂ!”

Ei, ca să vezi… timp de 11 ani ne-am tot uitat la baletul Schengen și mereu a fost la fel… adică, indiferent de balerinul care arunca lebăda grațioasă, când s-o prindă în brațele lui vânjoase, fleoșc! o scăpa și dădea aia cu fundul de podea, în fața întregului corp de balet și-a cetățenilor României înghesuiți în sala de spectacole! Deci ea, pregătită tehnic și curajoasă, ca să zic așa, a tot estimat, la fiecare nouă reprezentație, că de data asta nu se poate să nu reușească saltul. Aiurea, prostii și vise în creierul ei de aspirantă! Ba o arunca toată trupa de balet, ba binecunoscutul cuplu franco-german, cu protagoniști care dansează împreună călcându-se pe picioare și punându-și reciproc pioneze în poante, ba dansatorul olandez, ba cel suedez, ba falnicul austriac… zău că n-a contat, rezultatul a fost același: curul fetei tăbăcit pe sub tutu de-atâtea căzături periculoase!
Așa că, pur și simplu nu-mi imaginez cât de proști și de amnezici se presupune că ar fi spectatorii români pentru a mai crede, în 2022, într-un rezultat diferit.
Bine… și în aceste condiții eu mă întreb… nu cum de n-am reușit să ne urcăm în autobuzul Schengen, ci cât tupeu trebuie să aibă băieții noștri de la butoane și supremul aruncător cu paltonul pentru a-și fi pregătit discursul triumfal în caz că austriacul s-ar fi hotărât, totuși, să prindă oaia neagră -pardon, lebăda neagră… după 11 ani de încercări ratate.
Adică: ce anume s-a schimbat? De ce până acum n-am fost buni dar speram ca în anul de grație 2022 să devenim, brusc, altfel? S-au mai făcut din punct de vedere tehnic niște progrese? Nicidecum, deoarece nici n-ar fi avut ce progrese să se facă. Atunci? Atunci ajungem tot la capitolul „din punct de vedere politic”… Aha! cu alte cuvinte, nicio surpriză. Dar, exact ca-n bancul cu „…nu fii tristă că nu se mai semețește… mai bine uită-te ce frumos atârnă!”, eu zic să ne bucurăm că ni s-a ridicat de pe creștet pleașca MCV-ului. Adică acea creație europeano-macovistă de tip lesă în care a fost ținută România încă din 2007.
„În momentul aderării României la Uniunea Europeană, care a avut loc la 1 ianuarie 2007, existau încă anumite deficiențe în domeniile reformei sistemului judiciar și luptei împotriva corupției. Deficiențele din aceste domenii ar fi putut împiedica punerea în aplicare eficace a legislației, a politicilor și a programelor UE și NU LE-AR FI PERMIS ROMÂNILOR SĂ SE BUCURE PE DEPLIN DE DREPTURILE LOR DE CETĂȚENI AI UE. Așadar, Comisia a instituit mecanismul de cooperare și de verificare (MCV) pentru A SPRIJINI România să remedieze aceste deficiențe și pentru a verifica periodic progresele înregistrate în raport cu o serie obiective de referință specifice.” (de pe site-ul oficial al Uniunii Europene)
Așadar, proștilor de români, pentru binele vostru a fost instituit mecanismul. Și? Acum, că s-a ridicat, nu simțiți așa, ca o ușurare, ca o bucurie interioară sau ca adierea prietenoasă a unui zefir pe la urechi chestia asta? Ba, cum să nu. Mai ales că era ultimul obstacol în calea bucuriei voastre schengheneze. Ceea ce s-a și dovedit… sau nu s-a dovedit? Klaus zice că s-a dovedit:
„Și, în fine, am obținut noi toți, clasa politică românească, O REUȘITĂ FENOMENALĂ (parol, mamițo, să mă-ngropi! n.n.). A fost ridicat MCV-ul. După 15 ani, a fost ridicat MCV-ul şi astfel, a fost eliminată, probabil, cea mai importantă piedică politică în calea integrării în Schengen.” (Klaus Iohannis, Bruxelles, Declarație de presă, 14 decembrie 2022)
Deci, intrăm! Că nu mai avem piedici! Doar știe președintele nostru ce vorbește, nu-i așa? Dăcât că intrăm numai aspirațional, căci în realitate, ioc! Oricum, să ne păstrăm calmul și optimismul și să nu spargem vesela austriacă, din pricină de draci moțați și de frustrare, în capul lui Gerhard Karner, care i-a spus lu’ prietenul dumnealui, Lucian Bode, pe 23 noiembrie 2022 , la Viena, exact așa: „Lucian, eu sunt un prieten (ferește-mă, Doamne de prieteni, că de dușmani mă apăr și singur…n.n.) al României și așa voi rămâne. Această poziție a mea nu este împotriva României, ci împotriva unui sistem care nu funcționează. Și dacă acest sistem nu funcționează, atunci eu nu sunt de acord să fie extins…” Clar, da? El e un băiat bun, simțitor… așadar, să nu mai spargem porțelanul austriac, că îl supărăm pe marele pămătuf, care e prieten al Austriei… și al Olandei, cred… și al răsgândacei de Suedia… și el totdeauna, dar totdeauna!!! doar prin finețea diplomației s-a distins:
„Acest moment, după părerea mea, poate fi tratat într-o singură cheie – cu diplomație. Orice altceva, după părerea mea, este exclus. Am auzit în ultimele zile nenumărate opinii, sfaturi și așa mai departe. Și vreau să vă spun foarte clar: nu va exista, deci, atenție, NU VA EXISTA UN BOICOT la adresa Austriei din partea statului sau autorităților publice. Nu așa se tratează astfel de probleme. Este evident că până aici s-au făcut deja pași importanți și îmi permit să-i recapitulez pe scurt și pe aceștia (eu, însă, țin cu dumneavoastră și nu vă mai plictisesc cu recapitularea, n.n.).” (Klaus Iohannis, Declarație de presă, Bruxelles, 14 decembrie 2022)
Domnu’ ministru Grindeanu, mata ai auzit ce a promis președintele Klaus? Adică ce o să faci, dragă, acum, dacă ne gândim cum tocmai ne-ai mărturisit că:
„Am fost anunțat ca ministru… și nu doar CNAIR, CFR și Administrația Porturilor Constanța (cei care aveau toate conturile la aceste bănci) m-au anunțat că vor face diligențele să să se mute la o bancă românească, eu cred că e mai bine așa. Nu doar CNAIR, ci și alte companii aflate în coordonarea Ministerului Transporturilor, fie că vorbim de Portul Constanța, fie că vorbim de aeroportul din București și toate celelalte, pentru că au găsit condiții mai bune la CEC. Este o explicație cât se poate de simplă.” (Sorin Grindeanu, declarație de presă, tot pe 14 decembrie 2022)
Și-au mutat ăia conturile, ca să aibă ce muta înapoi? Că, vezi matale, nu-ți dă voie Klaus să boicotezi de capul tău Austria… frumos, aplicat, elegant și ministerial. De altfel, nici nu știu dacă le-ar păsa. Cu totul altceva ar fi fost acum câțiva ani dacă s-ar fi supărat Klaus pe Raiffeiseni și le-ar fi mărit chiria pentru spațiul pe care îl deținea dânsul ilegal în centrul Sibiului, ca să înțeleagă și ăia că președintele României e un picuț supărățel și chiar dezamăgițel…
Așa ceva ar fi fost cu adevărat devastator pentru austrieci, da!