Analize și opinii

Luminiţa Arhire: AMPRENTA TA DE CARBON, CETĂȚENE!

MOTTO: „Primarul Adams (al New York-ului, n.n.) se angajează să reducă emisiile rezultate din alimente ale orașului cu 33% până în 2030, după ce a lansat un nou inventar al emisiilor de gaze cu efect de seră, care încorporează și EMISIILE DIN ALIMENTE. «Sunt încântat să anunț că, pentru prima dată în istoria orașului nostru, măsurăm cât de mult impact au ALEGERILE NOASTRE ALIMENTARE ASUPRA EMISIILOR NOASTRE. E prima dată când facem asta. Noul INVENTAR INTEGRAT DE EMISII pe care îl dezvăluim astăzi arată că alimentele sunt a treia cea mai mare sursă de emisii ale orașelor, imediat după clădiri și transport. Una din cinci tone metrice de dioxid de carbon pe care orașul nostru le emite provine din alimente. Dar alimentele nu sunt egale din acest punct de vedere. Marea majoritate a alimentelor care contribuie la excesele noastre de emisii înseamnă CARNE și PRODUSE LACTATE.»…( 17 aprilie 2023, NYC- The Official Website of the City of New York)
………………………………………………………………………………..
Să nu crezi, cetățene, că dacă ei, acolo, la New York, se ocupă de asta, tu vei fi scutit sau ferit, deoarece se-ntâmplă peste ocean iar nu la tine-n bătătură. Nici gând!
Cu pași mărunți metrul-etalon cu care-ți vor măsura lungimea, lățimea și grosimea „amprentei de carbon personale” se apropie de tine! Poți să fii tu deșteptul deștepților, poți să fii artist de geniu sau academician, sportiv consacrat sau matematician, toate astea vor fi vax-albina pe lângă „amprentă”… căci „amprenta” te va reprezenta în lume, iar nu ceea ce știi să faci sau ce gândești. Apoi, în funcție de dimensiunile „amprentei” îți vor da voie stăpânii tăi să te încălzești, să te deplasezi în afara cercului de 15 minute sau să-ți cumperi alimente.
Tu, săracule, vei înghesui amprenta și-o vei mototoli, doar-doar o vei face să pară mai mică, așa… ca o „amprentă” de omenie, inofensivă, cât s-o bagi în buzunar și s-o arăți autorității șoptind: „uitați-vă! e minusculă… și pot s-o mai reduc dacă-mi dați puțin răgaz, dar, orișicât… o pierd prin casă de puchinoasă ce este… credeți-mă!” Degeaba! că ei o vor desfășura pe masă, o vor întinde bine-bine și o vor măsura cu fostele termoscanere pentru COVID-19, alea care arătau că ai temperatura 22,5 grade, adaptate acum pentru noua îndeletnicire de scanare a „amprentei”, prin atașarea la vechiul model a unui dispozitiv importat dintr-o țară îndepărtată, unde industria încă funcționează și unde mai există ingineri. Și-atunci, să vezi nenorocire! când ți-o zice paznicul de la supermarket: „hmmm… zece pe șase, cu o grosime de trei! Ai voie o frunză de salată cu aria maximă de 50 cmp… mergi pe-aici, pe coridor, la sectorul salată… nu pe-acolo! pe-acolo merg numai cei care au voie și puțină brânză! Dumneata, nu! Ce, nu vezi că am separat traseele? ”
Și-apoi… Cu frunza de salată în sacoșa mult prea încăpătoare pentru o foaie de 50 cmp, te întorci pâș-pâș, pe jos desigur -ca să nu cumva să sporești „amprenta” folosind autoturismul personal- către casă, căutând căldura căminului familial… Ei, și căminul familial îl vei găsi, desigur, tot acolo unde l-ai lăsat, dar căldura… ioc! deoarece căldura de la centrala de apartament, după cum bine ai fost informat, sporește „amprenta” de nu te vezi! Iar contorul tău „inteligent” și, mai ales, vigilent, sesizează pericolul și transmite de capul lui informația în sistemul digitalizat la maximum de către domnul ministru Burduja, așadar… canci! gaz metan!
Să recapitulăm: vei mânca sănătos… vei face mișcare… te vei căli la temperatura optimă de +5 grade Celsius, în sufrageria proprie. O să mai pui o haină pe tine, atât… și vei fi fericit. Te vei uita la ANTENA 3 CNN, unde te uitai și când nu era CNN, doar că atunci era Alessandra Stoicescu și acum e „dăcât” Radu Tudor… și vei fi fericit. Vei purta mască precum Lucian Mîndruță ca să arăți că-ți pasă și vei fi fericit… Te vei șterge la plici cu cârpușoara muiată în apa în care ai fiert acum o lună pastele (că atunci nu exageraseși cu „amprenta”, deci aveai voie farfalle) și vei fi fericit.
Vei fi fericit. Vei fi fericit. Vei fi fericit…
………………………………………………………………………………
P.S. Și, ai grijă ce și cât le dai copilașilor să pape că și „amprentuța” lor e măsurabilă și mâine-poimâine te trezești că nu mai ai voie la supermarket nici pe coridorul pentru lapte-praf!

Autor: Luminiţa Arhire