Analize și opinii

Alexandru Racu: “Domnul Baconsky repetă aceleași aberații”

Domnul Baconsky repetă aceleași aberații. Dar mai adaugă și unele noi, plus niște lămuriri.
Spre exemplu, domnul Baconsky ne spune că “popoarele ortodoxe, eliberate de comunism, au tot cerut ierarhiilor sincronizarea calendarului, fără rezultat.”
Serios? Când a cerut poporul român sincronizarea calendarului? Îmi poate da un simplu exemplu de petiție sau mobilizare populară din perioada post-comunistă, căci eu chiar nu am observat absolut nimic până acum câteva zile, când s-a exprimat public Papahagi, a.k.a. vocea poporului.
Apoi, domnul Baconsky ne explică de ce trebuie totuși schimbat calendarul acum ori niciodată. Păi din pricina filetismului de război. Nu ăla românesc, pe care îl tot beștelește domnul Baconsky, ci cel ucrainean, căci, ne înștiințează domnul Baconsky, “viitoarea Patriarhie autocefală a Ucrainei, liberă de cizma rusească post-sovietică, va opta cu siguranță pentru sincronizarea cu creștinătatea din spațiul euro-atlantic”.
Adică ucrainenii (cei din Biserica Ortodoxă Ucraineană) nu vor să mai aibă nimic de-a face cu rușii, după ce aceștia au încercat să-i rusifice, și nici cu ortodoxia universală dacă procesul de derusificare și integrare euroatlantică o cere. Cum nici bulgarii n-au mai vrut să aibă nimic de-a face cu grecii în secolul al XIX-lea, după ce grecii au încercat să-i elenizeze (adică să facă fix ce au făcut rușii în Ucraina) și abia atunci s-a trezit Patriarhia din Constantinopol să condamne (ipocrit) ecleziologia cu bază etnică pe care o tot osândește domnul Baconsky în lupta sa cu ortodoxismul fundamentalist, incult și antieuropean care vrea să sărbătorească odată cu toți ortodocșii, nu la aceeași dată cu toți euroatlanticii.
Altfel spus, după ce le-a acordat autocefalia ucrainenilor, Patriarhul Bartolomeu s-a trezit cu o biserică ortodoxă nu doar autocefală, ci foarte autocefală, prima care schimbă pascalia fără să mai țină cont de ce fac celelalte biserici surori, din motive politice lesne de înțeles, dar condamnarea filetismului pe care o tot invocă domnul Baconsky tocmai asta spune, că ecleziologia nu trebuie să se modifice din motive politice, chiar și atunci când motivele politice sunt legitime, și cu atât mai puțin ar trebui să iasă românii din sobornicitate din motivele politice ale altora (legitime sau nu).
Dar ca proiectul lui Bartolomeu să nu pară că a eșuat întru totul în filetism – o biserică controlată de stat și complet subordonată obiectivelor naționalismului ucrainean, care nu mai ține cont de nicio rânduială sobornicească dacă interesul național o cere – s-au gândit unii că ar fi bine să se încingă în această horă euroatlantică și românul (cine altcineva?) ca să nu mai pară așa filetistă inițiativa. Căci altfel, Baconsky are cel mai probabil dreptate: Biserica Ortodoxă Ucraineană o să schimbe pascalia indiferent de ce ar spune nu doar Moscova, ci și Constantinopolul sau un nou sinod panortodox, boicotat sau nu de Moscova. Și uite așa am aflat că românii, la fel ca toate celelalte popoare ortodoxe, cer de treizeci de ani trecerea la noul calendar, dar nimeni nu îi aude.
Bineînțeles, omenește îi poți înțelege pe ucraineni. Doar că omenescul sau vremelnicul e ceva, iar rânduielile bisericești sunt altceva. La fel cum îi puteai înțelege și pe bulgari în secolul XIX, și unii și alții reacționând la o agresiune imperialistă, la o tentativă de asimilare de către un neam cu nostalgii imperialiste. Așa cum unii afirmă pe baza unor declarații ale lui Putin că acesta visează la refacerea URSS-ului sau a Imperiului lui Petru cel Mare, tot astfel și Patriarhia din Constantinopol visa în secolul al XIX-lea la refacerea Imperiului Bizantin, motiv pentru care s-a apucat să îi călărească pe sârbi și pe bulgari.
Tot astfel și domnul Baconsky călărește o hotărâre sinodală din 1872 cum, când și în ce direcție îi convine, răstălmăcind-o fără pic de respect față de adevărul istoric și teologic. Cei care s-au apucat din nou să condamne mahalaua ineptă (de data asta de la amvon – sau pseudo-amvon, rămâne să ne lămurească Preafericitul Daniel) pentru că în prostia ei refuză să fie călăuzită de lumina intelectualilor, ar face bine să pună mâna pe carte pentru a constata cum abuzează domnul Baconsky de incultura cititorilor săi.

Autor: Alexandru Racu